Oprezno

Bol u vratu nakon buđenja nije naivna stvar: Evo na koju bolest može da ukaže!

Jutarnji bol u vratu može da ukaže na postojanje određene bolesti ili poremećaja. Evo kako da razumemo šta nam telo signalizira i kako da bol uklonimo

Saveti stručnjaka
11:47h
Bol u vratu nakon buđenja nije naivna stvar: Evo na koju bolest može da ukaže!
Foto: Shutterstock

Bolovi u vratu mogu biti različiti - oštri i tupi, ubadajući ili peckajući, oni koji se povremeno pojavljuju ili oni koji grče ceo rameni pojas...

Bol u vratu koji se javlja ujutru, odmah čim se probudite može se povremeno povući u toku dana ili dodatno pojačati, kako dan nastupa.

Pored toga, mogu se uočiti i sledeći simptomi:

  • bol u glavi, spepoočnicama, desnima ili ušima;
  • Područje na vratu može postati crveno, upaljeno, može da se pojavi otok ili temperatura na tom mestu;
  • može doći do gubitka osetljivosti, utrnulosti, peckanje;
  • umor mišića vrata ili opšti umor;
  • paraliza ruke ili nemogućnost okretanja vrata.

Zašto vas vrat boli - uzroci:

1. Nemoguće snadbevanje krvlju ili kiseonikom zbog neudobnog položaja tokom spavanja. Bol će biti tup, a može da se pojavi i grč.

2. Zapaljenje, upala - jak otok mišića, oštar bol, priklješteni nervi.

3. Zarazne bolesti - bol u prednjem ili zadnjem delu vrata, gornjem delu leđa. Bol nestaje tek nakon lečenja osnovne bolesti.

4. Tumor - rast tumora u gornjem delu ramena dovodi do kompresije mišića, tkiva i kostiju - izuzetno jak bol koji se teško može zanemariti ili ublažiti lekovima protiv bolova.

5. Vaskularne lezije - bol se proširuje sa vrata i na glavu, udove, grudni koš i leđa. Može doći do poremećaja u snadbevanju krvlju, tada će bol pratiti otok, napetost mišića i opšta slabost.

Kako da pomognete sebi?

Obezbedite sebi najudobniji položaj vrata;

Ako je bol posledica tumora, stavite hladan oblog na to područje,

Za ostale bolove stavite topli oblog ili mekani peškir koji će zadržati temperaturu;

Uzmite tablete protiv bolova i javite se lekaru.

* Čest uzročnik bola u vratu je promaja. Ako ste stigurni da ste bili izloženi promaji, uzmite neki lek, napravite oblog sa rakijom, stavite na vrat i odmarajte.

Dobro bi bilo da ujutru uradite neke osnovne vežbe istezanja vratnih pršljenova (koliko vam bol dozvoljava), da vas neko izmasira ili da stavite obloge.

Važno je da znate da je lečenje kod kuće dozvoljeno samo uz odobrenje lekara i kao dopuna glavnog lečenja, a nikako zamena za lekarsku pomoć.

Adekvatan jastuk

Bol u vratu može da izazove loš položaj prilikom spavanja, zato je dobar jastuk sve!

Ako volite da spavate licem nagore - izaberite umereno tvrd jastuk, visine do 10cm, sa posebnim zadebljanjem ispod vratnih pršljenova. Možete da srolate peški i stavite ga ispod vrata, te da vam on bude zamena za jastuk.

Ako obično spavate bočno - odaberite jastuk koji je prilično visok i črvrst kako bi vam podržao rameni pojas, ali i vrat.

Ako volite da spavate sa glavom "zabodenom" u jastuk, tada morate imati tanak, mekan i ravan jastuk, ne viši od 8 cm. A možete da spavate i bez jastuka ili da ga stavite ispod stomaka kako biste izbegli bolove u leđima.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs