Vruća tema

ŠTA SE DEŠAVA SA TELOM AKO SVAKODNEVNO UZIMATE SUPLEMENTE KOLAGENA? Mnogima pomaže, ali OVE osobe treba da ga se klone

Dodaci kolagena, obično u obliku tableta ili praha, sve su popularniji i mnogi ih koriste. Saznajte šta se dešava sa vašim telom ako svakodnevno uzimate suplemente ovog proteina, da li dobro radite ili grešite

Saveti stručnjaka
Autor:
ŠTA SE DEŠAVA SA TELOM AKO SVAKODNEVNO UZIMATE SUPLEMENTE KOLAGENA? Mnogima pomaže, ali OVE osobe treba da ga se klone
Foto: Shutterstock

Kolagen je protein koji se prirodno stvara u telu, pruža podršku koži, kostima i vezivnom tkivu, ali s godinama njegov nivo opada, pa su dodaci kolagena, obično u obliku tableta ili praha, sve popularniji.

Od pilula do praha, pa čak i do pečenih proizvoda s ovim proteinom, kolagen sve više privlači pažnju. Mnogi savetuju da ga dodate u jutarnju kafu, ili različita jela i ističu njegove zdravstvene prednosti.

Veruje se da pomažu u poboljšanju izgleda i kvaliteta kose, kože i noktiju, podržavaju jake zglobove i kosti, ali se postavlja pitanje da li su suplementi kolagena zaista sve ono što treba da budu.

Žena, Starija žena
foto: Shutterstock

Pre nego što i vi počnete da ih koristite, ili ih već uzimate, trebalo bi da znate šta se dešava sa vašim telom ako svakodnevno unosite suplemente ovog proteina.

Kolagen je vruća tema u svetu zdravlja, a pravo pitanje je da li deluje i da li treba da ga uzimate svaki dan.

Evo odgovora:

Šta su suplementi kolagena

Kolagen je protein koji se prirodno javlja u telu i igra ključnu ulogu u formiranju strukturnog okvira ćelija i tkiva.

kolagen
foto: Shutterstock

Pruža podršku i snagu koži, daje joj elastičnost, dobro služi kostima i vezivnom tkivu. Takođe, igra važnu ulogu u ćelijskim procesima, uključujući imuni odgovor, ćelijsku komunikaciju, uključen je u procese neophodne za popravku i održavanje tkiva.

Smatra se da suplementi kolagena deluju tako što telu obezbeđuju gradivne blokove koji su mu potrebni za proizvodnju više kolagena, kao i da stimulišu prirodnu proizvodnju kolagena u telu. Oni se mogu naći u obliku tableta, praha i proizvoda za lokalnu upotrebu za eliminisanje bora, bolova u zglobovima i zaustavljanja dehidracije kože.

Vrste suplemenata kolagena

U našem telu postoji nekoliko različitih tipova kolagena, sa malo drugačijim strukturama i funkcijama. Najčešći su tipovi I, II i III, koji čine oko 80-90 odsto.

Dodaci kolagena uglavnom sadrže tipove I i III, mogu da budu goveđi, morski i veganski i svaki ima drugačiju svrhu u telu.

goveđi želatin
foto: Shutterstock

Goveđi kolagen prvenstveno potiče od kravljih kostiju i drugih nusproizvoda koji se kuvaju. Kolagen se zatim ekstrahuje i suši i pretvara u prah da bi se formirao dodatak.

Pokazalo se da je goveđi kolagen najkorisniji za zdravlje kože, uključujući poboljšanje elastičnosti, smanjenje bora i povećanje vlažnosti kože, otkriva Health.

Morski kolagen dolazi iz kože ribe. Studije pokazuju da ima koristi za hrskavicu, zdravlje kože, regeneraciju kostiju, efekte protiv bora i zarastanje rana.

Pored toga, morski kolagen može da ima veću stopu apsorpcije od goveđeg kolagena.

Riba
foto: Shutterstock

Za one koji jedu biljnu hranu, goveđi i morski kolageni životinjskog porekla ne odgovaraju. Tu na scenu stupa veganski kolagen. Po definiciji, kolagen dolazi od životinja, tako da ne postoji prirodni izvor biljnog kolagena.

Naime, veganski kolagen je obično marketinški termin za veganske sastojke koji pomažu u izgradnji sopstvene proizvodnje prirodnog kolagena.

Ovi sastojci uključuju aminokiseline, vitamine i minerale, kao što su vitamin C i bakar.

Povrće
foto: Profimedia

Prednosti uzimanja suplemenata kolagena

Kada počnete da uzimate kolagen svaki dan, možda ćete primetiti poboljšanje zdravlja i izgleda kože. Generalno se smatra sigurnim dodatkom svakodnevnom životu - većina studija koje su otkrile korist od suplementacije kolagenom nije pronašla značajne nuspojave.

Sve je više dokaza i o ulozi kolagena u ublažavanju bolova i ukočenosti zglobova.

Kolagen je bogat aminokiselinama koje igraju važnu ulogu u izgradnji hrskavice, ali njegov nivo prirodno opada kako starimo. Postoje neki dokazi da kolagen može smanjiti upalu u zglobovima, usporiti gubitak kostiju povezan sa starenjem i sprečiti osteoporozu.

Osteoporoza, Kosti, Žena
foto: Shutterstock

Osim kostiju i zglobova, postoje dokazi koji sugerišu da dodatak kolagenu može poboljšati zdravlje srca. Kako starimo, kolagen u našim arterijama može da se smanji, što dovodi do nefleksibilnih arterija i povećanog rizika od srčanih oboljenja. Naime, kada su zidovi vaših arterija čvršći i manje elastični, količina krvi koja može da protiče kroz njih je smanjena i to može povećati rizik od krvnog pritiska, moždanog udara i bolesti bubrega.

Potencijalne negativne posledice

Postoji nekoliko stvari koje treba imati na umu pre nego što suplemente kolagena uključite u svoju svakodnevnu rutinu. Dodaci kolagena mogu izazvati probavne tegobe, kao što su nadimanje, zatvor ili dijareja.

bolovi u stomaku, menstrualni bolovi
foto: Profimedia

Uvek se konsultujte sa lekarom pre nego što počnete sa suplementacijom kolagena jer oni mogu reagovati i na određene lekove, kao što su razređivači krvi, i mogu povećati rizik od krvarenja. Pored toga, neki suplementi kolagena mogu biti kontaminirani teškim metalima, kao što su olovo ili živa, posebno ako su dobijeni iz ribe ili drugih morskih izvora.

Pre nego što uzmete suplemente kolagena, u obzir treba da uzmete i to da li ste alergični na neku komponentu koju sadrže.

Kolagen je siguran skoro za svakog, ali možda treba da ga se klonite ako imate netoleranciju na histamin ili sindrom aktivacije mastocita, imunskog poremećaja koji može da bude jedan od uzroka brojnih hroničnih stanja, uključujući endometriozu, migrene i autoimune bolesti. Većina kolagena je fermentisana i proces fermentacije može povećati nivo histamina.

devojka, alergija, maramica
foto: Profimedia

Takođe, važno je da procenite kvalitet dodatka. Potražite uvek proizvode renomiranog proizvođača, kao i opcije koje su nezavisno testirane i sertifikovane od strane nezavisnih organizacija, a potvrđuju čistoću dodatka i njegov potencijal.

I pored toga, kolagen se smatra jednim od najvažnijih dodataka kako starimo i borimo se sa bolovima u zglobovima i artritisom, ali i sportista koji žele da povećaju mišićnu masu.

Kolagen možda neće učiniti da izgledate 10 godina mlađe, međutim, možda ćete primetiti poboljšanja u kvalitetu vaše kože. Konačno, suplementi kolagena ne zamenjuju zdrav način života.

Zdrav život, Zdravlje

Izbalansirana ishrana, održavanje hidratacije, dovoljno sna i redovna fizička aktivnost su važni za održavanje opšteg zdravlja.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs