Zdravo i ukusno

Izbegnite višak kilograma tokom jeseni i zime: Ove sezonske namirnice će vam pomoći da smršate!

Čini se da s padanjem temperatura neizbežno dolazi do rasta apetita, stoga je teško za poverovati kako jesen može da bude idealno vreme za gubitak kilograma

Fitnes & Nutricija
12:54h Autor:
Izbegnite višak kilograma tokom jeseni i zime: Ove sezonske namirnice će vam pomoći da smršate!
Foto: Shutterstock

Međutim, izgled može da vara, jer postoji mnoštvo zdravih namirnica koje su savršene za jesenje dane – bilo da se radi o sezonskim namirnicama ili hrani koja nam jednostavno daje neki poseban osećaj topline.

U nastavku pročitajte koje od njih vam zapravo mogu pomoći da smršate!

Bundeva

Verovali ili ne, glavni sastojak vaše omiljene jesenje pite jedan je od najboljih izvora karotenoida (poput beta-karotenoida), koji bi mogli da igraju važnu ulogu u prevenciji metaboličkog sindroma. Dodatna prednost je i činjenica da bundeva sadrži jako malo kalorija, svega 30 po jednoj šoljici.

Medicinski džem: Samo kašika dnevno čini čuda za creva! (RECEPT)

foto: Profimedia

Jabuke

Srednje velika jabuka sadrži otprilike jednak broj kalorija kao i jedna granola pločica (oko 100 kalorija). Ali umesto da vas napuni dodatnim šećerima, jabuka će vam dati gotovo 20% preporučene dnevne količine vlakana. Neka od njih dolaze u obliku topivih vlakana koja će usporiti probavu i zaustaviti pojavljivanje želje za slatkim. Takođe, jabuke pomažu u radu zdravih bakterija u vašim crevima, a koje bi mogle da imaju vrlo bitnu ulogu u održavanju telesne težine.

Očistite telo od toksina za tili čas: Ovih 10 namirnica su prijatelji jetre i više nego što mislite!

foto: Shutterstock

Cimet

Slobodno dodajte kašičicu cimeta u zobenu kašu, smuti ili korenastom povrću pre pečenja. Cimet je praktično zaštitni ukus jeseni, a što ga više konzumirate manja je šansa za pojavom želje za keksom i slatkišima. Bogat je polifenolima koji bi, prema nekim istraživanjima, mogli da poboljšaju osetljivost insulina kako bi nivo šećera u vašoj krvi ostala na stabilnoj nivou. Ali to nije sve, jer dodavanjem cimeta u svoju ishranu možete da usporite probavu, zbog čega ćete duže vremena biti siti.

Bežite od njih ujutru: Ovih 5 namirnica nikako ne smete da jedete na gladan stomak!

foto: Shutterstock

Karfiol

Kada vreme postane hladno, ovo belo povrće dobija svoj fini ukus. Iako jedna šoljica karfiola sadrži gotovo 2 grama vlakana i svega 27 kalorija, to nije jedini način da postignete željenu telesnu težinu. Takođe ćete dobiti gotovo celu dnevnu preporučenu količinu vitamina C, koji podstiče sagorevanje masnoća u vašem telu.

Biljka koja donosi zdravlje: Četiri veoma česta problema koje đumbir može da otkloni!

foto: Shutterstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs