obavezno pročitajte

Čudesne Japanke: 5 tajni žena koje se nikada ne goje i žive najduže!

Stanovnice Japana poslednjih 25 godina drže svetski rekord kao žene s najdužim životnim vekom, a u proseku žive 84 i po godine. Uz to, gotovo nikada se ne goje. Koja je tajna njihove dugovečnosti i mladolikosti saznajte u nastavku teksta.

Saveti stručnjaka 29.09.2018. - 16:02h Autor: Zadovoljna.hr
Foto: Shutterstock

Japanska autorka Naomi Morijama autorka je knjige "Japanese Women Don’t Get Old or Fat" ("Japanke ne stare i ne goje se") u kojoj su otkrivene tajne dugovečnosti i večne mladolikosti "čudesnih" Japanki. Žene u Japanu hrane se izrazito zdravo, a japanska kultura nalaže serviranje malih porcija.

 

Njihova ishraba većinom se sastoji od riba, algi, voća, soje, pirinča, povrća i zelenog čaja. Osim što je zdrava, sva ta hrana ima i anti-age učinak zbog čega Japanke uvek izgledaju mladoliko.

Naomi Morijama u knjizi otkriva 5 tajni Japanki koje se nikada ne goje i žive najduže:

1. Žene u Japanu gotovo uvek jedu obroke pripremljene kod kuće koji se većinom sastoje od grilovane ribe, činije riže, kuvanog povrća, supe, zelenog čaja i voća. Japanke konzumiraju čak 10 posto od ukupne konzumacije ribe na svetu, a čine samo dva posto svetske populacije.

 

2. Hrana se lagano kuva ili griluje, a umesto hleba Japanke jedu pirinač. Uobičajeni japanski doručak čini komad ribe, riža, tofu, alge, supa, mladi luk, omlet i zeleni čaj, sve u malim porcijama. Pirinač jedu za svaki obrok i to je najveća razlika između načina života na Istoku i Zapadu. Isprobajte i azijsku dijetu s kojom ćete bez gladovanja istopiti kile i celulit.

 

3. Slatki deserti su retkost u japanskoj kuhinji, a i kada se jedu uvek je reč o malim količinama. Nije da Japanke ne vole čokoladu i kolače – jednostavno su svesne posledica i štetnih nuspojava slatkog na zdravlje.

4. Roditelji uče svoje decu da jedu polako i da cene svaki zalogaj. Zbog toga Japanci nikada ne napune činiju do vrha i ne serviraju velike porcije, a svaka vrsta hrane poslužuje se odvojeno.

5. Vežbe je deo dnevne rutine u Japanu, a kako bi održali zdrav način života, Japanci su izgradili čitavu kulturu na vožnji bicikla, hodanju i dugom pešačenju, zaključuje Naomi Morijama u svojoj knjizi.

 

11 važnih lekcija iz Japana: Životni saveti najpametnije nacije na svetu!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...