Odličan savet

Rumunski neurohirurg tvrdi: Samo ovako se pravilno odmara mozak!

Iako mozak nikad ne spava, odmor mu je neophodan

Saveti stručnjaka
17:04h Autor:
Rumunski neurohirurg tvrdi: Samo ovako se pravilno odmara mozak!
Foto: Printscreen Youtube / Liviu Dumitrascu

Rumunski neurohirurg Vlad Ciurea, savetuje kako da stimulišete i opustite mozak:

"Kao neurohirurg često vidim patnje na licima svojih pacijenata. Neurohirurške intervencije plaše ih više od samih problema. I to je normalno. Mozak nije organ koji možemo da kontrolišemo. Možda ne znate, ali mozgu je takođe potreban odmor i pažnja," tvrdi on.

Za vreme praznika ili odmora, u iskušenju smo da sebi dozvolimo previše: jedemo previše, pijemo previše, sedimo za računarom do kasno noću, pušimo mnogo, zloupotrebljavamo kafu...

"Mozak nikad ne spava, ali postoji neki način da ga odmorite i stimulišete. Da, mozgu su potrebi pozitivni podsticaji," objašnjava ovaj neurohirurg i profesor.

Vlad preporučuje spavanje bez mobilnog telefona u blizini. Ujutru bi trebalo prvo da pogledate u nebo ili jednostavno uživate u pogledu kroz prozor kako biste stimulisali svoje vizuelne centre. Njegova preporuka je i da slušate muziku koja vam podiže raspoloženje i da popijete vodu odmah, čim se probudite.

Jedite umereno, jer želudac preopterećuje mozak. Ispijanje crnog vina se takođe preporučuje jer pomaže pri čišćenju kapilarnih vena u mozgu, ali ne smete da preterate jer alkohol napada nervne ćelije.

Smanjite gledanje televizije.

"Ako ste pušač, onda jednom nedeljno organizujte pražnjenje mozga. Kupite jednu zaista kvalitetnu i dobru cigaretu. Ispušite tu jednu cigaretu umesto paklice," savetuje ovaj lekar.

Zlatno pravilo za odmoran mozak po Vladu Ciureu, je tišina! On savetuje da odvojite vreme za uživanje u tišini, da biste sredili svoje misli.

Svaki dan priuštite sebi radost, jer radost je prava hrana za mozak!

Doktor Nestorović: Antibiotici utiču na dečiji mozak, izazivaju depresiju i promene ponašanja!

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs