Moguće kobne posledice

Perete piletinu pre kuvanja? Nakon ovoga sigurno više nećete!

Ljudi peru piletinu, zbog različitih razloga: da isperu vidljivu prljavštinu, očiste je od raznih klica, i jer im ona jednostavno deluje prljavo
Nutricija 08.12.2015. - 20:41h Autor: telegram.hr
Foto: Thinkstock

Kao većina ljudi, sigurno i vi perete piletinu pre kuvanja. Čini vam se da je pranje dobro i da na taj način izbegavate zarazu uzrokovanu hranom, ali je ustvari istina drugačija.

 

"Morate da znate da ako ste kupili piletinu na njoj već imate ili salmonelu, ili camplobakteriju, ili oboje", tvrdi Dženifer Kvinlan, profesorka na Dreksel Univerzitetu.

 

Ove dve bakterije su glavni uzrok zaraze hranom. Ako operete piletinu, najverovatnije je da ćete bakteriju da raširite svuda po kuhinji, a i po sebi. Voda kojom ispirate piletinu nije dovoljno vruća da bi ubila bakterije. Ljudi peru piletinu, zbog različitih razloga: da isperu vidljivu prljavštinu, očiste je od raznih klica, i jer im ona jednostavno deluje prljavo. Pranjem se bakterija širi na sudoperu i okolne površine putem procesa koji se zove aerosolizacija.

 

Brzo i jednostavno: Kako da isečete celo pile u samo 5 koraka! (VIDEO)

 

Ako kasnije ljudi jedu bilo koju hranu pripremljenu na tim površinama mogu da se razbole jer je zasigurno došlo do kružne kontaminacije. Nema potrebe da se izlažete takvom riziku jer će kuvanje na visokoj temperaturi da ubije sve bakterije.

 

Sigurniji način da sa piletine skinete prljavštinu je da je papirnim ubrusom dobro obrišete i bacite ubrus. Pojedini strani trgovački lanci počeli su da tretiraju piletnu parnim čišćenjem i ultrazvukom da je temeljno očiste od potencijalno smrtnih bakterija.

 

Od jednog pileta napravite pet različitih jela: Ideje za ručak za pet radnih dana!

 

Recimo, u Velikoj Britaniji 280.000 ljudi godišnje oboli od trovanja campilobakterijom, a većina oboljenja vezana je za piletinu. Uzgajivačima piletine će se plaćati podsticaji kako bi se osiguralo da njihovo pileće meso bude bez bakterija. Ujedno će pokušati da prodaju piletinu u kesama i ona će se moći direktno da se stavlja u rernu, bez da se dodiruju ili nagonski peru.

 

Piletina koja nije namenjena pripremi u rerni, biće pakovana u specijalne vrećice zaštićene od curenja. U svakom slučaju, piletinu je potrebno temeljno i dobro pripremiti na visokim temperaturama i to bi trebalo istaći na nalepnicama.

 

Oslobodite se legla bakterija: Očistite lako i efikasno dasku za sečenje

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...