obavezno pročitajte

Čaroban ruski napitak: Reguliše probavu, oporavlja kardiovaskularni sistem, vraća snagu! (RECEPT)

Kvas je rusko nacionalno piće, a ne votka kako se često misli.

Fitnes & Nutricija
Autor:
Čaroban ruski napitak: Reguliše probavu, oporavlja kardiovaskularni sistem, vraća snagu! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

U Rusiji se pije više od milenijuma, reguliše rad želuca i creva, sprečava razmnožavanje štetnih bakterija, podiže tonus organizma, odlično deluje na kardiovaskularni sistem. Bakteriolozi su utvrdili da kvas ima antibakterijska svojstva. Takođe, poboljšava apetit, ima veliku energetsku vrednost i sposobnost da očuva zdravlje, jer vraća snagu ismanjuje umor.

Lekovit je zahvaljujući mlečnoj kiselini, vitaminima, amino-kiselinama, šećerima i mikroelementima. Preporučuje se sportistima, jer povećava mišićnu masu.

Kvas ima gustinu, nizak procenat alkohola i podseća na jabukovaču, a dobija se fermentacijom crnog ili ražanog hleba, izvorske vode i bilja. Pravi se i od ražanog ili ječmenog slada, kvasca, šećera ili meda, a može se dodati đumbir, kora od limuna ili suvo grožđe.

Istina, postoje i vrste kvasa koje se prave od bobičastog voća, kao i drugih vrsta žitarica i repe. Blag je, pa ga mogu piti i deca.

Najbolji kvas se proizvodi u pravoslanim manastirima, ali se može napraviti i kod kuće i to je odličan način da se iskoristi stari hleb.

RECEPT ZA JEČMENI KVAS

Kilogram ječma dobro propeći, zaliti ga sa pet litara vode i kuvati na tihoj vatri sat i po. Procediti, dodati šećer (može i kim) i sačekati da se ohladi, pa dodati pivski kvasac, poklopiti i ostaviti na toplom 48 sati. Kvas sipati u staklene flaše i ostaviti na hladno mesto tri dana.

PIVSKI KVASAC ZA KOSU I NOKTE

Pivski kvasac je blagotvoran za kožu, kosu i nokte, jer sadrži vitamine B1 i B2. Ublažava svrab, psorijazu, ali i mitesere, jer uklanja uzrok - poremećaj metabolizma. Kosi vraća sjaj, sprečava opadanje vlasi i pojavi ćelavosti.

MASKA ZA LICE

U jogurt treba dodati kašiku suvog pivskog kvasca i naneti na lice (dalje od očiju), pa posle 15 minuta isprati.

MASKA ZA KOSU

Pet kašika pivskog kvasca treba pomešati sa pola kašike maslinovog ulja i dodati mineralnu vodu dok se ne dobija gustina majoneza. Mešavina se maše po gustoj kosi, glava zamota u kesu i ostavi da deluje najmanje sat vremena. Posle pranja, najbolje je pustiti kosu da se sama osuši.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs