Obratite pažnju

AKO ODVOJITE 5 MINUTA DNEVNO ZA OVO: Produžićete sebi život decenijama!

Za ove aktivnosti će vam trebati manje od 5 minuta, a mogu da vam produže život godinama, pa i decenijama

Saveti stručnjaka
Autor:
AKO ODVOJITE 5 MINUTA DNEVNO ZA OVO: Produžićete sebi život decenijama!
Foto: Shutterstock

Veoma je važno da naučite sebe da izdvojite ovih 5 minuta, jer ove navike mogu da vam produže život:

1. Nikad ne koristite lift, uvek stepenice!

Ovo i ptičice na granama znaju: penjanje uz stepenice znači zdravo srce i krvne sudove. A zdravo srce je garant zdravog i dugovečnog čoveka. Stoga nikad ne koristite lift za penjanje na više spratove. A kada silazite, isto koristite stepenice. To je neophodno za jaku zadnjicu i eliminisanje bolova u donjem delu leđa!

2. Izgovori azbuku sa olovkom stisnutom između zuba!

Svako ko radi za kompjuterom pati od ukočenog vrata. Da biste izbegli bolove u vratu, uradite sledeće bar jednom dnevno: olovku stisnite zubima i izgovorite celu azbuku od A do Z. Ovo će opustiti vrat kao ni jedna vežba do sada.

3. Isperite usta morskom vodom ili barem slanom vodom!

Kupite morsku so u prahu ili granulama. Svakog jutra ili uveče po jednu supenu kašiku sipajte u čašu tople vode i dobijenim rastvorom isperite grlo i usta. Zubi, krajnici i sluzokoža biće vam zahvalni: karijes, upalu grla i akutne respiratorne infekcije sada će vas ređe obilaziti. Ali istovremeno isperite nos morskom vodom, pogotovo kad ste bolesni.

4. Zadrži dah kao da roniš!

Kardiohirurg akademik Amosov, koji je živeo 90 godina i svakodnevno radio vežbe disanja, napisao je: „Svakoj ćeliji je, pre svega, potreban stres i ograničenje." Prema Amosovu, vežbe disanja su način da se prekine dotok kiseonika u ćeliju i vidi kako će se ona ponašati. Udahnite, a zatim izdahnite sav vazduh iz pluća i pokušajte da ne udišete. Kada se stvarno umorite od toga, uhvatite dah i ponovite postupak. Pokušajte da zadržite dah najmanje tri minuta - uz redovnu vežbu, to ćete moći lako da uradite. I zapamtite: svetski rekord koji je postavio ronilac Đanluka Đenoni je 18 minuta i 3 sekunde. Dakle, imate prostora za rast i razvoj.

5. Jedite sirovu šargarepu, cveklu, jabuke ili koren kupusa!

Ne možete zamisliti koliko je ljudi do 30 godina ponosni vlasnici hemoroida. U razvijenim zemljama sveta ih ima 40%! A sa svakim rođendanom koji imate, raste rizik da ćete imati ove probleme jer ne jedete vlakana u vidu povrća, voća, žitarica i raženog hleba.

6. Stanite na sve četiri, izvijte leđa što je više moguće!

Ako patite od bola u leđima (a od toga pati sve veći broj ljudi) obavezno uradite ovu vežbu. Stanite na sve četiri i izvijte leđa što više. Kao mačka. Uradite ovu vežbu 10 puta, svaki dan. Uskoro će bolovi u leđima da nestanu.

7. Pre spavanja noge uronit u ledenu vodu 1 minut.

Pre svega brže ćete i čvršće zaspati; drugo, posvetićete neophodnu pažnju venama donjih ekstremiteta, i treće, ojačaćete imunitet.

8. Uvijaj i izvijaj se!

Izvijte i uvijte svaki deo tela. Razgibajte se što više možete. Posvetite sebi pažnju 5 minuta svaki dan. Samo tako će vam svi mišići ostati elastični do poznih godina.

9. Naslonite se na zid leđima, pokušavajući da pritisnete oba ramena na njega!

Tako naslonjeni na zid pokušajte da napravite polučučanj. U tom položaju ostanite par sekundi, a potom ponovite opet plučučanj.

10. Nahranite svoju kožu

Obratite pažnju na svoju kožu. Obavezno je nahranite posle svakog tuširanja. Ostaće elastična i meka.

11. Zatvori oči!

Ako hoćete da se kvalitetno odmorite u sred radnog vremena, samo skrenite pogled sa kompjutera. Zažmurite, pa pokrijte rukama oči, ali ne dodirujući kapke. Zamislite da gledate u crni somot. Kada ispred vaših očiju nestanu slike, crtice i svetlo, tek tada možete da otvorite oči i nastavite sa radom.

12. Popijte malo limunovog soka!

Razmutite malo soka od limuna u čaši vode. Sa tim ćete ubiti bakterije u telu, a ćelije ćete nahraniti C vitaminom.

13. Redovno masirajte uši!

Ako se oslonimo na orijentalnu medicinu, na našoj ušnoj resici nalazi se 11 „mesečevih tačaka” koje su direktno odgovorne za vitalnu aktivnost 11 organa: srca, očiju, penisa, zuba, jetre i tako dalje. U isto vreme, masaža ušiju se smatrala odličnim načinom za borbu protiv muške impotencije ili ženske frigidnosti.

14. Povećajte pritisak vode!

Dok se tuširate, povećajte pritisak do maksimuma, a temperaturu vode - do gornje granice vaše tolerancije, zatvorite oči i hrabro usmerite mlaz u lice sa udaljenosti od 10 centimetara. Dva minuta kasnije, kada dobijete osećaj da su vam se obrazi pomerili ka potiljku, prestanite sa procedurom i osušite lice meki peškir (možete čak i naneti hranljivu kremu u tankom sloju, ali ovo je akrobatika). Ovu termalnu masažu lica žene poštuju jer sprečava nastanak bora i poboljšava elastičnost kože. Ali to je efikasan način za opuštanje mišića lica i povećanje cirkulacije krvi. Oba mogu pomoći u borbi protiv stresa i umora.

15. Uzmite aktivni ugalj!

Ako volite da popijete po koju čašu više, jednom nedeljno (i u slučaju mamurluka) uzmite 6-7 tableta aktivnog uglja. Ugalj je odličan apsorbent koji efikasno uklanja sve vrste toksičnih materija iz želudačnog trakta, kojih, nažalost, ima u izobilju u alkoholnim pićima. Pored toga, ugalj je u stanju da apsorbuje soli teških metala, biljne otrove i toksine koje oslobađaju različite bakterije.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs