Svima omiljeni

Sirup od zove: Domaći sok sa ukusom proleća po starinskom receptu!

Donosimo vam recept koji ćete sigurno želeti da zabeležite

Nutricija
20:43h Autor:
Foto: Shutterstock

Zova je u punom cvatu i svakako je vreme da taj predivan miris i aromu spremimo i za naredne mesece. Mi smo izdvojili divan domaći recept za sirup u kojem će svi uživati.

 

Zovini cvetovi se beru tokom sunčanog vremena i to samo oni potpuno rascvetani sa žutim sladonosnim prahom. Pazite gde je berete, zagađena mesta i kanali nikako nisu dobra opcija, potrudite se i pronađite nezaprljani grm ove mirisne i lekovite lepotice.

 

Čudo od biljke, nema šta ne leči od glave do pete: Svaka kuća treba da je ima! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Ovo je mera za otprilike 4l sirupa, ukoliko želite više ili manje prilagodite razmeru svojim potrebama. A to znači da ćete na 10 cvetova koristiti litar vode, kilo šećera i jedan limun, odnosno na 100 cvetova trebaće vam 10 litara vode, 10 kilograma šećera i 10 limuna, po mogućnosti nešpricanih.

 

Trebaće vam i veće posude, kao i čiste pripremljene staklene flaše sa čepovima za skladištenje. Što se tiče "lajt" varijanti sa manje šećera, znajte da je šećer prirodni konzervans i da smanjivanjem njegovih razmera za pripremu rizikujete kasniju kvarljivost sirupa.

 

Sastojci za sirup od zove:
30 cvetova zove
3 l vode
4 dag limunske kiseline
3 limuna
3 kg šećera

 

Posle ovoga, počećete da zamrzavate limun: Razlog je fascinantan!

foto: Shutterstock

Pripema:

1. Potopite cvetove zove u vodu sa limunskom kiselinom i na kriške isečenim limunovima s korom. Dobro izmešajte i ostavite da odstoji na hladnom i tamnom mestu 24 sata.

2. Drugi dan tečnost procedite, pa dodajte šećer i dobro promešajte. Ostavite da stoji još 24 sata uz povremeno mešanje.

3. Nakon 48 sati sirup je spreman za pretakanje i skladištenje u staklene flaše. Na ovaj ga način možete čuvati do godinu dana na hladnom i tamnom mestu.

 

Ubija želju za slatkišima, alkoholom i cigaretama: Biljka koju sami možete da uzgajate kod kuće!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...