Ako dođe do visokog nivoa mokraćne kiseline u telu, hrana je ta koja pomaže da se parametri vrate u normalu. Korisno povrće i voće ne sadrži purin, pa brzo poboljšava stanje gihta, hipertenzije i bubrežne bolesti.
Koja je opasnost od mokraćne kiseline?
Prilikom varenja proteinske kiseline ili neuhranjenosti, velika količina mokraćne kiseline akumulira se u organizmu. Obično se izlučuje urinom i izmetom, ali s viškom, deo purinskog jedinjenja se taloži na zglobovima. Ovo je jedan od glavnih uzročnika gihta, kamena u bubregu, argterijske hipertenzija.
Glavni uzročnici stvaranja viška mokraćne kiseline su:
Višak kilograma;
Loša ishrana;
Upotreba više slatkiša;
alkoholizam;
nuspojave diuretika.
Hrana koja reguliše mokraćnu kiselinu:
Za početak odrecite se dimljenog mesa, bilo koje vrste crvenog mesa, gaziranih i slatkih napitaka, alkohola i td.
Druga faza je uključivanje povrćne supe u ishranu, koja aktivo uklanja višak mokraćne kiseline.
Namirnice za uklanjanje mokraćne kiseline:
- Luk - beli i crni luk, praziluk, vlašac i td.
- Artičoka
- Zlatna bundeva
- Celer
- Šargarepa
- Trešnje
Konzumiranje povrća je glavno i osnovno pravilo za sve osobe koji imaju problema sa mokraćnom kiselinom. Zahvaljujući vlaknima i antioksidansima uklanjaju se štetna jedinjenja, uništavaju kristali, sprečavaju bolesti zglobova i krvnih sudova.