Samopregled

6 promena u telu na koje vas jezik upozorava: Kada se hitno treba javiti lekaru!

Nova studija pokazala je da je moguće otkriti mnoge bolesti i promene u organizmu samo na osnovu boje i teksture jezika
Saveti stručnjaka
18:44h Autor:
6 promena u telu na koje vas jezik upozorava: Kada se hitno treba javiti lekaru!
Foto: Shutterstock

Dijagnostikovanje bolesti i celokupnog zdravstvenog stanja na osnovu boje i strukture jezika obeležje je kineske i zapadne medicine. Zbog toga ne čudi kada lekari pitaju pacijente da otvore usta I kažu “Aaa” pri redovnom pregledu.

Imajući ovo u vidu, tim istraživača osmislio je dijagnostički sistem dizajniran da pomogne ljudima koji žive u udaljenim područjima. Ovaj kompjuterski sistem može da odgovori na pitanja o simptomima korisnika i da na osnovu digitalizovane slike jezika ponudi odgovarajuću dijagnozu.

Šta vaše lice govori o zdravlju: Proverite štitnu žlezdu ako vam opadaju obrve!

Nova studija nedavno je objavljena u časopisu International Journal of Biomedical Engineering and Technology, a u članku je detaljno opisano kako novi sistem funkcioniše i na koji način svi ljudi jednostavno mogu proveriti svoje zdravstveno stanje.

Istraživači savetuju da uzmete ogledalo u ruke i da ako prepoznate neki od ovih simptoma, hitno posetite svog izabranog lekara.

1. Glatka i bleda površina. Jezik bi trebalo da bude malo hrapav, ali ako osetite da je vaš gladak, to može biti znak nedostatka gvožđa ili vitamina B12 u organizmu, tvrdi Stiven Lem, internista na jednoj klinici u Njujorku.

Kako nokti mogu da otkriju bolest: Ukazuju na probleme sa jetrom, plućima, srcem!

2. Crna boja ili dlakavi jezik. Mnogima će ovaj termin zvučati odbojno, ali zaista je moguće naći folikule dlaka na jeziku kod nekih osoba. To znači da morate više da povedete računa o svojoj oralnoj higijeni, ali i da ste u većem riziku da obolite od nekog Takođe, crn jezik može biti i znak gljivične infekcije ili stanja prouzrokovanog dijabetesom.

3. Suviše veliki jezik. Ukoliko osećate da vam je jezik otekao i postao suviše veliki, to je znak da možda imate hipertireozu.

4. Ispucali jezik. Ako primetite duboke pukotine na površini jezika ili sa strane, moguće je da imate neki autoimuni poremećaj.

5. Beli jezik. Ovo bi mogao biti znak gljivične infekcije.

Tajna je u ponašanju: Kako sami povećavate rizik od pojave raka!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs