obavezno pročitajte

Naučno dokazano: Crveno vino pomaže u borbi protiv propadanja zuba i bolesti desni!

Crnom vinu do saada se pripisivao niz dobrih učinaka na zdravlje, od jačanja rada srca do snižavanja rizika od šećerne bolesti, a novo istraživanje sugeriše da sadrži tvari koje mogu da pomognu u borbi protiv propadanja zuba i bolesti desni

Fitnes & Nutricija
18:54h Autor:
Naučno dokazano: Crveno vino pomaže u borbi protiv propadanja zuba i bolesti desni!
Foto: Shutterstock

Naučnici su otkrili da sastojak vina poznat kao polifenol pomaže borbi protiv štetnih bakterija u usnoj duplji, prenosi BBC. Naravno, stručnjaci upozoravaju da to ne znači da se sada crveno vino mora piti u većim količinama.

Ranija istraživanja otkrivala su da su zdravstvene koristi od polifenola povezane s time da se radi o antioksidansima koji štite telo od štetnih slobodnih radikala, a novija istraživanja pokazuju da polifenoli mogu da osnaže zdravlje delujući u saradnji sa "dobrim" bakterijama u probavi.

U okviru istraživanja čiji su rezultati objavljeni u časopisu "Journal of Agriculture and Food Chemistry" naučnici su proučavali da li polifenoli iz vina mogu da koriste zdravlju usne duplje.

Naučnici su upoređivali učinke dva polifenola iz crvenog vina u odnosu na semenke grožđa i ekstrakt crvenog vina na bakterije koje se zalepe za zube i desni i izazivaju naslage na zubima, karijes ibolesti desni. Utvrdili su da polifenoli iz vina i ekstrakti smanjuju sposobnost bakterija da se prilepe ali polifenoli su bili učinkovitiji.

U kombinaciji sa "Streptococcusom dentisani" - za koji se veruje da je oralni probiotik koji stimuliše rast dobrih bakterija, polifenoli su bili čak i bolji u blokiranju patogenih bakterija.

To otkriće bi moglo da vodi u nove mogućnosti lečenja.

Naučnici priznaju da je ograničenost njihovog istraživanja to da je sprovedeno izvan ljudskog tela na stanicama koje su stimulisale tkivo desni. Oni takođe napominju da metaboliti koji se stvaraju probavom polifenola, koja počinje već u usnoj duplji mogu biti odgovorni za neke učinke uočene studijom. Stručnjaci upozoravaju da konzumiranje većih količina crvenog vina, oštećuje zubnu gleđ.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs