Pravi savet

ORL doktor Vladimir Zajcev: Ne lečite se na svoju ruku, otiđite kod lekara! Obična prehlada može lako da se iskomplikuje!

U ordinaciji ORL, dr Zajcev je primetio nezdrav trend - pacijenti pokreću ORL bolesti, pokušavajući da uštede sa odlaskom kod lekara. Broj slučajeva sa uznapredovanim oblicima ORL bolesti u poslednjih šest meseci je povećan za trećinu

Saveti stručnjaka 10.12.2019. - 19:37h Autor: Stil.kurir.rs
Foto: Shutterstock

Poslednjih godina lekari se žale kako su postali kompjuterski tehničari, te da im je vreme komunikacije sa pacijentom ograničeno od 8 do 10 minuta. Šta se može uraditi za to vreme? Lekar nema vremena da izvrši temeljan pregled i prepiše odgovarajući režim lečenja. Individulani prijem je potpuno isključen.

 

Zbog toga sve više pacijenata ima sledeći stav: "Zašto da idem kod lekara? Da satima stojim u redovima, čekam na pregled koji se svede na formalnost... Lakše mi je da odem u apoteku i kupim lek koji mi treba. Sve ionako piše na samom leku, a na kraju tu je i farmaceut koj će mi pomoći da izaberem odgovarajući lek."

 

I šta se onda dešava? Pokrenu se upalni procesi. U proteklih šest meseci videli smo da je broj takvih zahteva porastao za više od 30%!

 

Scena 1.: Bol u grlu

 

Osoba ima glavobolju, lagano je boli grlo kada guta. Ode u apoteku i kupi septolete. Ublažavaju bol, malo - neznatno! One u stvari dezinfikuju grlo. I to je sve što one rade. Osoba se malo oseća bolje, ali objektivno problem nije nestao. Naprotiv, nastavlja da se razvija. Sat po sat, dan po dan. Osoba dolazi u apoteku i traži jači lek. Nudi mu se jak, jači i na kraju najjači - antibiotik.

 

I šta tačno rade ovi lekovi, kako deluju, koji su to antibiotici i da li su mi uopšte potrebni? Na ova pitanja pacijent nema odgovor, a najgore je što odgovor ne zna ni apotekar. Čak ni ORL doktor neće imati odgovore na ova pitanja ako ne pregleda pacijenta.

 

Dakle, do poboljšanja ne dolazi, a bolest napreduje bez odgovarajućeg lečenja. I na kraju pacijent dođe kod lekara. Doktor započinje dugo lečenje, milion testova, lekovi za rehabilitaciju grla i td... Na kraju će pacijentu biti bolje, ali moglo mu je odmah biti bolje, da je samo došao.

 

Ako postoji infekcija, propisaće lekove na koje je osetljiva ova patološka mikroflora. Osoba bi bila zdrava za par dana.

 

Hronični oblik nije tako lako izlečiti. Štaviše, u nekim slučajevima predstavlja komplikaciju drugim organima i sistemima - srce, mišično - koštani sistem pati, a može se razviti i mikarditis, reumatska bolest srca i reumatizam.

 

Scena 2.: Kašalj

 

Obična prehlada ili SARS, klasični oblik - curenje iz nosa, zapušen nos, otežano disanje, glavobolje itd. Prolazi za nedelju dana. Svi simptomi prehlade ili virusne respiratorne infekcije su nestali, a nos još uvek nije u redu. Šta radimo? Odemo do apoteke gde dobijamo jake kapi i sprejeve, koje  radosno nanosimo. 

 

Privremeno doživljavamo olakšanje, povlače se simptomi, ali bolest ne prestaje. A bez kapi/spreja više ne možemo uopšte. A sada nam dnevna norma upotrebe ovog leka nije dovoljna - počinjemo da je prekoračujemo. Otuda, alergijske reakcije, iritacije, isušivanje sluzokože i td. U nekim slučajevima dolazi do ozbiljnih problema sa uhom, pa čak i do gluvoće. 

 

A trebali ste otići do nadležnog ORL lekara koji bi utvrdio sinusitis. U  ranoj fazi ova bolest prilično se lako i brzo leči, što se ne može reći za zanemareni stepen bolesti.

 

Najneprijatnija činjenica je da će i nakon intezivnog, pravilnog lečenja ova područja zahtevati stalnu pažnju. Vraćanje ka potpunom zdravlju u ovoj oblasti neće biti moguće nikad.

 

Scena 3.: Bol u uhu, zapušeno uho

 

Ovo stanje se takođe često javlja tokom prehlade i virusnih bolesti. I vrlo je važno da se odmah pristupi lečenju, jer problem može veoma brzo da se razvije i dovede do izuzetno ozbiljnih posledica.

 

Šta mi radimo? Odemo u apoteku i kupimo kapi koje daju anestetički efekat. Odjednom nam je lakše, ali ujutru stanje je gore nego ikad. Na kraju dolazmo kod ORL lekara sa jakim šumom, glavoboljom, primetnim gubitkom sluha i td. 

 

Sva ova stanja su rezultat akutnog otitisa, upale srednjeg uha i drugih ozbiljnih komplikacija koje si rezultat zanemarivanja ozbiljnog lečenja.

 

Šta da radimo?

 

Nikako ne uzimajte lekove na svoju ruku ili po predlogu farmaceuta. Morate da posetite lekara koji će vas pregledati i odrediti koji je lek neophodan da uzimate. Veoma je važno da ne maskirate bolove, već da pristupite pravovremenom lečenju!

 

(Stil.kurir.rs)

 

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...