Vanila

Biljka čudesne arome: Prirodni antioksidans, povećava libido, leči želudac!

Vanila je jedan od najpopularnijih i najomiljenijih, ali i najskupljih začina na svetu

Fitnes & Nutricija
Autor:
Biljka čudesne arome: Prirodni antioksidans, povećava libido, leči želudac!
Foto: Shutterstock

Iako se uglavnom koristi kao začin, sve je više saznanja o njenoj lekovitosti.

Zbog toga vanila postaje sve popularnija i na području alternativne medicine.

Mirišljave mahune vanile su plod orhideje penjačice koja raste u tropskim šumama Centralne Amerike. Postoji čak 150 vrsta vanile, ali danas se koriste samo dve vrste - "Bourbon" i "Tahitian" vanila.

U indijanskom narodu Totonaca je bila veoma cenjena kao lek protiv otrova, plućnih bolesti i sifilisa pa je zato bila sastavni deo mnogih lekovitih mešavina. Do sredine 19. veka taj narod je bio glavni svetski proizvođač vanile. Hernan Kortez je u 16. veku prvi upoznao Evropljane sa vanilom.

Nakon šafrana, vanila je najskuplji začin, a cenjena je zbog svoje čudesne arome.

Sastav i lekovitost vanile

Ključan sastojak u mahuni vanile je vanilin. Prisutni su i brojni tragovi drugih spojeva poput eugenola, kaprinske kiseline, fenola, fenol etera, karbonilnih spojeva, estera, laktona, alifatskih i aromatskih ugljenih hidtrata i vitispirana.

Ekstrakt vanile sadrži male količine vitamina B poput niacina, pantotenske kiseline, tiamina, riboflavina i piridoksina, minerale kao što su kalcijum, magnezijum, kalijum, mangan, gvožđe i cink.

Vanila pomaže kod akni i problematične kože, ublažava simptome gripa, a može se koristiti i kod mučnina u trudnoći. Obloge od vanile daju trenutno olakšanje kod zubobolje i opekotina. Smatra se da vanila može da pomogne i kod neredovnih menstruacija. Nutricionisti pretpostavljaju da vanilioid ima blago antikancerogeno dejstvo.

Lekovita svojstva vanile:

  • prirodni je antioksidans
  • pomaže kod problematične kože
  • ublažava stres i napetost
  • povećava libido
  • pomaže kod želudačnih tegoba
  • delotvorna je kod mučnina u trudnoći

Moć mirisa vanile

Već sam miris vanile snažno deluje na psihu tako što opušta i stimuliše. U jednom istraživanju mirisanje vanile pomoglo je 70% teško obolelih pacijenata da budu smireniji i lakše podnose napete situacije.

Kod plemena Maja bila je cenjena kao moćan afrodizijak, a nemačka studija iz 18. veka pokazala je da je vanila prirodan lek za impotenciju. Ta su afrodizijačka svojstva potvrdila i novija istraživanja, u kojima se vanila pokazala kao najbolji miris za podsticanje libida. Ako ste izloženi stresnim događajima ili želite da pojačate libido, nosite sa sobom mahunu vanile pa je po potrebi pomirišite.

Od vanilije možete da napravite i ekološki osveživač prostora. Da biste ga proizveli, pomešajte kašičicu ekstrakta vanile sa vodom u flaši sa raspršivačem.

Vanila u kozmetici

Vanila je visoko zastupljena u kozmetičkoj industriji zbog neodoljivog mirisa i umirujućeg delovanja. Koristi se u svim vrstama kozmetičkih proizvoda, najviše u parfemima i kremama. Antibakterijska svojstva vanilina pomažu kod prištića i akni, a antioksidativna štite kožu od slobodnih radikala koji uzrokuju oštećenje tkiva.

Vanila u kulinarstvu

Vanila je jedna od najpopularnijih aroma na svetu, a najčešće se dodaje u poslastice poput sladoleda, kolača, čokolade, kao i u kafu i soseve.

Mahunu možete upotrebiti dva puta. Nakon prve upotrebe je operite i osušite. Čuvajte je u hermetički zatvorenoj posudi ili šećeru, koji će poprimiti njenu aromu.

Koristite pravu vanilu jer samo ona ima posebnu aromu i lekovita svojstva. (Na tržištu postoji mnoštvo proizvoda od veštačke arome vanile).

Kod kupovine mahuna pripazite da su crno-smeđe boje, sjajne i gipke.

Najkvalitetnija vanila stiže iz Meksika i s madagaskarskog Burbonskog ostrva, dok se indonezijska i tahićanska vanila smatraju manje kvalitetnim.

Domaći ekstrakt od vanile

Sastojci

  • dve uzduž prerezane mahune vanile
  • šoljica vodke

Priprema

Zatvorite sastojke u staklenu posudu i pustite da odstoje dva meseca na tamnom mestu. Povremeno protresite teglu. Nakon dva meseca ekstrakt je gotov.

Čuvajte ekstrakt na tamnom mestu u dobro zatvorenoj staklenoj tegli.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs