isprobajte

Sve ide od nogu: Ovako izmasirajte stopala i oporavite ceo organizam!

Na stopalima se nalaze zone koje odgovaraju svim oganima i žlezdama u našem organizmu, kao i preko 70.000 nervnih završetaka.

Saveti stručnjaka 15.03.2019. - 10:56h Autor: Stil
Foto: Profimedia

Masaža stopala je odličan način da poboljšate stanje celog organizma, zato što se stopala slobodno mogu nazvati anatomskom mapom celog tela, na kojoj su svi organi i sistemi naznačeni takozvanim refleksnim tačkama. 

 

Na stopalima se nalaze zone koje odgovaraju svim oganima i žlezdama u našem organizmu, kao i preko 70.000 nervnih završetaka.

 

Danas su poznate brojne korisne i prijatne tehnike za masažu stopala koje dolaze iz različitih kultura. 

 

Sprečite oticanje u nogama i bolove u leđima i mišićima

 

Obična velnes masaža stopala će pomoći kod osećaja težine u nogama, mišićnog umora, itd. Korisna je kod bola i spazma u donjem delu nogu i leđa, kao i kod jakog fizičkog napora. 

Stvara se efekat "isceljenja" kod masaže stopala jer eliminiše osećaj neprijatnosti, opušta mišiće posle fizičkog treninga i sprečava oticanje i probleme sa koštano-mišićnim sistemom.  

 

Tai masaža, na primer, poboljšava limfni sistem i cirkulaciju krvi, jača imuni sistem, eliminiše probleme sa digestivnim traktom i normalizuje urinarni trakt. Sprečava oticanje nogu, razvitak varikoznih vena, pomaže kod insomnije i napetosti, a pomaže i kod grčeva u mišićima. 

 

Popravite cirkulaciju 

 

Masaža stopala, odnosno stimulacija određenih tačaka na stopalima (akupresura), predstavlja jedan od najčešćih vidova masaže, jer se na stopalima nalazi najviše biološki aktivnih tačaka, koje predstavljaju "projekcije" organa u telu. 

 

Stoga masaža ovih tačaka ima lekovito dejstvo na određene unutrašnje organe, a takođe može otkloniti umor i napetost. Kao i obična velnes masaža, akupresura stopala takođe pomaže kod  nekih hroničnih bolesti. Doprinosi normalizaciji krvnog pritiska i limfne drenaže, respiratornim procesima i varenju. 


Nanesite ovo na stopala: Gljivice nestaju preko noći! (RECEPT)

foto: Profimedia

Ova masaža vam takođe pomaže da se opustite i oslobodite napetosti. Ovom tehnikom možete i otkloniti bolove u zglobovima. 

 

Velnes masaža kod kuće - uradite sami! 

 

- Prvo stavite jastuče ili urolano ćebence ispod kolena. 

 

- Temperatura prostorije bi trebalo da bude normalna, tako da vam ne bude hladno stopalima.

- Bilo bi poželjno da prostorija bude mirišljava, tako da možete da upalite mirišljave sveće ili mirisne štapiće (ukoliko imate) jer će vam mirisne arome pomoći da se dodatno opustite.

- Pripremite kreme koje zagrevaju kožu da biste se oslobodili bola i osećaja težine u nogama.

- Masaža bi trebalo da počne trljanjem stopala prstima, a onda svakog nožnog prsta posebno.

- Nakon što ste ugrejali stopalo, počnite da masirate kružnim pokretima palca.

- Onda izmasirajte donji deo noge i Ahilovu petu isto kružnim pokretima. 

- Pomerajte se polako ka gornjem delu nogu i onda se polako vratite ka stopalima i sve ponovite. 

 

Još jedna vrsta masaže stopala je boso hodanje po sitnim kamenčićima ili pesku (na plaži) ili na sveže pokošenoj travi. Veoma je prijatno, a i zdravo. 

 

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...