5 namirnica

Mokraćna kiselina može da ošteti kosti, zglobove, srce i bubrege: Evo kako da je sprečite da vam razori telo!

Pri varenju hrane formira se mokraćna kiselina u organizumu - organsko jedinjenje na bazi purina. Ako je prisutna u maloj količini, ona održava funkcionisanje nervnog sistema i nekih delova mozga. Ali sa viškom nastaje oštećenje tkiva zglobova, stomaka, jetre, razvija se giht i druge bolesti.

Saveti stručnjaka 25.05.2020. - 11:13h Autor: Stil.kurir.rs
Foto: Profimedia

Ako dođe do visokog nivoa mokraćne kiseline u telu, hrana je ta koja pomaže da se parametri vrate u normalu. Korisno povrće i voće ne sadrži purin, pa brzo poboljšava stanje gihta, hipertenzije i bubrežne bolesti.

 

Koja je opasnost od mokraćne kiseline?

 

Prilikom varenja proteinske kiseline ili neuhranjenosti, velika količina mokraćne kiseline akumulira se u organizmu. Obično se izlučuje urinom i izmetom, ali s viškom, deo purinskog jedinjenja se taloži na zglobovima. Ovo je jedan od glavnih uzročnika gihta, kamena u bubregu, argterijske hipertenzija.

 

Glavni uzročnici stvaranja viška mokraćne kiseline su:

 

Višak kilograma;

Loša ishrana;

Upotreba više slatkiša;

alkoholizam;

nuspojave diuretika.

 

Hrana koja reguliše mokraćnu kiselinu:

 

Za početak odrecite se dimljenog mesa, bilo koje vrste crvenog mesa, gaziranih i slatkih napitaka, alkohola i td.

 

Druga faza je uključivanje povrćne supe u ishranu, koja aktivo uklanja višak mokraćne kiseline.

 

Namirnice za uklanjanje mokraćne kiseline:

 

  • Luk - beli i crni luk, praziluk, vlašac i td.
  • Artičoka
  • Zlatna bundeva
  • Celer
  • Šargarepa
  • Trešnje

 

Konzumiranje povrća je glavno i osnovno pravilo za sve osobe koji imaju problema sa mokraćnom kiselinom. Zahvaljujući vlaknima i antioksidansima uklanjaju se štetna jedinjenja, uništavaju kristali, sprečavaju bolesti zglobova i krvnih sudova.

 

 

(Stil.kurir.rs)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...