reč stručnjaka

NAUČNICI SMATRAJU DA SE OD OVOG PIĆA NAJBRŽE STARI: Srbi ga obožavaju i piju u velikim količinama POSEBNO TOKOM PRAZNIKA

Iako ne možemo vrlo često da mu odolimo, značajno doprinosi ubrzanom starenju.

Saveti stručnjaka
08:01h Autor:
NAUČNICI SMATRAJU DA SE OD OVOG PIĆA NAJBRŽE STARI: Srbi ga obožavaju i piju u velikim količinama POSEBNO TOKOM PRAZNIKA
Koje piće najviše utiče na brže starenje?, Foto: Shutterstock

Mnoge dame ulažu puno novca u skupe kreme za negu lice i tretmane u kozmetičkim salonima, zaboravljaju da je od presudnog značaja za mladolik izgled, zapravo, koje namirnice unosima u naš organizam. Tu pravlje ključnu grešku, posebno kada je u pitanju konzumiranje pića.

Naime, nakon brojnih istraživanja, naučnici su došli do zaključaka koji ukazuju na činjenicu da su gazirani slatki sokovi jedna od uzroka bržeg starenja. Oni koji ih stalno piju imaju mnogo veći rizik od dobijanja prekomerne telesne težine, kao i bolesti srca, dijabetesa i sl.

gazirani sok
foto: Profimedia

- Redovno konzumiranje gaziranih napitaka zaslađenih šećerom može vas na kraju dovesti u opasnost od raznih bolesti kao što su gojaznost, bolesti srca, dijabetes tip 2 i još mnogo toga. A pošto se rizik od tih bolesti automatski povećava kako starimo, previše šećera svakako ne pomaže - kaže dr Ejmi Gudson, a prenosi eatthis.

Osim toga, prema studiji iz 2021. godine, konzumacija slatkih gaziranih sokova ima veze sa promenama u crevnim bakterijama i crevnoj mikroflori, upalama i oksidativnim stresom, a sve to je povezano sa preranim starenjem.

Gazirani Sok
foto: Shutterstock

Preporuka svih doktora je da unos ovakve vrste tečnosti svedete na minimum, te da je zamenite zdravijim napicima.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs