Ovo sigurno niste znali

SVE O HEMOROIDIMA: Simptomi i načini lečenja! Prvi korak lečenja kod kuće je OVAJ!

Ukoliko muku mučite sa hemoroidima, ovaj tekst će vam razjasniti neke stvari

Saveti stručnjaka
Autor:
SVE O HEMOROIDIMA: Simptomi i načini lečenja! Prvi korak lečenja kod kuće je OVAJ!
Foto: Shutterstock

Pojačani pritisak na vene u rektalnom području najčešći je uzrok pojave hemoroida. Kako pritisak raste, krv se pojačano nakuplja u venama i uzrokuje otoke. Ako se pritisak ne smanji, te ako to traje dovoljno dugo, natekle i proširene vene šire se na uštrb okolnog kavernoznog (sunđerastog) tkiva koje bubri i otiče. Tada nastaju hemoroidi.

  1. Rizični faktori nastanka hemoroida:
  2. Trudnoća,
  3. Teški fizički poslovi,
  4. Loša ishrana i životne navike,
  5. Radnje koje dovode do povećanja pritiska u stomaku.

"Zdravom i pravilnom ishranom se može regulisati stolica. U ishrani se moraju upotrebljavati vlakana i namirnica biljnog porekla. Konzumirati puno tečnosti, koja čini stolicu mekšom. Eliminisati loše navike. Promeniti način života: puno se kretati, izbegavati nepotrebna opterećenja. Jedan od bitnih elemenata je i regulacija telesne težine. Sve ove radnje dovode do regulacije stolice i pražnjenja, što uveliko smanjuje mogućnost nastanka hemoroidalne bolesti”, tvrde stručnjaci.

Najčešći uzroci nastanka hemoroida su sledeći:

  • žurba prilikom defekacije – preterano naprezanje kako bi se što pre obavila stolica stvara pritisak na rektum,
  • Proliv ili opstipacija (zatvor) – također mogu stvoriti pritisak na debelo crevo i rektum,
  • dugotrajno sedenje na toaletu – zbog neprirodnog položaja i dugotrajnog naprezanja,
  • tvrda stolica – koja uzrokuje snažno naprezanje kako bi se obavila nužda,
  • slabljenje vezivnog tkiva anusa i rektuma – koje može biti uzrokovano starijom životnom dobi ili genetskom predispozicijom,
  • ishrana siromašna vlaknima – jer ona omekšavaju stolicu i olakšavaju probavu,
  • često podizanje teških predmeta – kao što takvo snažno naprezanje može uzrokovati kilu, moguće je da rezultira i nastankom hemoroida.

Rizični faktori za nastanak hemeroida također mogu biti:

pretilost – preterana gojaznost, pogotovo masno tkivo iznad abdomena.

trudnoća – hormonske promene u trudnica izazivaju pojačan protok krvi u donji deo tela i opuštanje tkiva. Fetus stvara dodatni pritisak. Tokom samih trudova stanje se može pogoršati zbog kratkog, ali intenzivnog pritiska na rektalno područje.

Hronično stanja – pre svega oboljenja srca i jetre, sklonost proširenim venama, a osobe s nižim krvnim pritiskom su nešto sklonije pojavi hemoroida nego one s visokim.

Istraživanje provedeno do 2004. do 2008. godina u kojemu je učestvovalo čak 2813 ljudi s hemeroidima iz Sedinjenih država pokazalo je sledeće: kod ispitanika koji su konzumirali hranu bogatu vlaknima najveći je uzrok hemeroida bio zatvor stolice.

Unutrašnji i spoljni hemeroidi

Iako se pojmovi unutrašnji i spoljni hemeroidi često koriste, oni zapravo nisu tačni– naime, radi se samo o različitim stepenima hemoroidalne bolesti.

“Hemoroidalna bolest ima 4 stepena. Prva dva stepena su unutar čmara, treći izlazi prilikom defekacije (nužde) ali se može manualno ili spontalno reponirati, a četvrti stupanj je stalno spolaj i nema mogućnosti njegove repozicije”, objasnio je doktor Ratančić.

Prema tome, prvi i drugi stepen bolesti često se u govoru nazivaju unutrašnji hemoroidi (hemeroidi). Nalaze se dovoljno duboko unutar rektuma da se ne mogu videti golim okom, a teško ih je i osetiti. Obično ne uzrokuju bol jer se u tom području creva ne nalazi mnogo nervnih završetaka, ali zato mogu uzrokovati krvarenje te osećaj nedovoljnog pražnjenja creva.

Treći i četvrti stepen bolesti najčešće se opisuju kao spoljni hemoroidi. Nastaju oko anusa, prekriveni su rektalnom sluznicom, a zbog mnogo nervnih završetaka na tom području mogu uzrokovati jaku bol i krvarenje nakon obavljanja nužde. Mogu i trombozirati (što znači da je došlo do grušanja krvi u njima) i izazvati bolnu tamnocrvenu oteklinu zbog čega je otežano čišćenje analnog područja.

Hemoroidi (hemeroidi) – simptomi

  • Ovisno o tome gde se nalaze, simptomi hemeroida se razlikuju, kao što se razlikuju od osobe do osobe ovisno i o stepenu veličine hemeroida.
  • Prvi i drugi stepen hemoroidalne bolesti (tzv. unutarnji hemoroidi) uzrokuju:
  • krvarenje iz rektuma – obično nakon pražnjenja creva, odnosno obavljanja nužde; možete primetiti krv u stolici, na toaletnom papiru ili na wc šolji;
  • osjećaj nedovoljnog pražnjenja creva– kao da nešto otežava obavljanje velike nužde;
  • bol prilikom obavljanja nužde – iako unutarnji hemoroidi (hemeroidi) retko uzrokuju bol, moguće je da dođe do prolapsa, odnosno izlaska hemeroida iz unutrašnjosti creva kroz anus što je vrlo bolno.
  • Treći i četvrti stepen hemoroidalne bolesti (tzv. spoljni hemoroidi) uzrokuju:
  • otekline – vidljive otekline odnosno “kvrge” na spoljnoj strani anusa;
  • svrbež i crvenilo – često ako dođe do upale, hemoroidi (hemeroidi )postaju osetljivi te mogu uzrokovati svrbež i nelagodu;
  • bol – posebno prilikom sedenja ili obavljanja nužde, također prilikom čišćenja analnog područja,
  • krvarenje – obično je u pitanju roza, sveža krv nastala iritacijom rektuma.
  • Diranje, trljanje ili preterano čišćenje hemeroida može samo pogoršati simptomi.

Dijagnoza hemoroida (hemeroida)

Doktor na temelju prijavljenih simptoma i izvršenog pregleda prepisuje terapiju. S obzirom na to da su simptomi raka debelog creva slični simptomima hemoroida (krvarenje i jaka bol), u slučaju da je pacijent stariji od 50 godina ili ako je u rizičnoj grupi za rak creva, lekar će ga poslati na dodatne pretrage, najčešće kolonoskopiju.

Lečenje hemeroida kod kuće

Svakako otiđite kod doktora ako primetite krv u stolici ili na toaletnom papiru!

Kod hemeroida trećeg i četvrtog stepena, posetite lekara ako simptomi ne nestaju nakon nedelju dana samolečenja (o tome više pročitajte u nastavku teksta).

Ovi hemoroidi obično sami nestaju kroz nekoliko dana, ali kad se jednom pojave, obično se i vraćaju.

Za tretiranje manjih hemoroida dovoljno je uvesti neke promene u ishrani i u navici obavljanja nužde. Većinom nije potreban hirurški zahvat i lečenje hemeroida se svodi na promene životnih navika.

Istraživanja iz 2018. godine su otkrila da pravilna ishrana i promene navike obavljanja nužde, mogu znatno da poboljšaju stanje bolesnika.

Hemoroidi i ishrana

  • Jedite puno vlakana – hrana s celim žitaricama poput integralnog hleba i ovsenih pahuljica, suvog voća, mahunarke,
  • Izbegavajte nezdravu hranu koja ne sadrži hranjive supstance ni vlakna, npr. sladoled, gazirana pića, beli hleb,
  • pijte puno vode – 8 do 10 čaša dnevno, a izbegavajte previše kofeina i alkohola jer oni mogu dovesti do opstipacije,
  • Izbegavajte previše ljutu i začinjenu hranu.

Hrana koju je potrebno izbjegavati:

  • sir,
  • čips i ostale grickalice,
  • fast-food,
  • sladoled,
  • meso i mesne prerađevine,
  • polupripremljena jela iz prodavnice,
  • industrijska procesuirana hrana.

Obavljanje nužde

Korisno je otići na toalet čim osetite potrebu, ne čekati predugo jer to stvara pritisak na rektalno područje.

Izbegavajte preterano stiskanje, opustite se i neka se stvari dogode svojim prirodnim tokom. Nemojte zadržavati dah dok obavljate nuždu.

Tople kupke

Tople kupke u trajanju od 20-ak minuta mogu uvelike olakšati bol, kao i svrab. Preporučuje se nakon obavljanja nužde sediti u kadi ili lavoru punom tople vode bez jakih sapuna, a nakon ove male terapije vrlo nežno peškirom osušiti analno područje (tapkanjem, ne brisanjem).

Lečenje hemeroida uz lekarsku pomoć

Hemeroidi trećeg i četvrtog stepena (tzv spoljni hemoroidi) obično zahtevaju posebnu lekarsku intervenciju i najčešće se operišu.

Manje razvijeni unutrašnji hemoroidi mogu se uspešno lečiti prepisanim lekovima i neoperativnim merama; kao što je podvezivanje gumenom trakom ili skleroterapijom.

Manje razvijeni hemoroidi prvog i drugog stepena(tzv. unutrašnji hemoroidi) mogu se uspešno lečiti prepisanim lekovima i neoperativnim merama; kao što je podvezivanje gumenom trakom ili skleroterapijom.

Hemoroidi višeg stepena mogu zahtevati hirurški postupak koji se zove hemoroidektomija. Ipak, u novije vreme pokušava se izbeći operaciju pa se koriste i neke druge metode lečenja velikih hemeroida, kao što su sklerozacija ili lasersko uklanjanje hemeroida.

"Operativno se leče treći i četvrti stepen, a prvi i drugi hirurški konzervativno. Hirurški konzervativno lečenje podrazumijeva nekrvave metode operativnog lečenja. Dakle, samo oko 5% slučajeva zahteva operativno lečenje", tvrde stručnjaci.

Podvezivanje gumenom trakom (Barron ligatura)

Ovo je najčešći postupak za uklanjanje hemoroida koji deluje kod oko 75% pacijenata. Izvodi se u ordinaciji. Gumene trake ili prstenovi postavljaju se oko vrha unutrašnjeg hemoroida. Time se onemogućuje dotok krvi u hemoroid koji se smanji i na kraju sasvim degenerira te otpadne.

Sklerozacija (skleroterapija)

Postupak je kojim se injekcijom ubacuje sredstvo u bazu hemoroida (hemeroida) koje uzrokuje trombozirane vene. Telo reaguje upalnim procesom što dovodi do stvaranja ožiljkastog tkiva i stezanja odnosno smanjenja i nestanka hemeroida.

Postupak se radi u lokalnoj anesteziji, a oporavak od zahvata traje obično jedan ili dva dana.

Laserska hemoroidoplastika

Prilikom laserskog uklanjanja hemoroida (hemeroida), u sam hemoroid unosi se tanka sonda koja toplinskim talasom tretira hemeroid. Ova je tehnika moguća i kod težih oblika hemoroida, iako ponekad može biti nedovoljna te svejedno može biti potreban hirurški zahvat.

Komplikacije su vrlo retke, a oporavak brz i gotovo bezbolan.

Operacija hemoroida (hemoroidektomija)

Kod jako velikih hemeroida potreban je hirurški zahvat, a odnosi se na odstranjivanje hemoroida. Uspešnost zahvata je visokih 95%, a operacija nije rizična. Ipak, operisano mesto posle zahvata može biti vrlo bolno i zahtevati vrlo jake analgetike.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs