OBAVEZNO Pročitajte

Kada telu fali voda: 10 signala upozorenja!

Telo reaguje na čudne načine kada nema vode. Ovo su neki od njih! 

Saveti stručnjaka
Autor:
Foto: Profimedia

Dehidratacija predstavlja jedno od najtiših i najopasnijih stanja. Prema statistikama, oko 25% dece se svakodnevno suočava sa dehidratacijom. Zbog naših nekvalitetnih prehrambenih navika, voda se nažalost često zamenjuje gaziranim napicima pićima punih šećera. Ipak, čak i uz konzumiranje nezdravih napitaka, unos vode u telo još uvek mora biti zadovoljen.

 

Naša tela su "dizajnirana" da rade samo na 60% vode. Ipak, studije primećuju da ni deca ni odrasli ne uzimaju potreban sadržaj vode u jednom danu. Zauzvrat, nedostatak vode u organizmu može biti loš na više načina. Naime, dehidratacija je često povezana sa stanjima kao što su umor, problemi sa varenjem, anksioznost i "zamagljenost" mozga.

 

Da biste zaista razumeli opasnosti od nedovoljnog konzumiranja vode tokom dana, evo 10 nuspojava dehidratacije.

 

Suva koža, usne i oči

 

Telo reaguje na čudne načine kada nema vode. Zbog toga se dehidratacija može primetiti na način na koji vaše usne, oči i koža izgledaju. Ako imate suvoću u ovim područjima, vaše telo vam može signalizirati da povećate dnevni unos vode. Osim ispucalih usana i umornih očiju, dehidratacija može dovesti i do začepljenih pora i akni.

Retko mokrenje; urin tamnožute ili smeđe boje

 

Ako nemate potrebu da mokrite, to znači da vaše telo nema dovoljno vode da se uključi u proces. Uz to, možete primetiti i tamniju žutu ili smeđu boju urina, što je još jedan znak dehidratacije. Promena boje mokraće je obično posledica toksina koji su se "zaglavili" u telu.

 

Bol u zglobovima i leđima

 

Strukture kostiju u telu čine oko 80% vode. Ova voda pomaže zglobovima i kostima da ostanu podmazani i fleksibilniji. Ako ne pijete dovoljno vode tokom dana, patite od hronične boli u zglobovima i kostima, upale, pa čak i oštećenja bubrega i urinarnog trakta.

 

Umor i promene raspoloženja

 

Voda je odgovorna za prenos kiseonika preko tela, što direktno utiče na vaše raspoloženje. Kada ste dehidrirali, vi ste više podložni emocionalnim eskalacijama koje često mogu dovesti do teškog umora. Ovo može biti direktno povezano sa nesposobnošću tela da prenosi kiseonik do vitalnih organa, i stoga pravilno funkcioniše.

Ako se ignoriše, nedostatak vode u organizmu može pogoršati promene raspoloženja i dovesti do depresije, anksioznosti i konfuzije.

 

Neosnovana glad

 

Nedostatak vode u organizmu može se manifestovati gladovanjem, čak i nakon jela. Ovo stanje je izazvano samim telom i ukazuje na potrebu da se nadoknadi gubitak vode kroz hranu. Ako se iznenada osećate gladni kada ne bi trebalo, popijte čašu ili dve vode i to vam može vam pomoći da rešite problem.

 

Hipertenzija

 

Povišeni krvni pritisak može biti direktna posledica dehidratacije. Ovo stanje se dešava jer vam nedostaje vode da bi se krv razređivala, omogućavajući natrijumu da formira plak u protoku krvi.

 

Visok holesterol

 

Holesterol može biti velika poteškoća za pojedince na ivici dehidratacije. Ako ne pijete dovoljno vode tokom dana, telu nedostaje tečnosti za upravljanje i kontrolu nivoa holesterola.

 

Problemi sa varenjem

 

Voda je zadužena za praćenje probavnog procesa u našem organizmu. Ako ne uzimate dovoljno vode dnevno, toksini u organizmu se vraćaju u krv i utiču na digestivni trakt na negativan način. Neke od neželjenih efekata dehidratacije na digestivni trakt su grčevi, bolovi u stomaku, i zatvor.

Osip na koži 

 

Koža je veoma zavisna od količine vode koju svakodnevno pijete. Kod dehidriranih pojedinaca, koža se može loše ponašati i rezultirati teškim osipima, svrabežom i suvoćom. Uz to, dehidrirani pojedinci mogu patiti i od ekcema, psorijaze, akni, itd.

 

Hronične glavobolje i zamućenost mozga

 

Dehidratacija čini mozak zbunjenim, što često može imati ozbiljne posledice na njegovo pravilno funkcionisanje. Pored toga, nedostatak vode može se povezati sa pojavom jakih glavobolja i migrene, kao i gubitkom fokusa, orijentacije, pa čak i razuma!

 

Stil.kurir.rs

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs