Najbolje od leta

Čuvaju srce, leče bubrege, čiste organizam: Semenke lubenice više nikada nećete baciti!

Važno je da ih jedete odvojeno od ploda da biste dobili najbolje sastojke: proteine, vitamin B, magnezijum i zdrave masne kiseline

Nutricija
17:08h Autor:
Foto: Profimedia

Ovo je voće koje je prava privilegija u letnjim danima. Iako za nju često kažemo da je voće, ona je zapravo povrće. Lubenice su iz porodice bundeva ili tikvi, a dolaze iz srednje Afrike, mogu biti duguljaste ili okrugle.

 

Puna vitamina

 

Iako ih sada možemo naći skoro tokom cele godine, najbolje ih je jesti leti jer tad imaju najviše hranjivih sastojaka. Lubenica uz vodu i šećer sadrži vitamine A, B1 i B2, C, kalcijum, kalijum, magnezijum, fosfor, gvožđe i cink.

 

Najbolji čistač

 

Lubenica je idealan čistač organizma, a poslednja istraživanja su pokazala da su koštice lubenice jako dobre za zdravlje. Ali, važno je da ih jedete odvojeno od ploda da biste dobili najbolje sastojke: proteine, vitamin B, magnezijum i zdrave masne kiseline.

 

One su pune antioksidanasa i vlakana: Prepecite koštice lubenice i jedite ih ovako! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Sadrži proteine

 

U 20 grama koštica ima čak 10 grama proteina, a ovi sastojci su bitni za zdrav nivo holesterola, deluju protivupalno i čuvaju srce. U Kini se ove koštice prže i jedu kao grickalice. One su zdrav sastojak koji je upotrebljiv za lečenje bubrega.

 

Sjajan diuretik

 

Čaj od svežih semenki lubenice je sjajan diuretik, a možete ga pripremiti tako što ćete četiri kašike svežih semenki lubenice izdrobiti, pa kuvati 15 minuta u dva decilitra vode. Tu količinu čaja od svežih semenki lubenice treba popiti tokom dva dana, a treći dan napravite pauzu. Kako bi čaj od koštica lubenice što bolje delovao, proces ponavljajte više nedelja.

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs