Odmrzavanje hrane na sobnoj temperaturi nije nije ni dobro ni korisno. Površina hrane rastopiće se mnogo pre nego što se otopi unutrašnjost, pa će se na površini brzo razviti nepoželjne bakterije.
Brži i sigurniji način odmrzavanja je stavljanje zamrznute hrane u kesicu (npr. meso, riba i sl.) koju zatim treba potopiti u hladnu vodu. Svakih 30 minuta treba vodu zameniti svežom i hladnom, sve dok se hrana ne odmrzne. Tako neće doći do neravnomernog površinskog otapanja, kao što je to slučaj na sobnoj temperaturi.
Ali ako vam se ne žuri, najlakše i jednako dobro je hranu iz zamrzivača izvaditi dan pre upotrebe i staviti je u frižiderda se polako odmrzava. Većinu zamrznute hrane moguće je kuvati odmah nakon vađenja iz zamrzivača, bez prethodnog odmrzavanja. Podgrevanje, tj. kuvanje će trajati barem dvostruko duže nego kad je hrana odmrznuta, a podgrevanje, tj. priprema zamrznute hrane mora se odvijati polako ‒ najbolje na laganoj vatri ili u rerni.
Celog života spremate povrće na pogrešan način: Kako da sačuvate što više zdravih materija! (RECEPT)
Saznajte kako da ne dođe do neravnomernog površinskog otapanja, kao što je to slučaj na sobnoj temperaturi
Saznajte kako da ne dođe do neravnomernog površinskog otapanja, kao što je to slučaj na sobnoj temperaturi