Ne rizikujte

Pobacajte staru šminku odmah: Evo šta sve može da vam se desi ako je koristite!

Ako imate kremu sa zaštitnim faktorom, kada prođe određeno vreme, ona vas uopšte neće štititi od sunca
Lepi & Zdravi
21:06h Autor:
Pobacajte staru šminku odmah: Evo šta sve može da vam se desi ako je koristite!
Foto: Shutterstock

Kada biste znali koliko žena i dalje koristi šminku kojoj je davno istekao rok, ne biste verovali!

Od svih preparata za ulepšavanje, jedino se maskara kupuje često, jer se brzo suši, ali senke, pudere, ajlajnere, ruževe, olovke za oči i usne pripadnice lepšeg pola koriste sve dok ih ne istroše, makar prošle i godine od datuma proizvodnje.

Ali, imajte u vidu da rok trajanja nije označen na pakovanju samo da biste što pre kupili nove, već da ne biste učinili trajnu štetu na svojoj koži!

Greške u šminkanju koje vas čine i 15 godina starijom!

Promena kvaliteta i efekti proizvoda nakon isteka roka

"Struktura i sastav proizvoda se menjaju kako vreme prolazi. Isušuju se, zgrudvavaju i više ne mogu lepo da se nanose. To važi za sve proizvode, od maskare do sjaja za usne", kaže dermatolog Hadli King.

Takođe, delotvornost preparata se smanjuje vremenom. Na primer, ako imate kremu sa zaštitnim faktorom, kada prođe određeno vreme, ona vas uopšte neće štititi od sunca. Isto važi i za proizvode na bazi salicilne kiseline i retinola, koji se uglavnom koriste protiv akni i bora.

Delovanje na kožu

Najveća opasnost ogleda se u štetnosti po kožu.

"Svaki molekul koji postoji u proizvodu posle isteka roka može se pretvoriti u nešto drugo, na šta ćete uglavnom imati negativnu reakciju", ističe Hadli King i dodaje da može doći do ozbiljnih upala, crvenila, bubuljica, osipa, pa čak i plikova i otoka.

Pozajmila šminku od drugarice i postala invalid - Tragična sudbina mlade mame (27)!

Osim toga, šminka kojoj je istekao rok počinje da sakuplja bakterije! One mogu izazvati iritaciju i izbočine koje podsećaju na akne. Takođe, možete dobiti i infekciju oka i sindrom ružičastih očiju - navodi King. Kada je reč o usnama, stari karmin može da izazove oticanje.

Ono što treba da imate u vidu jeste i da ne smete odvajati proizvode i sami odlučivati koji "može" da se koristi nakon isteka roka. Sve što stavite na lice kroz kožu ulazi u organizam, uključujući i senke, puder u prahu, ruž...

Generalno pravilo za menjanje šminke

Vodite računa da maskaru promenite na svaka tri meseca, ajlajner i senke za oči od 6 do 12 meseci, dok karmin može da traje i do godinu i po dana. Što se tiče tečnog, pudera u prahu i kamenu, kao i sve kreme za lice, nemojte ih koristiti duže od godinu dana.

Zbog ovoga ćete ostariti pre vremena - Navika koja čini nepopravljivu štetu!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs