saznajte kako

Pobedite migrenu: 6 metoda za ublažavanje glavobolje!

Oni koji redovno pate od migrene znaju koliko ova bolest ometa aktivan i radostan život. I svako ko bar ponekad doživi takvu glavobolju dugo se seća ovih nesrećnih dana.

Saveti stručnjaka
Autor:
Foto: Shutterstock

Simptomi migrene - vrtoglavica, razdražljivost, pospanost i napadi bola - zaista mogu da vam pokvare dan, posebno kada je rešavanje akutne glavobolje tako teško. Mnogi lekovi za migrenu ciljaju određeni simptom bez potpunog uklanjanja stanja. A oni koji obećavaju da će se u potpunosti nositi sa bolešću imaju mnogo neželjenih efekata. Srećom, postoji odlična alternativa. Prirodni lekovi mogu pomoći u sprečavanju migrene.

 

Dakle, pre nego što ponovo doživite napad migrene, poslužite se našim savetima.

 

Aromaterapija

 

Ova metoda zaista može biti vrlo efikasna. Stvar je u tome što mirisi direktno šalju signale u mozak i vrlo brzo mogu imati uticaj na nivo stresa. Ulje peperminta ne samo da osvežava, već deluje i na nervni sistem, kao da ga "hladi". Pomešajte ulje sa malo vode i kružnim pokretima utrljajte. Posle toga možete opustiti sve mišiće i meditirati kako biste učvrstili efekat.

 

Akupunktura

 

Govoreći o akupunkturi, vredi napomenuti da je odličan lek za sve lokalne bolove u telu. Ali, naravno, u vreme migrene ne možemo uvek da odvojimo dovoljno vremena za takve postupke. Zbog toga je vredno brinuti o sebi unapred i ne čekati migrenu. Ali čak i u stresnoj situaciji postoji lek koji će vam omogućiti da ublažite migrenu. Masirajte tačku između palca i kažiprsta najmanje 10-20 sekundi, a zatim pređite na drugu ruku. Naravno, ovaj metod će najbolje pomoći kada bol još uvek nije vrlo intenzivan.

Promena ishrane

 

Nitrati, sulfati, šećeri, kofein i alkohol mogu izazvati jake glavobolje i povećati rizik od migrene za one koji su im već skloni. Očigledno je da je potpuno odustati od ovoga gotovo nemoguće, ali, srećom, nije neophodno. Samo smanjite gore navedene supstance, postepeno ih zamenjujući zdravijim alternativama. Već 2-3 nedelje nakon promena u ishrani, videćete pozitivan efekat ako redovno patite od migrene. Pored toga, pokušaj sprečavanja problema je mnogo sigurniji od direktnog bavljenja njim.

 

Magnezijum

 

Ova stavka može biti jedno od najboljih rešenja za prevenciju migrene. Nedavne studije pokazale su da je tokom akutnih glavobolja njegov nivo u telu uvek nizak. Ako ne unosite dovoljno magnezijuma iz vaše ishrane, dodatak vam može pomoći. Ali sa ovim treba biti oprezan. Bolje je da se obratite lekaru koji će vam reći u kom obliku treba uzimati magnezijum.

 

Đumbir

 

Koren đumbira odavno je poznat po svojim korisnim svojstvima. U jednoj studiji ovaj lek je upoređen sa lekovima koji se obično uzimaju protiv migrene - a rezultat je bio apsolutno identičan! Pored toga, đumbir nema neželjene efekte kao kod lekova. Pokušajte da dodate malo svežeg đumbira sokovima ili napravite napitak sa 1/8 kašičice đumbira i tople vode. Posle 20-25 minuta vaše stanje bi trebalo da se popravi.

 

Joga

 

Opuštanje, smanjenje stresa, jačanje mišića i detoksikacija tela prate jogu. Neka joga bude vaša zdrava navika. Možete početi od 2 puta nedeljno. I bez obzira da li se odlučite da se upišete u studio ili radite jogu kod kuće, migrene će se sigurno povući.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...