Saznajte

Konačno otkriveno: Koja alkoholna piće najmanje, a koja najviše štete koži!

Antioksidansi čine crno vino najmanje štetnim za opšte zdravlje, ali kad je nefiltrirano onda naša jetra i bubrezi moraju puno da rade na njegovoj obradi

Fitnes & Nutricija
Autor:
Konačno otkriveno: Koja alkoholna piće najmanje, a koja najviše štete koži!
Foto: Shutterstock

Dok alkohol možda može da nahrani tvoju dušu, definitivno ne hrani tvoju kožu. Doktorika Izabel Šarkara objašnjava kako alkohol utiče na kožu i koja su pića „malo bolja“ od drugih.

Kaže da alkohol generalno može da uzrokuje crvenilo i nadutost kože, a takođe pojačava štetu od slobodnih radikala i dehidrira kožu.

Rangirala je alkoholna pića od najmanje do najviše štetnih:

Čista destilovana pića (votka, džin i tekila)

Dr Šarkar kaže da čist alkohol sadrži najmanje aditiva pa se takođe najbrže kreće kroz telo, odnosno brže ga napušta. „Votka od krompira koja ne sadrži žitarice će se najbrže kretati kroz telo“.

Viski i rum

Čisti likeri, čisti rum i viski takođe nemaju aditiva. Međutim, ta pića sadrže kongenere – materiju u alkoholu koja nastaje kao rezultat procesa fermentacije – koja može da pogorša mamurluk i pridonese bržem starenju kože.

Dve godine nije okusio kafu i alkohol: Evo šta mu se dogodilo! (FOTO)

foto: Shutterstock

Pivo

Dr Šarkar kaže da pivo sadrži so, što definitivno ne pomaže koži, ali kaže da ćete verovatno popiti manje piva nego koktela – a što manje pijete, manja je šteta za kožu.

Belo vino

Belo vino sadrži so i šećer, što može da uzrokuje otečenu kožu. Belo vino ne sadrži antioksidanse koje sadrži crno vino.

Kokteli

Kokteli sadrže šećer, šećer i još malo šećera, što uzrokuje upale, a to povećava oštećenje ćelija – a onda nastaju akne. Takođe kaže da ta pića mogu da izazovu „šećerni mamurluk“, podočnjake i otečenu kožu. Najgori koktel za kožu je margarita – sadrži i so i šećer.

Crno vino

Dakle, očigledno je vino najopasnije piće za kožu – što nas je nemalo iznenadilo. Premda crno vino ima određeno blagotvorno dejstvo zahvaljujući antioksidansima koje sadrži, može da bude štetno ako imate stanje kože poput rozaceje (hronična upalna bolest obeležena crvenilom lica, eritemom, papulama, pustulama…). Antioksidansi čine crno vino najmanje štetnim za opšte zdravlje, ali kad je nefiltrirano onda naša jetra i bubrezi moraju puno da rade na njegovoj obradi. Crno vino uzrokuje crvenilo i nadutost kože.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs