10 razloga da je jedete svaki dan

Lolo roso salata je neverovatno zdrava: Poboljšava vid, čisti kožu, eliminiše ćelije raka!

Veoma korisna za ljudsku ishranu i celokupno zdravlje.

Nutricija 03.04.2018. - 12:35h Autor: BastaBalkana.com
Foto: Shutterstock

Lolo roso ili crvena (koralna) zelena salata je povrće koje je na naše prostore stiglo još davnih dana iz Indije, ali je tek u poslednjih nekoliko godina sve popularnije u kuhinjama širom sveta.

 

Lolo roso ima puno antioksidanata i mnogih drugih esencijalnih hranljivih materija. Zbog toga je ova vrsta salate veoma korisna za ljudsku ishranu i celokupno zdravlje.

 

Pokazuje se da je lolo roso povrće koje ima dosta zdravstvenih prednosti, od kojih možemo navesti barem deset.

 

Poboljšava vid

 

Salata lolo roso ima sposobnost da poboljša ljudski vid zbog antioksidantnog sadržaja i to pretežno vitamina A. Ovaj vitamin koristi se u tretmanima poboljšanja zdravlja očiju, tako da se neke bolesti vezane za vid mogu tretirati konzumacijom hrane koja je bogata A vitaminom.

 

Jača imuni sistem

 

Kao što je rečeno, ovo povrće je bogato antioksidantima i to je jako dobro za jačanje imuniteta. To znači da će konzumiranje lolo roso salate biti jedan vid odbrane organizma od bolesti koje se mogu dogoditi kada je imunitet na niskom nivou. S druge strane, jačanje imunog sistema pomaže organizmu da se brže oporavi od povreda ili rana.

 

Trik iz kuhinje: Evo kako da vam zelena salata, mladi luk i peršun ostanu sveži i do 7 dana!

foto: Profimedia

Sprečava bolesti srca

 

Upotreba u ishrani lolo roso salate može dovesti do smanjenja krvnog pritiska, čime se štiti srce i sprečava da dođe do raznih stanja kao što su moždani ili srčani udar. Ova dva stanja mogu izazvati brojne druge bolesti, a takođe i opasnost po sveukupno zdravlje.

 

Kontroliše anksioznost

 

Onima kojima se anksioznost često dešava, odlična opcija je da lolo roso salatu uvrste u svakodnevnu ishranu. U davnim vremenima ljudi su koristili ovo povrće za lečenje anksioznosti zbog toga što u sebi sadrži veći broj neuroloških sastojaka.

 

Podstiče zdravu kožu

 

Zdravlje kože podržano je antioksidantima koji se mogu naći u lolo roso salati. Kao izvora antioksidanata, prednost ovog povrća je da kožu čini duže mladom, štiti je od pojave akni i bubuljica.

 

Hrana kao lek: Kremasta krompir salata koja dovodi štitastu žlezdu i hormone u red! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Deluje protivupalno

 

Kao i bilo koje drugo povrće, lolo roso ima protivupalna svojstva i tako deluje na ceo organizam. Upala je prvi znak da se u telu dešava nešto što treba da se što hitnije reši, pa u tom smislu ova salata deluje zaštitnički od upala koje vode brojnim bolestima.

 

Smanjuje rizik od čestih prehlada i infekcija

 

Veruje se da lolo roso može smanjiti rizik od čestih prehlada i infekcija, što je opet povezano sa protivupalnim svojstvima koje u sebi ima. Uz njih, od učestalog prehlađivanja štite i brojne druge esencijalne hranljive materije sadržane u ovoj salati.


Eliminiše ćelije raka

 

Protivupalna svojstva u lolo roso salati smanjuju slobodne radikale, kao i rast ćelija karcinoma. Zapravo, ovo povrće ne samo da umanjuje mogućnost nastanka ćelija raka već i predstavlja pravu opasnost za bilo koju štetnu bakteriju u telu.

 

Lekovita salata od celera i mirođije: Sprečava srčani i moždani udar, reguliše krvni pritisak! (RECEPT)

foto: Profimedia

Podstiče zdravlje kostiju

 

Postoje nutrijenti u lolo roso salati koji podstiču zdravlje kostiju kao što su vitamin K i kalcijum. Naravno, količine ovih hranljivih materija u ovoj salati su u meri koja nije dovoljna da se može reći kako ona može da učini čudo, ali svakako da te količine nisu zanemarljive.

 

Izaziva spavanje

 

Jedna od koristi ove salate je izazivanje sna, odnosno lolo roso deluje kao izazivač spavanja. Zbog toga ova salata može biti od pomoći svima koji imaju problema sa spavanjem, posebno noću.

 

Uz sve navedene zdravstvene prednosti, salata lolo roso može da ima i neželjene efekte ukoliko se konzumira previše. Prema tome, neophodno je koristiti ovo povrće u umerenoj meri kako bi se efikasno koristile sve one zdravstvene prednosti kojima obiluje.

foto: Shutterstock

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs