Od senki za oči do pegle za kosu: Napravite veliko spremanje proizvoda za negu i šminkanje u samo 4 koraka! (FOTO)

Ovo nema veze sa dosadom, nema veze sa prolećem (dobro, samo malo), nema veze ni sa tim što neki od nas i dalje rade od kuće već sa jednostavnom činjenicom da nam veliko spremanje i reset trebaju na svim poljima i da su plakari i garderoberi samo prvi korak (od mnogih).

Saveti stručnjaka
12:36h Autor:
Od senki za oči do pegle za kosu: Napravite veliko spremanje proizvoda za negu i šminkanje u samo 4 koraka! (FOTO)
Foto: Profimedia

Kada je naš bjuti arsenal u pitanju - a za potrebe ovog članka ćemo tu uvrstiti sve što koristimo od senki za oči do pegle za kosu - stvari stoje malo drugačije od onog klasičnog “nosi mi se - ne nosi mi se”. Ono što jeste slično je svakako činjenica da proizvode kojima nije prošao rok trajanja a ne koristite ih, možete lepo očistiti, dezinfikovati i pokloniti nekom bliskom ko ih, možda, želi i tako izbeći bespotrebna bacanja.

Police sa kozmetikom (+ fioke + neseseri)

Kada ste poslednji put pošteno pregledali s.v.e. što se u njima nalazi, da ne kažemo krije? Kada je kozmetika u pitanju, vrlo retke osobe znaju uvek šta imaju (i koriste sve što imaju). Ovo stanje stvari jeste sasvim prirodno ali nije baš idealno, zar ne, pogotovo kad su te iste police i fijoke pune koječega na šta se zalepila prašina. Evo nekoliko koraka koji će vam olakšati zadatak:

Prvi korak jeste svakako da sve ispraznite. Uzdržite se od filmskih pokreta istresanja i izvrtanja naopačke kako ne biste izlomili senke, ruževe ili oštetili ambalažu nečega što vam možda treba (ili možete da poklonite). Znači, sva kozmetika sve četke i sva pomagala - napolje. Izluftirajte i očistite same police, ormariće i fioke, a nesesere operite.

Rasprostrite sve na preglednu površinu, grubo očistite svaki predmet/proizvod spolja, a zatim svaki očistite detaljno: otvorite ih, obrišite poklopce iznutra (da li ste iznenađeni time šta se nalazi u poklopcu vašeg korektora, na primer?), zarežite olovke itd.

Razvrstajte sve proizvode po kategorijama (i potkategorijama ako je potrebno).

Sve što je starije od dve godine, odvojite. Sve čemu je prošao rok trajanja, bacite. Ukoliko rok trajanja nije prošao (svaka kategorija proizvoda ima svoj, a i konkretni proizvodi imaju naznačen na samoj ambalaži), a niste nešto koristili godinu dana, vreme je ili da to nekom poklonite ili da mu promenite namenu ako je to moguće: šampon za kosu može postati deterdžent za osetljive džempere, svilu ili četkice za šminku, na primer.

Zatim preostalu kozmetiku presložite po već ustanovljenim kategorijama - predlažemo vam providne plastične kutije za organizaciju pošto se lako koriste i isto toliko lako čiste.

Za većinu proizvoda najbolje je da ih držite dalje od vlage i visokih temperatura, dakle, ne u kupatilu pogotovo kada su u pitanju šminka i proizvodi sa fotosenzitivnim sastojcima poput vitamina C i retinola.

Dobro izglancajte ogledalo

I to ne samo da biste sebe u njemu što bolje videli. Kada se gledamo, bilo da se šminkamo ili cedimo bubuljice (ne pretvarajte se da to nikad ne radite) naše lice mu je veoma blizu i ono se intenzivno prlja. Čistite ga redovno kako se ne bi nataložili pršljavština, bakterije čak i naslage kamenca.

Prvo ga prebrišite tzv "magičnom" krpom od mikrofibera i toplom vodom, a ukoliko ima nečega što uporno neće da siđe, dodajte malo šampona ili sapuna. Zatim ga osušite novinama (da, kao nekada prozore). Ako mrzite kada se zamagli od toplog tuširanja, možete primeniti sledeći trik: namažite ga sapunom ili penom za brijanje, a višak obrišite i uglancajte mikrofiber krpom.

Četkice i aplikatori za šminkanje

Profesionalni šminkeri ih čiste nakon svakog šminkanja, a vi biste trebali da ih čistite minimum jednom nedeljno (idealno bi bilo nakon jedne ili dve upotrebe). Ukoliko imate puno četkica i aplikatora, nije loša ideja da ustanovite dve posude: jednu za čiste, a drugu za upotrebljene. I jedni i drugi treba da se čiste blagim sredstvima poput šampona za kosu rastvorenog u vodi, treba ih temeljno isprati - uvek niz mlaz vode - i rasprostrti na ravnu površinu da se prirodno osuše, a o detaljnim uputstvima smo već pisali pa znanje možete osvežiti.

Bjuti blenderi su posebna kategorija zato što upijaju i zadržavaju veliku količinu prljavštine i zato ih i pored redovnog čišćenja treba zameniti nakon tri meseca upotrebe.

Sprave za stilizovanje kose

Kada ste poslednji put očistili peglu za kosu ili figaro? Velika je verovatnoća da je vaš odgovor “nikad” i to treba što pre da promenite. Na keramičkim pločama na ovim aparatima gomila se i zadržava prljavština u vidu preparata za stilizovanje, balzama koji se ne ispiraju i prirodnih ulja, a ovo može da ošteti kosu ukoliko se ne ukloni. Kada aparat nije uključen u struju, na pamučnu krpu nanesite odstranjivač laka za nokte i prebrišite keramičku površinu, a zatim ostavite da se osuši nekoliko sati pre ponovne upotrebe, najbolje je da sačekate do sutradan. Nikada nemojte koristiti vodu ili sredstva za čišćenje koja su na bazi vode!

Četke i češljeve takođe treba prati zato što na sebi skupljaju razne proizvode i prljavštinu (a, nažalost, mogu pokupiti i neke gljivice). Održavajte ih redovnim potapanjem u vodu sa rastvorenim šamponom i dobro ispirajte. Možete ih povremeno potopiti i u rastvor sirćeta i vode.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs