Obavezno se obratite lekaru

Važna upozorenja: Ove znakove vam telo šalje mesec pre srčanog udara!

Ako na vreme prepoznate ove simptome, možete sebi da spasete život jer upravo se oni pojavljuju mesec dana pre srčanog udara

Fitnes & Nutricija
Autor:
Važna upozorenja: Ove znakove vam telo šalje mesec pre srčanog udara!
Foto: Shutterstock

Srčani udar se najčešće najavljuje mesec dana pre nastupa, a neke simptome možete uočiti i do pola godine ranije.

Umor

Neuobičajeni umor jedan je od glavnih simptoma koji ukazuju na predstojeći srčani udar. Žene češće prijavljuju ovu vrstu simptoma nego muškarci.

Opis: Fizička ili mentalna aktivnost nije razlog vašeg umora i povećava se do kraja dana. Ovaj simptom je prilično jasan i neće proći neprimećen. Ponekad je iscrpljujuće da obavite jednostavne zadatke, poput nameštanja kreveta ili tuširanja.

Bol u stomaku

Bolovi u stomaku, mučnina u želucu, osećaj nadutosti ili nervoze u stomaku se neki od najčešćih simptoma. Jednako je verovatno da će se pojaviti kod žena i muškaraca.

Opis: Bolovi u stomaku pre srčanog udara su epizodne prirode, nestaju i vraćaju se u kratkom vremenu. Fizička napetost može da ih pogorša.

Očistite telo sodom bikarbanom: Izbacite sve otrove, sprečite razvoj teških bolesti!

foto: Shutterstock

Nesanica

Nesanica je takođe povezana s povećanim rizikom od srčanog ili moždanog udara, a češća je kod žena. Nesanica često uključuje visok nivo anksioznosti i odsutnosti.

Opis: Simptomi uključuju poteškoće s podsticanjem sna, poteškoće u održavanju sna i ranojutarnje buđenje bez alarma.

Kratak dah

Kratak dah je snažan osećaj da ne možete duboko da udahnete. Često se javlja kod muškaraca i žena do šest meseci pre srčanog udara. To je obično znak upozorenja o zdravstvenom stanju.

Opis: Osećate se kao da ne možete da dobijete dovoljno vazduha, imate vrtoglavice i plitak udah.

Psiholog sa VMA upozorava: Ovo su simptomi koji prethode nervnom slomu!

foto: Profimedia

Opadanje kose

Gubitak kose smatra se još jednim vidljivim pokazateljem rizika od bolesti srca. Najčešće utiče na muškarce iznad 50 godina, ali neke žene takođe mogu da budu u rizičnoj grpui. Ćelavost je takođe povezana s povećanim nivoom hormona kortizola.

Opis: Obratite pažnju na gubitak dlake sa samog vrha glave.

Neujednačen puls

Preskakanje srca ili aritmije često su praćeni napadima panike i anksioznosti, posebno među ženama. Pojavljuje se neočekivano i dolazi u dva oblika: aritmija (nepravilna srčana frekvencija) i tahikardija (povećana brzina otkucaja srca). Fizičke vežbe mogu da daju dodatni podsticaj povećanju brzine otkucaja srca, posebno u slučajevima bolesti ateroskleroze.

Opis: Nepravilno kucanje srca traje 1 – 2 minuta. Ako ne prolazi, osećate vrtoglavicu i ekstremni umor. Nazovite lekara odmah.

Kardiolog dr Ratković sa VMA otkriva: Koliki pritisak je stvarno normalan i šta jedino može da spreči bolesti srca!

foto: Shutterstock

Prekomerno znojenje

Neobično ili preterano znojenja je rani znak upozorenja na srčani udar. Može da se dogodi u bilo koje doba dana ili noći. Ovaj simptom češće utiče na žene i obično se menja s valunzima ili noćnim znojenjem tipičnim za menopauzu.

Opis: Simptomi slični gripu, vlažna koža ili znojenje koje se javlja bez obzira na temperaturu vezduha ili telesno naprezanje. Čini se da je znojenje veće noću, posteljina može da bude vlažna nakon buđenja.

Bol u prsima

Muškarci i žene imaju bol u prsima u različitim intenzitetima i oblicima. Kod muškaraca se ovaj simptom odnosi na najvažnije rane znakove predstojećeg srčanog udara koji ne bi smeli da se zanemare. S druge strane,pojavljuje se kod samo 30 posto žena.

Opis: Bol u prsima može da se proširiti na neprijatan osećaj u jednoj ili obe ruke (češće levoj), donju vilicu, vrat, ramena ili stomak. Može da ima trajni ili privremeni karakter.

Totalna anestezija je šok za organizam: Ovo su posledice!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs