Jednostavno

Proverite svoje zdravlje: Jednostavni test pokazuje da li imate neku od ovih 8 opasnih bolesti!

Postoje određeni testovi koje možete da probate kod kuće kako biste proverili svoje zdravlje

Saveti stručnjaka
Autor:
Proverite svoje zdravlje: Jednostavni test pokazuje da li imate neku od ovih 8 opasnih bolesti!
Foto: Shutterstock

Da biste uradili ove testove, nikakva posebna oprema vam neće biti potrebna. Na osnovu ovih testova, možete posetiti lekara i posavetovati se sa njim u vezi zdravstvenih tegoba:

Parkinsonova bolest

Dlanom ruke pritisnite papri. Ukoliko imate blago drhtanje ruke, to je normalno. Ukoliko vam se ruka nekontrolisano trese to može biti posledica povećanog unosa kofeina, nizak šećer u krvi, anksioznost, pa čak i rani stadijum Parkinsonove bolesti.

Artrijalna fibrilacija

Izmerite svoj puls pomoću štoperice, a zatim svi otkucaj srca propratite tapkanjem noge od pod. Nakon što ste izmerili puls u mirovanju, stavite ruku na tačku pulsiranja na vratu ili ruci i osetite svaki udar. Ako primetite da ste neujednačeno udarali nogom, možda imate artirjalnu fibrilaciju.

Kiselost želuca

Pomešajte malu kašičicu sode bikarbone u malo vode pa popijte to na prazan želudac. Ako u roku od 5 minuta podrignete, imate normalan nivo kiselosti u želucu.

Ako se desi da ne podrignete, onda je ravnoteža kiselosti u želucu poremećena, što znači da ne apsorbuje dovoljno hranljivih sastojaka.

Dugovečnost

Stanite ispred ogledala, prekrstite noge i spustite se do poda u pokušaju da sednete bez pridržavanja. Ovo je test mišićne izdržljivosti, ravnoteže, fleksibilnosti i pokretljivosti. Ako možete da sednete bez pridržavanja ruku mišići i ligamenti su vam u dobrom stanju.

Studija je pokazala da su ljudi stariji do 50 godina koji su bili u stanju da sprovedu ovaj test, živeli dugo!

Gubitak vida

Stanite ispred vrata ili velikog prozorskog okna i zatvorite levo oko, gledajući okvir 30 sekundi. Ponovite sa drugim okom. Ako ne vidite paralelne horizontalne i vertikalne linije okvira, tj. ako su iskrivljene, onda možda imate ranu fazu makularne distrofije, što može dovesti do gubitka vida.

Bolesti arterija

Lezite na krevet i podignite noge pod uglom od 45 stepeni naslanjajući ih na jastuke. Držite ih u tom položaju oko minut, a zatim ih stavite pod pravi ugao. Ako se osećate utrnulo ili su vam noge postale blede i nisu se vratile u normalu u roku od minut, to može biti znak perifernih arterija, što može dovesti do problema sa pritiskom, srčanog udara i moždanog udara.

Demencija

Pogledajte fotografiju na kojoj je pet predmeta. Zatim skrenite pogled pa pokušajte da nabrojite kojih se pet predmeta nalazi na fotografiji. Ako ne možete da se setite, ili ih niste ni videli, u pitanju je radni oblik demencije.

Loš zadah

Oližite metalnu kašiku jezikom, pa kašiku stavite u vreću i stavite je na jako sunce oko 1 minut. Pomirišite kesu. Ukoliko osetite loš zadah problem može biti u lošoj higijeni usta, problemima sa respiratornim sistemom, jetrom, bubrezima, hormonima ili crevima.

Miris voća može ukazivati na dijabetes, miris amonijaka na bolest bubrega a drugi mirisi na probleme sa crevima ili plućima. Međutim, istraživanja pokazuju da 90% slučajeva lošeg zadaha potiču upravo od karijesa i pokvarenihi zuba.

(STIL.KURIR.RS)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs