Ne smete da preterujete

Kada voće i povrće može da vam uništi telo: Istina o kojoj se malo priča!

Neke od ovih namirnica imaju previše šećera, dok su druge pune pesticida i genetski modifikovane
Fitnes & Nutricija
15:42h Autor:
Kada voće i povrće može da vam uništi telo: Istina o kojoj se malo priča!
Foto: Profimedia

Kada govorimo o voću i povrću, znamo da postoji mnogo više koristi nego štete. Međutim, retko šta je 100% savršeno, a voće i povrće nije ništa drugačije.

Dok je preporučljiv unos zdrave, cele hrane, postoji određena hrana koju ne treba previše unositi.

Ne predlažemo vam da u potpunosti precrtate ovo voće i povrće sa liste namirnica koje unosite, ali obratite pažnju da ne preterate kada ga jedete, jer bi to moglo da prouzrokuje štetu u telu, jer sadrže suviše šećera!

AnanasVerujemo da vam je na umu opuštajuća havajska muzika na pameti kada god uzimate ovu slatku voćku. Njena slatkoća se lako može pripisati njenom sadržaju šećera - jedna šolja ananasa sadrži neverovatnih 16,2 grama šećera. S obzirom na to da je ananas dostupan tokom čitave godine, teško ga je zaobići. Međutim, dobra strana je što je ananas zreo samo nekoliko meseci godišnje.

Za 10 dana prečistite organizam od šećera: Najopasniji uzročnik svih bolesti!

VišnjeOne mogu biti savršen dodatak vašem koktelu, ali vam preporučujemo da ih ne jedete previše. Dok je kesica višanja zaista sjajna podnevna užina, imajte na umu da je njihova priroda koja izaziva zavisnost u nama tu iz jednostavnog razloga - da nam kaže da ne preterujemo. U samo jednoj šolji višanja (iz kojih čak nisu ni izvađene koštice) možete naći čak 13 grama šećera koji sigurno ne želite da unesete u organizam.

NarNaći najbolji način da se otvori nar je već dovoljno teško, tako da kada vam to pođe za rukom, sigurni smo da želite da u potpunosti uživate u ovom rajskom voću. Međutim, da li ste znali da ova čudesna voćka sadrži 39 grama šećera? Verujemo da ćete idući put dobro razmisliti kada se budete našli pred odeljkom sa voćem i povrćem gde se nalazi nar.

MangoČest sastojak u smutijima, suši rolnicama i gvakamola sosu (i brojnim drugim stvarima koje želite da jedete), ovo sočno voće je teško izbeći. Mango je pun slatke smese i ne čudi da ima čak 46 grama šećera, što ga čini savršenim dodatkom u mnogim preukusnim jelima, ali štetnim za vaš organizam ukoliko preterujete.

Med i cimet ujutro popravljaju zdravlje, a kad se jedu uveče? Počnite odmah, isplatiće vam se!

SmokveSveže smokve su pune vlakana i mogu vam pomoći da snizite krvni pritisak, ali nažalost, sadrže i veliku količinu šećera. Oko 100 grama sirovih smokava (iliti jedna šolja) sadrži prosečno 16 grama šećera.

BananeOdlična zamena za energetsku čokoladicu pre treninga. Pune kalijuma i lako svarljive, odlična su užina pre bilo kakvog treninga. Međutim, treba imati meru, s obzirom na to da se u jednoj srednjoj banani nalazi 14 grama šećera.

GrožđeJedna šolja grožđa sadrži neverovatnih 15 grama šećera, ali sa druge strane, ovo voće pomaže u smanjenju rizika od dijabetesa, snižava krvni pritisak i sprečava srčana oboljenja.

Hrana koja uništava metabolizam: Čim je progutate, štetni efekat počinje!

KukuruzPretpostavlja se da je kukuruz biljka koja je najviše do sada bila podvrgnuta genetskoj modifikaciji, zbog čega ga treba izbegavati. Problem sa ovakvom GMO hranom jeste to što se novi geni dodaju kukuruzu, koje naše telo kasnije ne može da prepozna što često dovodi do toga da je naše telo podložnije hormonalnim promenama, osetljivosti i promenama u digestivnom traktu. Stoga, gledajte da izbegavate kukuruz kao i sve proizvode nastale od njega.

KrompirVerujemo da ste bili sigurni da će se i krompir naći na listi voća i povrća kojeg se najviše treba paziti. Iako nam je krompir izuzetno potreban u svakom obliku, ovo skrobasto povrće nije najcenjenije ukoliko želite zdravu hranu. Možete naći čak 60 grama ugljenih hidrata u samo jednom krompiru, tako da pripazite kada i u kojoj količini jedete krompir.

Čeri paradajzČeri paradajz je odlična užina, a likopen koji je sastojak ovog paradajza je poznat po tome što štiti od raka i osteoporoze. Međutim, paradajz može da poveća zapaljenje u vašem telu, naročito zglobovima. Dobra ideja za svakoga sa artritisom ili problemima u zglobovima jeste da ograniče unos paradajza. Čeri paradajz je na crnoj listi i zbog toga što sadrži obično najveći broj ostataka pesticida u sebi.

Krastavac i paradajz ne smete da jedete zajedno: Srpska salata može da ima ozbiljne posledice!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs