Medicina

9 NAJOPASNIJIH BOLESTI: Ne znate šta vas je snašlo, simptomi se primete kad je već kasno!

Lekari su indentifikovali nekoliko uobičajenih bolesti koje se razvijaju gotovo neprimetno, sa simptomima kada bolest već uhvati maha. Ove bolesti izazivaju ozbiljne komplikacije i ranu smrt. Ali sa blagovremenom dijagnozom, ove bolesti dobro reaguju na lečenje

Saveti stručnjaka
14:58h Autor:
9 NAJOPASNIJIH BOLESTI: Ne znate šta vas je snašlo, simptomi se primete kad je već kasno!
Foto: Shutterstock

Do različitih promena u radu tela dolazi sa nepravilnom ishranom, fizičkom neaktivnošću, gojaznošću. Bolesti se razvijaju godinama, ali većina ljudi ne obraća pažnju na prve znakove i simptome upozorenja.

1. Visok krvni pritisak

Svetska zdravstvena organizacija naziva visoki krvni pritisak prvim uzrokom vaskularnih bolesti, srčanih oboljenja i moždanog udara kod mladih ljudi. Standard 120/80 mm usvojen je kao osnova. Hg, koji može minimalno odstupati u pravcu povećanja nakon vežbanja ili stresa. Problem se javlja sa gojaznošću, produženom upotrebom hormonalnih lekova, zloupotrebom slane ili masne hrane.

Povećan pritisak se razvija postepeno, pa se telo prilagođava promenama i naletima. Osoba prestaje da oseća neprijatnost, povremeno primećuje vrtoglavicu ili osećaj toplote. Jedina mera rane dijagnoze je redovna upotreba merača za pritisak, te merenje istog 3 do 4 puta nedeljno.

2. Hepatoza masne jetre

Uobičajena bolest koju je teško dijagnostikovati bez ultrazvučnog aparata je hepatoza ili masna jetra. Ćelije organa aktivno akumuliraju molekule masti, prestaju da ih razgrađuju i uklanjaju iz tela. Razlog je hormonski neuspeh, patologija štitne žlezde ili tumor nadbubrežne žlezde.

Faktori rizika koji povećavaju šanse za dobijanje bolesti:

  • smanjen metabolizam;
  • dijabetes;
  • ateroskleroza;
  • bolest policističnih jajnika kod žena.

U početnoj fazi, hepatoza se razvija bez simptoma: povlačenje bola u desnoj strani javlja se kada se 10% tkiva zameni masnim naslagama. Jetra prestaje da radi u potpunosti, varenje je poremećeno i pojavljuje se intoksikacija.

3. Srčana ishemija

Kada se holesterol taloži na zidovima koronarnih sudova, srčani mišić ne prima dovoljno krvi i počinje ćelijska smrt. Protok krvi u telu se usporava, mozak i unutrašnji organi doživljavaju gladovanje kiseonikom, a može doći i do infarkta miokarda. Kako se ne biste suočili sa ishemijom, odbacite alkohol i cigarete, oslobodite se viška kilograma, naučite da se nosite sa stresom.

4. Dijabetes

Lekari nazivaju ovu bolest "tihim ubicom" zbog njene sposobnosti da se razvija bez izraženih simptoma. Intenzivna žeđ, gubitak težine ili problemi sa vidom pojavljuju se već u fazi vaskularnog oštećenja, oslabljene funkcije bubrega. Metabolizam se usporava i telo prestaje da proizvodi hormon insulin. Jednostavan test glukoze u krvi pomaže da se uoče negativne promene na vreme i spreče komplikacije.

5. Intestinalni tumor

Učestalost kolorektalnog karcinoma brzo raste širom sveta. Mnogi pacijenti prelaze u stadijum 3-4, što ne ostavlja šanse za dug i aktivan život. Tumor se razvija iz benignog polipa u debelom crevu tokom nekoliko godina, ali se rast može otkriti samo kolonoskopijom. Zbog toga lekari preporučuju da se svi pacijenti stariji od 45-50 godina podvrgnu ovom postupku preventivno bez čekanja na bolne simptome.

6. Osteoporoza

Bolest dovodi do stanjivanja koštanog tkiva, čestih i teških preloma koji ne zarastaju dobro. Osteoporoza se razvija sa nedostatkom vitamina, nedostatkom kalcijuma i vitamina D u ishrani i povezana je sa hormonalnim poremećajima kod žena. Započnite prevenciju nakon 40-45 godine: radite gimnastiku, plivanje, jedite što više hrane bogate kalcijumom, odrecite se alkohola i nikotina.

7. Rak grlića materice

Glavni uzrok bolesti je nespremnost žene da leči displaziju u ranoj fazi. Bolest se razvija u onkološku zbog povreda i upala grlića materice, što se može sprečiti u 90% slučajeva. U opasnosti su pacijenti sa gojaznošću, određenom vrstom virusa herpesa, promenom više partnera...Najbolji način prevencije je godišnji pregled kod ginekologa, pravovremeni tretman erozije i infekcije.

8. Rak kože

Ova opasna bolest je na drugom mestu po mortalitetu među patologijama raka. Razvija se godinama uz zloupotrebu sunčanja, često izlaganje otvorenom suncu, preteranu ljubav prema solarijumima. Ako se na koži pojave bubuljice koje ne prolaze, ljuštenje i crvenilo, odmah se obratite dermatologu, nemojte se sami lečiti.

9. Virusni hepatitis

Kada su ćelije jetre oštećene virusima hepatitisa B ili C, upala počinje nepovratnim promenama u strukturi organa. Bolest se može razvijati asimptomatski nekoliko godina, uništavajući režnjeve, izazivajući stvaranje fibroze i ciroze. Test krvi, koji se preporučuje da se uradi najmanje jednom godišnje, pomaže u identifikaciji patologije u ranoj fazi.

Navedene bolesti u mnogim slučajevima mogu sasvim da se izleče u ranoj fazi. Ali asimptomatski tok, odsustvo karakterističnih znakova dovodi do kasne posete lekarima. Važno je zapamtiti prevenciju, podvrgnuti se godišnjem pregledu kako bi se sprečile teške komplikacije.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs