SAVET STRUČNJAKA

OVO JE NAJVEĆA GREŠKA SRBA SA ALKOHOLOM NA SLAVLJIMA: Dr Stanišić otkriva koje piće i hranu nikako ne bismo smeli mešati

Najveća greška Srba sa alkoholom na slavljima nalazi se u kombinaciji hrane i pića, kao i nedovoljna hidratacija organizma!

Saveti stručnjaka
12:26h Autor:
OVO JE NAJVEĆA GREŠKA SRBA SA ALKOHOLOM NA SLAVLJIMA: Dr Stanišić otkriva koje piće i hranu nikako ne bismo smeli mešati
Najveća greška Srba sa alkoholom na slavljima, Foto: Printscreen Instagram / Grand Magazin Tv Grand

Za vreme novogodišnjih praznika trpeze su nam prepune raznovrsnih jela, ali i pića. Tada se obično svi opustimo, te se neretko desi i da preterapo, posebno kada je alkohol u pitanju. Ali, doktroka Svetlana Stanišić je otkrila kako da izbegnete mamurluk, glavobolje i mučnine. Naglasila je da se izuzetno obrati pažnja na hidradaciju organizma.

Naime doktroka je upozorila da ukoliko konzumiramo alkoholno piće na prazan stomak, a uz to pojedete i neku "pogrešnu hranu", možete da dovedete do toga da se još više napijete. Posebno je podvukla da su neki omiljeni ženski aperitivi baš kalorični i da mnogo goje.

Tinejdžeri, Alkohol
foto: Shutterstock

"Što se tiče alkohola, on svakako može da popravi i pokvari raspoloženje. Mnogi neće imati meru, ali alkohol može da pokvari raspoloženje ako imate depresiju. Pogoršava je. Ima mnogo kalorija, posebno slatka i ženska pića kao što su bejlis, martini, kokteli. Alkohol po gramu ima 7 kalorija i odlično se gojimo od njega. Ljudi misle da ima pozitivne strane. Ima, ali ako se popije malo, čisto da budemo druželjubivi i raspoloženi. Pivo nije nikakav izvor vitamina B kao što mnogi misle. Trebalo bi da popijete 60 konzervi piva da biste imali toliko vitamina B, ali to nije preporuka", rekla je doktorka.

Društvo, Druženje, Kokteli, Koktel
foto: Shutterstock

Smatra da su destilisana pića bolje, ali ističe da je veoma važna i njihova kombinacija, posebno za ljude koji imaju problema sa želucom. Preporučuje da se nikako ne meša vino i viski, kao ni vino i rum.

"Što se tiče kombinovanja, važno je da se ne pretera. Onima koji imaju problem sa gorušicom, najbolje je da piju pivo i vino. Destilisana pića su bolja. Važno je da ljudi budu dobro hidrirani, da piju vodu između alkohola. Na svu sreću, nije toliko hladno, pa ni grejanje neće biti jako. Kada je grejanje jako, dehidriramo. Lakše se prenose virusi, prostorije nisu provetrene, još ako uzmemo alkohol uz to, onda gubimo tečnost i sutra se loše osećamo rekla je dr Stanišić za Prvu TV.

crno vino, obrok
foto: Shutterstock

Dr Stanišić kaže da je dobro jesti pre pića, ali nikako ne bismo smeli da preteramo. Ali, slaže se sa tim da je jedna čaša crnog vina dobra za srce.

"Mislim da zime koje mi doživljavamo nisu period za jaču ishranu, iako se nama jede nešto kaloričnije. To je prosto stvar zimske depresije i povećanog apetita. Dobro je jesti da nas ne uhvati alkohol. Uhvatiće nas jače ako ga unosimo na prazan stomak. Mnogi su iskusniji kada je alkohol u pitanju i to mnogo znači. Crno vino može da bude dobro za srce, ali ako se popije jedno piće ili pivo od 350 ml. Dakle, jedna krigla. To se smatra umerenim i dobrim", objasnila je doktorka.

Neke od najgorih kombinacija jela i alkohola su:

  • pica i pivo,
  • čokolada i alkohol,
  • izuzetno slana hrana uz alkoholno piće.
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs