svakodnevna rutina

Meditacija može biti efektivna kao i lekovi za depresiju: Ona vam donosi zdravlje, lepotu i obilje!

Ako zaista volite, vi ste u meditativnom stanju uma. Samopoštovanje je prava priroda vašeg sopstvenog bića

Saveti stručnjaka
Autor:
Foto: Shutterstock

Meditacijom postižete osećaj povezanosti sa celim svetom, jedinstvo sa sobom. Meditacija vam pomaže da načinite korak prema ispunjenju svrhe svog života, svrhe postojanja.

 

Ona ima mnogo blagodeti na vaš mentalni, fizički, emocionalni, ali i poslovni život pa što pre krenete da je praktikujete osetićete poplavu energije koja vam može doneti nove radosti. Evo na koji način meditacija može da unapredi vaš život.

 

1. Meditacija poboljšava vašu sposobnost da volite

 

Prava meditacija je nerazlučiva od ljubavi. Kada se meditacija desi, ljubav je njen miris. I suprotno je takođe tačno. Ako zaista volite, vi ste u meditativnom stanju uma. Meditaciju uvek prati ljubav. Kada god za vreme meditacije uspete da uđete dublje u sopstvenu nutrinu, vi budite energiju ljubavi, koja se kasnije preliva na ljude oko vas. Meditacija takođe poboljšava vašu sposobnost primanja ljubavi, pošto nije moguće primiti nešto što niste prvo dali.

2. Meditacija pomaže u slučajevima depresije

 

Depresija se može posmatrati kao vrsta otuđenja od sopstvene prave prirode. U ovom smislu, meditacija može doneti nova iskustva svežine i jasnijeg razmišljanja što pomaže da se lakše izborite sa mentalnom učmalosti i inercijom u profesionalnom ili ličnom životu. Dejli Mejl je nedavno objavio rezultate naučnog proučavanja da meditacija može biti isto tako efektivna kao i lekovi u tretiranju depresije. Pacijenti takođe svedoče da im redovna meditacija smanjuje količinu lekova koje inače uzimaju za tretman depresije.

 

3. Meditacija poboljšava imuni sistem

 

Meditacijom vi radite na poboljšanju sposobnosti svog bića, prilazite bliže Bogu, kontaktu sa svojim "višim ja" i povezujete se sa duhovnim energijama viših ravni.

 

Tako donosite red i harmoniju u svoj um i psihu, što se mora pozitivno odraziti na vaš imuni sistem, pojačavajući snagu i otpornost vašeg tela. Poznato je da stres, brige, teskobe i konflikti negativno deluju na opšte zdravlje i posebno na imuni sistem. Redovnom meditacijom vi značajno smanjujete nivoe stresa i podižete prirodnu sposobnost tela da sebe isceli.

 

4. Meditacija poboljšava osećaj samopoštovanja

 

Meditacijom dolazite u bliži kontakt sa svojim unutrašnjim svetovima. Kada povučete čula iz spoljašnjeg sveta, unutrašnji tokovi misli i osećanja postaju očitiji. Počinjete da posmatrate unutrašnje dijaloge i razumete svoju prirodu mnogo bolje. Ovo donosi ogromno olakšanje i opuštanje. Ako možete da utišate svoj um bar za malo, zraci vašeg Višeg sopstva će moći da prodru kroz vašu svesnost, donoseći između ostalog osećanje jedinstvenosti, sopstvene vrednosti i samopoštovanja. U biti, ne morate ništa uraditi da biste zaslužili samopoštovanje. Samopoštovanje je prava priroda vašeg sopstvenog bića.

5. Meditacija poboljšava san

 

Ako praktikujete meditacije, imaćete mnogo bolji san. Ovo je zato što kada čovek ide da spava on dolazi u kontakt sa duhovnijim sferama postojanja. U meditaciji vi u osnovi radite isto to. Meditacija takođe može biti efektivna u tretmanu nesanice. Istraživanje objavljeno na 23. međunarodnoj konferenciji asocijacije profesionalnih društava za istraživanje sna je pokazalo da meditacija za vreme dana, poboljšava san u toku noći.

 

 

6. Meditacija poboljšava vaše odnose

 

Nije teško zamisliti da meditacija ima dugoročne pozitivne efekte na poboljšanje vaših međuljudskih odnosa. Prvo, ona vas čini mirnim, relaksiranim i fokusiranim. Nakon svake sesije meditacije vi ste srećnija i ispunjenija osoba. To vaše stanje se prirodno preliva i na ljude oko vas, koji sada mogu da posvedoče o pozitivnim promenama u vama i da osete pozitivnu energiju koju širite. Oni osećaju, ako ne svesno onda podsvesno da se nešto pozitivno dešava sa vama. Osim toga, priroda stvari je takva da vi ne možete da promenite druge osobe – jedino možete da menjate sebe. Kako poboljšavate unutrašnje stanje svoga bića, tako sve bolje razumete i poboljšavate svet oko sebe, postajete tolerantniji.

 

7. Meditacija poboljšava kreativnost

 

Meditacija je odlična alatka za uspostavljanje kontakta sa unutrašnjim izvorom kreativnosti. Kada bi pisci, muzičari, slikari i druge umetničke profesije samo razumeli važnost meditacije, mogli bi veoma lako da prođu kroz svoje kreativne barijere. Meditacija otvara vrata između svesnog i nadsvesnog uma, koji je zapravo beskonačan izvor kreativnih ideja.

 

7. Meditacija poboljšava intuiciju

 

Slično kao i kreativnost, meditacija poboljšava intuiciju. Ako razmislite na trenutak, i kreativnost i intuicija potiču sa istog mesta – Boga u nama. Meditacijom vi otvarate prolaz za Božanske energije da mogu lakše da uđu u vaše telo. Redovnom praksom, ovaj prolaz postaje stalniji i širi i time se vaše intuitivne sposobnosti poboljšavaju.

 

Ovaj spisak se može proširiti sa mnogo više fizičkih, mentalnih, emocionalnih i spiritualnih dobrobiti koje meditacija donosi. Na primer, meditacija:

 

  • poboljšava pamćenje,
  • smanjuje bolesti zavisnosti,
  • smanjuje napetost,
  • smanjuje bol,
  • poboljšava vitalnost i dugovečnost,
  • podmlađuje telo,
  • donosi zdravlje, lepotu i obilje ukoliko to želite.
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...