SavEti stručnjaka

DR LIDIJA PEREZ MILOŠEVIĆ: Pregledajte OČI, promene na njihovom dnu ne štete samo vidu, mogu da budu znak OVIH oboljenja

Naša poznata oftalmološkinja, spec. dr med Lidija Perez Milošević, za čitaoce Stila otkriva pregršt jednostavnih, a dragocenih saveta.

Saveti stručnjaka
09:44h Autor:
DR LIDIJA PEREZ MILOŠEVIĆ: Pregledajte OČI, promene na njihovom dnu ne štete samo vidu, mogu da budu znak OVIH oboljenja
spec. dr med. Lidija Perez Milošević, Foto: Privatna Arhiva

Očnog lekara treba posetiti, pre svega preventivno, bar jednom godišnje. Tu je za vas i kad imate neki problem s vidnim aparatom smetnje u vidu, infekciju oka, bol u oku, povredu i druge tegobe. Naravno, i kada nemate tegobe, a želite da proverite svoj vid i vašu korekciju - tačnije naoačare ili sočiva, poruka je spec. dr med. Lidije Perez Milošević, naše poznate oftalmološkinje.

*Šta sve može da se otkrije jednim pregledom?

- Opšti očni pregled obuhvata prvo proveru vidne oštrine, utvrđivanje dioptrije i prepisivanje korekcije ukoliko je potrebna, bilo da su u pitanju naoačare ili kontakna sočiva. Uradiće se pregled prednjegiI zadnjeg segmenta oka i izmeriti očni pritisak. Tada se mogu utvrditi mnoge očne bolesti: konjunktivitis, katarakta, glaukom, senilna degeneracija žute mrlje. Takođe i čest problem u vezi sa profesionalnim oboljenjem kod osoba koje rade ispred monitora računara, blefaritis (upala rubova kapaka). Svakako, na oftalmoloskom pregledu će se pacijentu pružiti i savet i potrebna terapija.

Oftamološki pregled, Oftamolog, Pregled očiju
foto: Shutterstock

*Da li je tačno da rutinski pregledi očiju nisu samo važni za naš vid, već mogu da pomognu u prevenciji ozbiljnih bolesti?

- Da, tačno je. Čak i na preventivnom sistematskom pregledu se mogu dijagnostikovati i promene na očnom dnu koje su povezane sa sistemskim oboljenjima, pre svega centralnog nervnog sistema. Ponekad mogu biti i prvi simptom koji nas upućuje na multipla sklerozu, bolesti kardiovaskularnog sistema (arterioskleroza, povišen krvni pritisak, na endokrinološka oboljenja (dijabetes mellitus)...

*Kad i koje bolesti oka zahtevaju hirurško lečenje?

- Mnoga očna oboljenja se leče hiruškim putem. Procenu kada treba hirurški intervenisati daje sam oftalmolog. Najučestalije boleste koja se rešavaju operativnim zahvatom su katarakta-mrena, glaukom, promene na kapcima (npr. čmičak), refraktivne procedure - popularno nazvane skidanje dioptrije - korekcija razrokosti kod dece, oboljenja očnog dna od kojih je najozbiljnija ablacija retine (odvajanje mreznjače) koje rade vitroretinalni oftalmohirurzi.

Oftamološki pregled, Oftamolog, Pregled očiju
foto: Shutterstock

*Koliko su mušice u vidnom polju opasne?

- Letece mušice, ili kako ih mi oftalmolozi zovemo - opacitati u staklastom telu (eng. floaters) predstavljaju degeneratne promene i najčešće nisu razlog za brigu već uzgredni nalaz. Posto najviše podseća na mušice, tako je ova pojava dobila ime. Osoba ih najčešće uočava kada gleda u belu povrsinu (zid), a mogu se pomerati ili biti stacionarni. Ređe mogu biti povezane sa ozbiljnim očnim bolestima i stanjima oka (krvarenje unutar oka, odlepljena mreznjača oka –ablacija ), pa je moj savet da ako ih primetite ipak posetite svog oftalmologa .

*A zamagljen vid?

- Zamagljeni vid, smetnje u vidu ili u vidnom polju, trebalo bi da upute osobu oftalmologu. Jer, kao sto smo pre pomenuli, u toku pregleda ce se dijagnostikovati šta je uzrok tome i odrediti lečenje.

*Kakve posledice može da ostavi sindrom suvog oka, ko je najviše izložen riziku?

- Sindrom suvog oka je ozbiljno hronično oboljenje suznog aparata oka. Kompleksno je stanje oka, gde dolazi do nedovoljnog stvaranja ili bržeg isparavnja suza sa površine oka. Tada su prednji delovi oka izloženi i nezaštićeni od uticaja spoljašnje sredine, što može dovesti do mnogobrojnih tegoba. Češće oboljeva starija populacija, naročito žene koje imaju udružene bolesti vezivnog tkiva (reumatološka oboljenja, Sjogrenov sindrom ), koje koriste mnogobrojne lekove i preparate, posebno hormonske.

*Kako pravilno da nadoknadimo količinu suza?

- Savet za citaoce Stila u slučaju kada osete suvoću očiju, peckanje, bockanje, suzenje je da posete svog oftalmologa koji će ustanoviti putem raznih dijagnostičkih procedura da li ima znakova za suvo oko ili ne. Kod mnogih, preporučujemo upotrebu veštačkih suza bez konzervansa.

*Sad je vreme prehlada, a virusni konjunktivitis je uobičajeni pratilac.

- Prehlade su najčešće izazvane respiratornim adenovirusima, naročito kod dečje populacije. Virusni konjunktivivitis je zarazno akutno oboljenje vežnjače (konjunktive ) oka uzrokovanim upravo pomenutim adenovirusom . Simptomi su crvenilo, nadražaj, suzenje, često i sekrecija. Deci je često udružen i otok okolnih limfnih zlezda, povišena telesna teperatura, tegobe od strane gornjih respiratornih puteva (sekrecija iz nosa, kasalj).

*Kako u tom slučaju treba da postupimo? Da li u nečemu grešimo?

- Potrebno je dete izolovati iz kolektiva , početi sa terapijom i, naravno, posetiti pedijatra i oftalmologa ako je potrebno . Prva pomoć gde ne možete da pogrešite je ispirati oko umereno sa fizioloskim rastvorom. Na taj način ćete olakšati detetu. Ne treba zatvarati oko i stavljati obloge od kamilice, a to mnogi rade.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs