Brz način života i brza hrana najčešći su krivci za poremećaje probave i metabolizma, ali i za slabu kosu, siv ten i mutan pogled. Srećom, postoje namirnice koje ciljano deluju na ugrožena područja i čija redovna upotreba pojedine delove tela i te kako čini zdravim.
Kosa
Niska količina gvožđa vodi ka ćelavosti! Naučnici su dokazali da se lečenjem anemije popravlja i stanje na temenu. Gvožđem su bogati crveno meso, žumance, ćuretina, grašak, pasulj, sušeno voće i žitarice.
Koža
Šargarepa je prepuna vitamina A, koji pH na površini vaše kože dovodi u ravnotežu i čini ga upravo onoliko kiselim koliko je potrebno da uništi samo loše bakterije. Uz to, dokazano je da ljudi koji u svoje telo unose velike količine karotena imaju šest puta manje šanse da obole od raka kože.
Oči
Ljudi koji konzumiraju veće količine luteina imaju 43 odsto manje šanse za makularnu degeneraciju. Dve porcije zelenog povrća dnevno trebalo bi da naprave čuda za vaš vid.
Srce
Dokazano je da jedna sočna jabuka dnevno može da blokira nakupljanje holesterola i smanji ga za osam odsto.
Mišići Da biste povećali rast mišića, treba vam govedina. Ona je savršena hrana za mišiće, a puna je proteina, cinka i kreatina.
Kosti
Pola litra nemasnog mleka dnevno daće vašim kostima dovoljno vitamina D i kalcijuma da ostanu snažne i da vas služe dugi niz godina. Uz to je otkriveno da muškarci koji dnevno popiju dva decilitra mleka imaju dvostruko manji rizik od moždanog udara.
Stomak
Izborom prave hrane možemo sprečiti napade gladi između obroka, nadutost, kao i neke druge tegobe. Zato birajte hranu siromašnu šećerima, a bogatu proteinima. Jedna od takvih namirnica je mladi sir.