BMI iliti body mass index godinama je bio "bog i batina" nutricionizma sve dok nisu počela da se oko njega postavljaju mnoga pitanja. Nevezano za to da li ste (i koliko puta) isti računali po onlan kalkulatorima ili po raznobojnim tabelama tražili i pratili "svoje brojke", njime su se služili lekari, nutricionisti i razni savetodavci da bi se, konačno, ispostavilo da je ceo koncept praktično zabluda. Potencijalno vrlo štetna i nekad praktično neprimenljiva zabluda.
Kako? Donosimo vam osnovne razloge zbog kojih je tako. Danas postoje mnogo objektivniji parametri po kojima se određuje prvenstveno nečije zdravlje, a zatim i parametri telesne težine. Vreme je da ovaj stari ostavimo iza sebe.
#1 ČOVEK KOJI JE IZMISLIO BMI JE I SAM NAZNAČIO DA ON NE TREBA DA SE KORISTI ZA IZRAČUNAVANJE INDIVIDUALNOG STEPENA GOJAZNOSTI.
BMI je u ranom XIX veku osmislio matematičar Belgijanac Lambert Adolphe Jacques Quetelet. Da, dobro ste pročitali, matematičar, a ne lekar. Sama formula imala je za svrhu da na jednostavan i brz način pomogne vladi da odredi stepen gojaznosti opšte populacije zemlje. Drugim rečima, radi se o triku starom 200 godina koji se ne korist na pravi način.
Koliko ste se samo puta susreli sa ovom skraćenicom?