Sve što treba da znate

Proktolog Milena Šćepanović iz KBC Zvezdara: Jedini način da se zauvek rešite hemoroida!

Kako nastaju hemoroidi, kada se mogu lečiti promenom ishrane, a kada je neophodna hirurška intervencija
Medicina
17:56h Autor:
Foto: ILUSTRACIJA / Thinkstock

Dr Milena Šćepanović proktolog i opšti hirurg, specijalista za hemoroide i šef odseka za koloproktologiju u KBC "Zvezdara" u Beogradu,odgovara za magazin Bilje i zdravlje na najčešća pitanja vezana za bolesti hemoroida.

Kako kaže, uzročnici pojave uvećanih hemoroida su ishrana siromašna biljnim vlaknima, hroničan zatvor ili dijareja, laksativi, dugotrajno sedenje i stajanje. Spoljašnji hemoroidi su češći, a unutrašnji su opasniji.

U proseku tri četvrtine populacije starije od 30 godina bar jednom tokom života ima tegobe sa hemoroidima.

Iako samo u 4 odsto slučajeva postaju problematični, ako se ne leče adekvatno i na vreme, mogu značajno uticati na stanje zdravlja. Prema rečima dr Milene Šćepanović, šefa odseka za koloproktologiju na Kilinici za hirurgiju KBC "Zvezdara" u Beogradu, teško je utvrditi tačan broj obolelih od hemoroida jer se mnogi i ne jave lekaru.

Oba pola imaju približno istu učestalost tegoba, koje se javljaju između 45. i 65. godine života, a češće su kod tzv. kavkaskog tipa, kao i kod onih sa višim socioekonomskim statusom.

Doktorka Ristić sa medicinskog Instituta tvrdi: Bolje jedite slaninu i kajmak, nego ovo!

Foto: ILUSTRACIJA / Thinkstock
Foto: ILUSTRACIJA / Thinkstock

Kako nastaju hemoroidi, kada se mogu lečiti promenom ishrane, a kada je neophodna hirurška intervencija, dr Milena Šćepanović otkriva:

"Hemoroidi (u narodu poznati kao šuljevi) su proširene vene završnog dela debelog creva. Dejstvom prevelikog pritiska dolazi do proširenja hemoroidalnih vena i uvećanja hemoroidalnih čvorova. Tada kažemo da neko ima hemoroidalnu bolest i počinjemo lečenje. Zavisno od lokalizacije, dele se na unutrašnje hemoroide i spoljašnje hemoroide, a granicu čini takozvana zupčasta linija koja se nalazi na oko 1,5­2 cm od analnog otvora. Tačan uzrok njihovog nastanka je nepoznat, ali zanimljiv je podatak da ova bolest ne postoji kod životinja", kaže dr Šćepanović.

Prema njenim rečima, na nastanak hemoroida utiče povećan pritisak u rektalnim venama do čega dovodi hroničan zatvor ili dijareja, napinjanje tokom pražnjenja, dugo zadržavanje u toaletu (čitanje tokom defekacije), otežano pražnjenje, preterana upotreba laksativa i klistiranja, svakodnevno dugotrajno sedenje i stajanje, čak i podizanje teškog tereta.

"Faktor rizika je neuredna i nezdrava ishrana siromašna biljnim vlaknima. Gojazni ljudi češće imaju hemoroidalne tegobe, a faktor rizika je i trudnoća, zbog povećanog pritiska na vene u karlici uvećanom matericom, čestog zatvora, dobijanja na težini i hormonskih promena. Starenjem, tkivo oko anusa pruža slabiju potporu venama, pa je u starosti povećan rizik za ovu bolest. Takođe, rizik za uvećane hemoroide je povećan ako u porodici neko ima hemoroidalnu bolest. Nasleđuje se slabija struktura zidova vena, a od značaja su i stečene navike u ishrani. Kao posledica delovanja ovih faktora, pojedinačno ili u kombinaciji, dolazi do porasta pritiska u hemoroidalnim venama, njihov zid se rasteže i postaje tanak. Ako sve ovo traje dovoljno dugo, dolazi do ispadanja hemoroida, pucanja vena i krvarenja", objašnjava Šćepanović.

Ruski narodni lek spasio na hiljade ljudi: Uklanja hemoroide zauvek! (RECEPT)

Foto: ILUSTRACIJA / Profimedia
Foto: ILUSTRACIJA / Profimedia

Ishrana je prva metoda lečenja

Najčešći simptom i prvi alarm za uzbunu, kaže naša sagovornica, je bezbolno krvarenje posle pražnjenja u vidu male količine svetlo crvene krvi na vešu, toalet papiru ili u toaletnoj šolji.

"Ovo krvarenje nekada može dovesti do ozbiljne anemije. Može se javiti svrab i peckanje oko analnog otvora, što se najčešće javlja na početku bolesti, a ako je bolest u trećem ili četvrtom stadijumu, mogu se videti ispali hemoroidalni čvorovi. Bol se javlja u četvrtom stadijumu ili ako dođe do tromboze spoljašnjeg hemoroida. Ova tromboza hemoroida nije opasna i uspešno se leči kremama, a u obzir dolazi i hirurška ekscizija. Unutrašnji hemoroidi najčešći su razlog svežeg krvarenja iz anusa, posebno kod mlađih osoba, ali uvek treba razmotriti i druge bolesti koje se manifestuju krvarenjem. Kako postoji više različitih oboljenja koja daju iste ili slične simptome, važno je javitise lekaru. Pregled podrazumeva digitalni pregled analnog kanala i pregled pod kontrolom oka anoskopom ili rektoskopom. Inače, bez pregleda nije moguće znati šta izaziva rektalno krvarenje", objašnjava doktorka.

Simptomi zavise od stadijuma bolesti kao i lokalizacije (unutrašnji ispoljašnji hemoroidi), a spoljašnji su bezazleniji i lakše se leče.

"Spoljašnji hemoroidi nalaze se ispod zupčaste linije i prekriveni su tankom kožom koja je bogata nervnim završecima, zbog čega su osetljivi na bol i temperaturu. Manje su važni od unutrašnjih, ali su češći razlog tegoba. Najčešći simptom spoljašnjih hemoroida je posledica komplikacije u vidu njihove tromboze, kada su bolni i napeti i mogu se videti kao uvećani, plavičasti čvorovi različite veličine oko analnog otvora. Kada tromboza prođe, mogu zaostati kožni nabori koji ne zahtevaju lečenje.

Pravila jutarnju kafu na ovaj način: Izlečila štitnu žlezdu, anemiju i bolove u kostima! (RECEPT)

Foto: ILUSTRACIJA / Thinkstock
Foto: ILUSTRACIJA / Thinkstock

Do tromboze najčešče dolazi posle iznenadnog povećanja venskog pritiska (posle podizanja tereta, kašljanja, napinjanja pri pražnjenju, porođaju). Mogu da postoje nezavisno od unutrašnjih hemoroida. Unutrašnji hemoroidi nalaze se iznad zupčaste linije i prekriveni su kolumnarnim epitelom u kome nema receptora za bol, pa ne dovode do bola. Oni najčešće krvare i to krvarenje može dovesti do ozbiljne anemije i do potrebe za hospitalizacijom, pa možemo reći da su opasniji. Njihovo nereagovanje na konzervativne metode lečenja jeste razlog za operativno lečenje hemoroidalne bolesti", kaže dr Milena Šćepanović.

Ona naglašava da je adekvatna ishrana prva metoda lečenja hemoroidalne bolesti.

"Ishrana ostaje stalan pratilac ostalih načina lečenja, jer poboljšava ishod lečenja. Najčešće je samo dovoljna u prvom stadijumu bolesti. Preporuka je da ishrana bude bogata svežim i suvim voćem i povrćem koje sadrži biljna vlakna koja zadržavaju vodu u stolici, pa je ona voluminoznija i mekša. To su mahunarke, semenke, integralne žitarice. Vlakna treba postepeno uvoditi u jelovnik, jer u suprotnom mogu dovesti do nadimanja i zatvora i - pogoršanja tegoba.

Za krvareće hemoroide dobra je masna riba, jer obiluje korisnim mastima koje klize kroz digestivni trakt. Naravno i mnogo tečnosti, pre svega vode i sveže cedenih sokova, ali ne sa citrusnim voćem, jer kiselina može iritirati predeo oko čmara. Sok od šljiva može se piti svaki dan", preporučuje doktorka.

Za izbegavanje su jaki začini, ljuta hrana, alkohol, kafa, kakao, crni čaj. Zaboravite na konzervisanu hranu, suhomesnate proizvode, masnu i prženu hranu, brzu hranu, slane grickalice i slatkiše. Izbegavajte belo brašno, masti životinjskog porekla i rafinisana ulja. Najbolje je koristiti hladno ceđeno maslinovo ulje jer može pomoći da stolica bude mekša.

Konkretni saveti doktorke Nortrup: Svaka ženska bolest se može izlečiti na ovaj način!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Smanjite unos soli jer velika količina soli izaziva zadržavanje tečnosti uorganizmu, oticanje svih vena, uključujući i hemoroidalne vene.

"Hirurgija kao metoda lečenja primenjuje se onda kada druge metode ne dovedu do poboljšanja i prestanka tegoba. Svega 10 odsto pacijenata bude operisano. Najčešće je indikovana kod hemoroida četvrtog stadijuma. Operacija podrazumeva uklanjanje samo izmenjenih čvorova uz očuvanje kože između. Izvodi se u uslovima anestezije (opšte ili regionalne) i zahteva ležanje u bolnici", objasnila je dr Šćepanović i otkrila jednu od metoda:

"Jedna od metoda lečenja su i elastični prstenovi. Postavljanje elastičnih ligatura po Baronu je metoda koja se koristi u lečenju unutrašnjih hemoroida drugog i trećeg stepena. Tretman se izvodi tako što se posebnim instrumentom postavi elastična ligatura, gumica, oko baze hemoroida. Na taj način prekida se dotok krvi, hemoroid se smanjuje i nekrotiše i u roku od nekoliko dana, najčešće 7 do 10, otpada. Rana obično zarasta za nedelju ili dve. Metoda je bezbolna i izvodi se u ambulantnim uslovima."

Doktorka je otkrila i opšte preporuke koje sprečavaju ili ublažavaju simptome hemoroida.

- Redovno vežbajte jer to podstiče cirkulaciju, ubrzava metabolizam i varenje i pogoduje redovnom pražnjenju creva,

- Idite u toalet čim osetite potrebu. Ne suzdržavajte se i ne naprežite previše,

- Vodite računa o pravilnoj nezi analne regije, jer ostaci hrane vlaže i iritiraju analno područje,

- Ne lečite se sami, bez postavljene dijagnoze i preporuke lekara, jer su simptomi raka debelog creva slični simptomima hemoroida (krvarenje pre svega). Hemoroidi ne mogu preći u rak, ali bez pregleda se tegobe mogu pripisati hemoroidima iako je pravi razlog neki drugi. Pored tumora debelog creva, slične tegobe mogu dati analna fisura, kondilomi, perianalni abces, a svi se drugačije leče. Trajnim neadekvatnim lečenjem može se zakasniti sa pravovremenim i odgovarajućim lečenjem.

(Danijela Kljajić za Bilje i zdravlje)

Pedijatri iz Tiršove: Ako dete ima temperaturu, ovo ne smete da radite!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs