neverovatna biljka!

Cikorija leči 30 bolesti: Reguliše holesterol, smanjuje stres i nervozu, reguliše probavu!

Cikorija (lat. Cichorium intybus) višegodišnja je biljka poznata i pod nazivima radič, obična vodopija, plavulja, kažiput i konjska trava.

Nutricija 07.08.2018. - 18:30h Autor: alternativa-za-vas.com
Foto: Shutterstock

Za njena lekovita svojstva znali su još stari Grci, Rimljani i Egipćani, koji su je izuzetno cenili. Primenjivala se u lečenju žutice, bolesti jetre, gihta i reumatizma.

 

Iako se cikorija može jesti na salati ili kao dodatak različitim jelima, ona je najpoznatija kao napitak, tačnije kao zamena za kafu. Još u 19. veku Francuzi su počeli da je uzgajaju i piju kao dodatak kafi ili samostalno.

 

Zahvaljujući ukusu sličnom kafi i niskoj ceni, napitak od ove biljke postao je izuzetno popularan i proširio se širom sveta.

 

Lekovita svojstva cikorije


Cikorija sadrži inulin, pektine, askorbinsku kiselinu, belančevine, ugljene hidrate, gorke supstance i vitamine A i C. Od minerala sadrži magnezijum, kalijum, gvožđe i mangan.

 

Gorke supstance laktupikrin i laktucin imaju analgetičko i sedativno delovanje. Zahvaljujući navedenom nutritivnom sastavu (posebno gorkim supstancama, inulinu i kalijumu), cikorija je vrlo lekovita i pomaže kod brojnih bolesti.

Smanjuje rizik od srčanih bolesti

 

Inulin, jedna od sastavnih delova cikorije, smanjuje nivo LDL holesterola u krvi. Regulacijom holesterola smanjuje se rizik od srčanih oboljenja, visokog krvnog pritiska i srčanog i moždanog udara.


Pomaže kod probavnih smetnji

 

Osim što inulin pomaže kod regulacije holesterola, on je izuzetno važan i za probavu. Pomaže kod refluksa kiseline, žgaravice, zatvora i ostalih probavnih tegoba. Poboljšava crevnu peristaltiku i izlučivanje želudačnih sokova.

U časopisu "International Journal of Food Sciences and Nutrition" objavljen je podatak o uticaju cikorije na probavu. Nakon 28 dana svakodnevne konzumacije cikorije ispitanici su potvrdili da više nemaju problema sa zatvorom i da im je probava mnogo bolja.


Smanjuje stres

 

Poznato je da kafa kao kofeinski napitak povećava stres i lučenje kortizola.

Cikorija kao njena zdrava zamena, zahvaljujući likticinu, deluje sedativno, a to znači da smiruje telo i um. Njenom konzumacijom smanjićete stres, anksioznost, nemir i nesanicu.

 

Štiti od degenerativnih bolesti

 

Cikorija je bogata prirodnim antioksidansima i pomaže u uklanjanju opasnih slobodnih radikala. Na taj način štiti od prevremenog starenja i mnogih degenerativnih bolesti.


Smanjuje bolove kod artritisa

 

Cikorija se od davnina primenjuje kao pomoć kod artritisa. Njeno protivupalno delovanje potvrdila su i brojna istraživanja. Ova biljka  smanjuje bol, a posebno pomaže kod bolova u mišićima i zglobovima.

Pomaže kod mršavljenja pa je izvrstan izbor za dijabetičare

 

Cikorija sadrži oligofruktozu i inulin, koji učestvuju u regulaciji grelina, hormona gladi. Regulacijom i smanjenjem količine tog hormona smanjuje se osećaj gladi i stalna potreba za hranom. Zahvaljujući oligofruktozi i inulinu, cikorija stvara osećaj sitosti i pomaže kod mršavljenja.

 

Budući da je reč o beskofeinskom napitku koji sadrži inulin, cikorija je pogodna i za dijabetičare. Inulin se u organizmu pretvara u fruktozu i samim tim pomaže u regulaciji i održavanju normalnih nivoa šećera u krvi.

 

Lekovito delovanje cikorije:

• poboljšava rad jetre, žučnog mehura i bubrega
• jača imuni sistem
• smanjuje stres i nervozu
• obnavlja krv
• poboljšava rad metabolizma
• pomaže u borbi protiv kandide
• smiruje i ublažava bolove
• poboljšava rad želučanih i probavnih žlezda
• podstiče probavu, pražnjenje creva i uklanjanje crevnih parazita
• reguliše holesterol i masnoće u krvi
• podstiče detoksikaciju organizma
• pomaže kod dijabetesa
• ublažava ekcem
• pomaže kod gihta i reume

 

Kako pripremiti kafu od cikorije


Biljna kafa od cikorije priprema se na sličan način kao i turska kava.

Najbolje je da sami uberete koren, osušite ga, sameljete i potom iskoristite za kafu. Na jednu šoljice vode (250 – 300 ml) ide jedna kašičica cikorije.

 

Cikoriju odmah stavite u hladnu vodu i nakon što voda provri, ostavite je na šporetu još nekoliko minuta. Pričekajte da se talog slegne, a zatim, po želji, možete dodati cimet, med, agavin sok ili javorov sirup.

 

Prema starim običajima, cikorija se kuvala s mlevenim žirom, ječmom ili raži.

 

Primarijus dr Borović upozorava: Da li ste znali da svesno pijemo kancerogeni ugljenisani napitak!? Evo šta nam sve radi kafa!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Facebook Registracija

Popunite ostala polja kako bi zavrsili registraciju

Prijavi se

ili

Registracija

Promeni lozinku

Upišite email i mi ćemo vam poslati poruku sa linkom za promenu lozinke.

Unesite novo korisničko ime i lozinku

Aktivacioni mail

Upišite email adresu na koju želite da vam se pošalje aktivacioni email.

Promena lozinke

Uspešno ste promenili lozinku.


Promena lozinke

Poslali smo poruku na Vašu email adresu sa linkom za promenu lozinke. Proverite Vaš inboks i kliknite na link u mailu. Ako se poruka na nalazu u inboxu proverite nepoželjne poruke (spam).


Aktivacija profila

Poslali smo poruku na Vašu email adresu sa linkom za aktivaciju Vašeg profila. Proverite Vaš inboks i kliknite na link u mailu. Ako se poruka ne nalazu u inboksu, proverite "nepoželjne poruke" (spam).


Aktivacija profila

Vaš profil je uspesno aktiviran. Hvala što ste se registrovali.