PREPORUKA

Najbolja mentalna vežba na svetu: Malo ko zna za nju, a tako je jednostavna!

Potrebno vam je samo 10-15 sekundi.

Saveti stručnjaka
Autor:
Najbolja mentalna vežba na svetu: Malo ko zna za nju, a tako je jednostavna!
Foto: Shutterstock

"Živi u trenutku", "Trenutak po trenutak", "Samo diši", "Budi sada i ovde", "Suoči se sa svojim problemima" – Ko još nije čuo ove "budi sabran i svestan" koncepte samopomoći?

Dakle, šta da radimo kada naiđe stresan trenutak, kada treba da damo najbolje od sebe, da se potrudimo da bismo postigli najbolje rezultate, ili samo da se smirimo, spustimo loptu, opustimo se. Setite se bilo koje situacije – od gužve u saobraćaju do važnog poslovnog sastanka.

Psiholog Rajan Niemiec naziva ovu vežbu pauza svesnosti. Čine je dva koraka:

1. Zastanite i usredsredite se na svoje udahe i izdahe oko 10-15 sekundi. 2. Završite pitanjem: Koje svoje najbolje osobine ću sada ispoljiti?

Zašto je ova vežba efektivna? Kratka je. Ljudi vole kratke vežbe svesnosti, i svi mogu da izdvoje 10-15 sekundi na dan. Pauza svesnosti vas uvodi u trenutak i daje vam zaduženje da date najbolje od sebe… bez obzira šta trenutno radite.

Priprema vas da budete najbolja verzija sebe, da budete spremni za teške trenutke, da izdržite stres i da pokažete svoje najbolje osobine slobodnije. Kako dalje piše Niemiec na sajtu Psychology Today, ova vežba zaista deluje.

Dokazano ima efekta. Ova vežba priziva ono najbolje u vama. Fokusirate se na nešto pozitivno i bude vam jasno šta je najvažnije u datom trenutku. Ovakva pauza nam pomaže da uvek imamo na umu da imamo dobre osobine i snagu koju možemo odmah da koristimo!

7 znakova da ste mentalno i emocionalno iscrpljeni: Posvetite malo pažnje sebi - jer ako vi to ne uradite, niko neće!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs