Rak debelog creva razvija se dugo bez simptoma, stoga se u velikom većini slučajeva pacijenti obraćaju lekarima kada je bolest već uznapredovala. Stručnjaci kažu da se bolest može sprečiti ako pratite ove jednostavne preporuke:

Faktori rizika za rak debelog creva

Sa akumulacijom epitelnih ćelija na crevnoj sluznici, mogu se formirati polipi - mali izrasline koji u obliku podsećaju na gljivicu. U većini slučajeva nisu opasni po zdravlje. Ali pod uticajem negativnih faktora, degeneriše se u maligni tumor.

Onkolozi identifikuju nekoliko faktora rizika na koje se ne može uticati:

  • starost pacijenta je preko 50 godina;
  • hronični zapaljenski procesi u crevima;
  • genetska predispozicija.

Postoje faktori koji se mogu i trebaju kontrolisati kako se ne bi suočili sa rakom debelog creva:

  1. nezdrava ishrana uz upotrebu velikih količina crvenog mesa,
  2. dimljenog mesa i kobasica;
  3. nedostatak vlakana u ishrani;
  4. stacionarni način života;
  5. pušenje;
  6. zloupotreba alkohola.

Polipi sporo rastu, pa kada se otkrije tumor, lekari nadgledaju dinamiku rasta koristeći godišnje skrining i kolonoskopiju.

Odgovornim pristupom sopstvenom zdravlju i preventivnim merama nekoliko puta se smanjuje rizik od malignog tumora.

Ishrana za prevenciju raka debelog creva

Svetski fond za istraživanje raka, Američko društvo za kliničku onkologiju i drugi ugledni istraživački centri tvrde da jedenje crvenog mesa značajno povećava rizik od raka. Tokom termičke obrade u njemu se formiraju heterociklični amini i ugljovodonici, koji su opasni i kancerogeni. Možete smanjiti rizik od raka creva smanjenjem količine crvenog mesa na 500 grama nedeljno. Ovo takođe uključuje sve kobasice i dimljeno meso. Kuvajte meso u sopstvenom soku ili dinstajte da smanjite temperaturu kuvanja.

Nitrati nisu ništa manje opasni. Proizvođači dodaju hemijska jedinjenja kobasicama, kao što je konzervans, koriste se boje i šećeri za poboljšanje ukusa i lepu nijansu mesnog proizvoda. Pod uticajem hlorovodonične kiseline pretvaraju se u N-nitrozo jedinjenja koja mogu izazvati malignitet ćelija u crevima.

Rak debelog creva ili kolorektalni karcinom je opasna bolest koja se nalazi na trećem mestu po rangu onkoloških tumora kod muškaraca i na drugom mestu kod žena. Pojavljuje se sa patološkom promenom u tkivu sluzokože, degeneracijom polipa. Glavni problem je što je dijagnoza u ranoj fazi teška zbog posebnosti lokacije fokusa