Pazite šta jedete

5 "zdravih" namirnica koje to zapravo nisu: Zbog zablude unosite i do 1.000 kalorija više!

U mnogim slučajevima mi sami učinimo zdravu hranu nezdravom

Nutricija 25.10.2018. - 13:15h Autor: Stil / metro-portal.hr
Foto: Profimedia

U ovoj užurbanoj današnjici u koju smo svi upali, nije retkost da se skuva nešto "na brzaka" i to od "zdravih" namirnica koje ste kupili u prodavnici... Ali, jeste li stvarno napravili zdrav obrok?

 

Za sledećih 5 namirnica verujemo da su zdrave, a zapravo u većini slučajeva nisu i zbog njih možemo nesvesno da unesemo i do 1.000 više!

 

Energetske pločice

 

Sigurno pomažu ako vam nedostaje energije, ali i viška kalorija - posebno ako odaberete one s dodatkom čokolade, sirupa ili šećera. Najsigurnije energetske pločice možete da naprave sami kod kuće i tako kontrolišete sastojke.

 

Gotove salate

 

Nisu sve iste, a one koje su već gotove za jelo često sadrže nepotrebne kalorije i nezdrave masnoće, zahvaljujući dodacima poput majoneza, ulja i ostalih sastojaka.

 

Sprečava rak, smanjuje krvni pritisak, poboljšava varenje: Evo zašto je ren najzdraviji koren na svetu!

foto: Shutterstock

Smuti

 

Osnova smutija su voće i mleko i oni mogu samo da prijaju zdravlju. Ali, duple porcije, dodaci poput sirupa ili sladoleda ovom napitku dodaju dosta kalorija.

 

Smrznuti jogurt

 

Čini se kao zdraviji izbor od sladoleda, ali ako imamo na umu da su porcije velike i obično sadrže dodatke poput čokoladica ili karamele, jasno vam je da ova poslastica i nije toliko zdrava kao što mislimo.

 

Sosovi za testeninu

 

Istina, paradajz je pun antioksidansa koji čuvaju zdravlje organizma tako što se bore protiv uticaja slobodnih radikala koji utiču na pojavu raznih bolesti - od gojaznosti do malignih oboljenja. Ipak, kada je u pitanju konzervisana verzija, dodaju se šećeri, konzervansi i pojačivači ukusa, pa on više i nije toliko zdrav.

 

Svetski priznati nutricionista otkriva: Zašto ste naduti i kako da to rešite?

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs