saveti stručnjaka

Vaskularni hirurg dr Dušan Babić: Hemoroidi mogu da se povuku - evo šta treba da radite!

Kako pomoći sebi u kućnim uslovima

Saveti stručnjaka
Autor:
Vaskularni hirurg dr Dušan Babić: Hemoroidi mogu da se povuku - evo šta treba da radite!
Foto: Privatna Arhiva

Mr sc. med. Dušan Babić, opšti i vaskularni hirurg, dugogodišnji je ekspert IKVB „Dedinje“ i Univerzitetske kardiovaskularne klinike u Skoplju. Profesor je i edukator iz vaskularne hirurgije, prepoznat u regionu i kao stručnjak u dijagnostici i lečenju problema hemoroida.

Za magazin Lena dr Babić govori kako da ljudi koji pate od hemoroida pomognu sebi u kućnim uslovima.

-Pre svega, svi bi trebalo da pripaze na ishranu. U najvećem broju slučajeva hemoroide je moguće lečiti sprovođenjem posebnog režima ishrane, adekvatnom higijenom oko čmara i lekovima koji se upotrebljavaju lokalno. Kod doktora, ako tegobe ipak postanu suviše izražene, mogu da se upute tek kad u potpunosti savladamo epidemiju korona virusa. Stručnjak će tada odlučiti da li su kandidati za hirurško lečenje, ili problem može da se reši nekom drugom metodom.

Šta treba da znamo o hemoroidima?

-To su jastučaste nakupine tkiva ispunjene krvnim sudovima, kolalizovane su na samom kraju rektuma – u anusu i ima ih svaka osoba. Kontrolišu pražnjenje creva, a kada kažemo da neko ima hemoroide, mislimo zapravo na to da je došlo do njihovog uvećanja.

Postoje unutrašnja i spoljašnja uvećanja. Kakva je razlika?

-Unutrašnji, internalni hemoroidi (zastupljeniji su), kada oteknu mogu da izvire iz anusa u vidu mekih izbočenja tkiva. Tada su to prolapsirani hemoroidi, često ljudima sedenje čine vrlo neprijatnim, pritisakju, krvare. Spoljašnji, eksternalni hemoroidi prepoznaju se kao izbočenja sa spoljašnje strane anusa.

Faktori rizika za pojavu hemoroida:

-genetski faktor -svakodnevno podizanje teških predmeta -loše navike u ishrani -gojaznost -konstipacija/zatvor -hronični proliv/dijareja -starenje -nepravilno pražnjenje creva usled upotrebe laksativa -naprezanje i provođenje prekomernog vremena na wc šolji -trudnoća i porođaj

Koja vrsta je opasnija?

-Pre bi se moglo reći da najviše problema stvaraju oni koji su u tzv. četvrtom stadijumu: ne mogu da se vrate unutra, konstantno su sa spošašnje strane anusa, a uz to i mala količina sluznice donjeg rektuma može da izlazi spolja. To se naziva rektalni prolaps.

Šta karakteriše ostale stadijume?

-Lako uvećani hemoroidi koji ne mogu da se primete sa spoljne strane anusa mogu se svrstati u prvi, a veći hemoroidi primetni van anusa kada prolazi stolica ili se vrši neka fizička aktivnost i samostalno se vrate čine drugi stadijum. Treći se dijagnostikuje kada uvećani hemoroidi ne mogu da se vrate sami, moraju da se gurnu nazad.

Rani znakovi oštećenja sluha: Zdravo uvo nikada ne oseća ove simptome!

foto: Shutterstock

Da li je prisutan bol?

-Najbolniji su usled inflamacije i oticanja u četvrtom stadijumu, kada se javljaju u vidu tromboznih hemoroida, najizraženiji prvih 24 – 48 h od pojave simptoma, a stanje može da se reguliše u periodu od 2 – 3 nedelje.

Da li je svaki bol signal da imamo hemoroide?

-Nije. Postoji veliki broj oboljenja koji izazivaju slične simptome. To su fistule, fisure, dermatološke bolesti, divertikulitisi, infekcije i zapaljenske bolesti, seksualno prenoscive bolesti, HIV...

Najčešći simptomi hemoroida:

-krv u stolici (primećuje se na toalet papiru nakon pražnjenja creva) -fekalna curenja (primećuju se na donjem vešu) -osetljive izbočine u predelu anusa -ispadanje kože/protruzija tokom pražnjenja creva -bolno pražnjenje/defekacija creva

Kako pacijenti danas mogu sebi da pomognu u kućnim uslovima?

-Hemoroidi mogu da se povuku, to dosta zavisi od samih pacijenata. Vlakna u namirnicama su odličan izbor jer sprečavaju zatvor, na trpezi svakog a ne samo onog ko ima probleme sa uvećanim hemoroidima treba da se nađu pasulj, cvekla, brokoli, jabuke, smokve, orašasti plodovi, semenke, integralni hleb...

Šta je još važno da znamo?

-Mora se biti bar 6 – 8 čaša vode dnevno. Treba da se ograniči konzumiranje alkohola koji izaziva dehidrataciju i gaziranih pića, ali i začinjene hrane jer pomaže krvarenju. Fermentisana hrana i probiotici održavaju dobre bakterije u digestivnom traktu, preporučujem kefir i jogurt. U ovom slučaju i blago vežbanje je lek.

Kakvu higijenu savetujete?

-Posle svake nužde treba obaviti higijenu mlakom vodom, a ne grubim toalet papirom. Voda se ne sme izostaviti jer zaostale fekalije mogu da pogoršaju postojeće simptome. Mast za hemoroide može da ublaži tegobe u kratkom roku, najbolje je ostaviti je da deluje tokom noći. Delotvorni su i čepići.

OBRATITE PAŽNJU

Ako je ishrana siromašna vlaknima, stolica će da bude tvrda. Odraslim muškarcima potrebno je 38 g vlakana dnevno, ženama 25 g, a trudnicama i mamama su neophodne veće količine; pretežno se nalaze u biljnoj hrani. Ne preporučuje se preterano konzumiranje alkohola (izaziva proliv), kao i konzumiranje začinjene, ljute hrane ukoliko ste već imali problema sa hemoroidina.

(Izvor: Magazin Lena

Magazin Lena pronaite svake nedelje uz dnevno izdanje lista Kurir)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs