lekoviti napitak

Napitak zlata vredan: Čaša surutke dnevno rešava mnoge zdravstvene probleme, ima samo 26 kalorija!

Surutka je blag i prirodan napitak, potpuno siguran za upotrebu, zbog čega je prikladna namirnica za ishranu bilo kog da ste uzrasta

Fitnes & Nutricija
13:26h Autor:
Napitak zlata vredan: Čaša surutke dnevno rešava mnoge zdravstvene probleme, ima samo 26 kalorija!
Foto: Profimedia

Surutka je nusproizvod koji nastaje pri proizvodnji sira i jogurta i u njoj ostaju najbolji i najvredniji sastojci mleka: vitamini B i E, minerali i mlečni šećeri koji su važni za izgradnju najfinijih veza u mozgu.

Zbog sličnosti sa majčinim mlekom može se koristiti kao zamena za mleko u ishrani novorođenčadi.

Najbolji je prirodni lek za jetru

Masna jetra, hepatitis, žutica, jetra oštećena alkoholom i nezdravom hranom, ciroza – nema te bolesti jetre kod koje surutka ne pomaže.

Ovaj skromni napitak sadrži beta-laktoglobulin koji opskrbljuje organizam aminokiselinama BCAA koje pomažu kod uznapredovalih bolesti jetre te oboljenjima od ciroze pomaže da žive duže i kvalitetnije.

Želite li da pročistite jetru, popijte čašu sirutke.

Pomaže kod mršavljenja

Sadrži puno belančevina koje povećavaju mišićnu masu i daju osećaj sitosti uz malu količinu kalorija. U 100 grama sirutke nalazi se samo 26 kalorija.

Budući da je siromašna mastima i kalorijama, a bogata važnim hranjivim materijama, sirutka je važan deo redukcijske dijete i korisna svakome ko želi da održi vitku liniju. Belančevine u sirutki takođe povećavaju nivo hormona koji umanjuju apetit i tako ublažuju osećaj gladi.

Zašto je došlo do epidemije raka kod nas: Lek postoji još od 1923. godine, a lekari ćute!

foto: Profimedia

Rešava problem zatvora stolice

Surutka će brzinski podstaći probavu te rešiti neprijatan osećaj nadutosti i zatvora. S obzirom na to da ima ima diuretska svojstva, pazite da ne preterate s konzumacijom (maksimalno litra sirutke dnevno) jer može da izazove dijareju.

Poseduje mlečnu kiselinu koja smanjuje prekomeran broj gljivica i bakterija u crevima, a njen niski pH podstiče rad crieva.

Smanjuje stres i osećaj umora

Podstiče lučenje serotonina, hormona sreće, te tako smanjuje osećaj stresa i hroničnog umora. Sadrži i alfa-lactalbumin koji obiluje esencijalnom aminokiselinom triptofanom, poznatoj po regulisanju sna i poboljšavanju raspoloženja.

Najmoćnija hrana za mozak, lepotu i celokupno zdravlje: Ove namirnice su pune omega 3 masnih kiselina!

foto: Profimedia

Reguliše povišene masnoće u krvi

Preporučuje se ljudima koji imaju problema s povišenim masnoćama u krvi koje ne uspevaju da kontrolišu lekovima i ishranom. Naime, sirutka kod gotovo svih ljudi reguliše povišeni holesterol i trigliceride nakon nekoliko nedelja redovnog konzumiranja.

Pomaže u izgradnji mišićne mase

Surutka, i to ona u prahu, danas je možda najpopularnija među sportistima koji dragocena svojstva ovog zaboravljenog blaga obilno koriste za izgradnju mišićne mase, ali i za oporavljanje mišića nakon fizičkih napora, odnosno vežbanja.

Snižava krvni pritisak

Redovno konzumiranje sirutke doprinosi i zdravlju krvotoka jer smanjuje nivo glukoze u krvi i krvni pritisak te tako smanjuje rizik od bolesti srca i krvnih sudova.

Seljački napitak, spas kod svake bolesti: Šta sve leči obična surutka!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs