Ukoliko kuvate za dve osobe, od jednog pileta možete pripremiti 5 ručkova ili večera. Za početak važno je da znate dobro da isečete pile kako biste iskoristile sve njegove delove.
Brzo i jednostavno: Kako da isečete celo pile u samo 5 koraka! (VIDEO)
Ponedeljak
Pileća prsa ispržite na grilu i poslužite sa povrćem kuvanim na pari i sezonskom salatom. Dobili ste zdravi obrok bogat proteinima, vitaminima, mineralima i prehrambenim vlaknima koji će vam dati dovoljno energije za radni dan, a istovremeno neće opteretiti vašu probavu.
Utorak
Pileće batke marinirajte u kombinaciji maslinovog ulja, limuna, belog luka i žalfije pa ih ispržite na tiganju da se koža karamelizuje, a potom ih dovršite u rerni. Poslužite ih s pečenim krompirima iz rerne i sezonskom salatom.
Sreda
Karamelizujte pileće kosti, popržite ih s nekoliko šargarepa, jednim celerom i lukom, lovorovim listom i malo peršuna, prelijte ih vodom i stavite da se kuva u velikom loncu na niskoj temperaturi nekoliko sati. (Dok kuvate, na površinu će izlaziti pena koju treba odstraniti kutlačom ili kašikom).
Od polovine ovako pripremljenog pilećeg temeljca napravite finu supu s rezancima i korenastim povrćem koji će vas ugrejati i ojačati vaš imunitet uoči početka sezonskih prehlada.
Sicilijanska piletina a la Taormina
Četvrtak
Napravite rižoto po želji i dostupnim namirnicama iz frižidera podlivajući pirinač s drugom polovinom pilećeg temeljca koji ste pripremili dan ranije.
Petak
Ostatke mesa od pileta ispržite u voku s povrćem i kajganom, pa ovom sočnom smesom napunite lagano tostirane tortilje.