obavezno pročitajte

Čaroban ruski napitak: Reguliše probavu, oporavlja kardiovaskularni sistem, vraća snagu! (RECEPT)

Kvas je rusko nacionalno piće, a ne votka kako se često misli.

Nutricija 05.02.2018. - 21:30h Autor: Novosti.rs
Foto: Shutterstock

U Rusiji se pije više od milenijuma, reguliše rad želuca i creva, sprečava razmnožavanje štetnih bakterija, podiže tonus organizma, odlično deluje na kardiovaskularni sistem. Bakteriolozi su utvrdili da kvas ima antibakterijska svojstva. Takođe, poboljšava apetit, ima veliku energetsku vrednost i sposobnost da očuva zdravlje, jer vraća snagu ismanjuje umor.

 

Lekovit je zahvaljujući mlečnoj kiselini, vitaminima, amino-kiselinama, šećerima i mikroelementima. Preporučuje se sportistima, jer povećava mišićnu masu.

 

Kvas ima gustinu, nizak procenat alkohola i podseća na jabukovaču, a dobija se fermentacijom crnog ili ražanog hleba, izvorske vode i bilja. Pravi se i od ražanog ili ječmenog slada, kvasca, šećera ili meda, a može se dodati đumbir, kora od limuna ili suvo grožđe.

 

Istina, postoje i vrste kvasa koje se prave od bobičastog voća, kao i drugih vrsta žitarica i repe. Blag je, pa ga mogu piti i deca.

 

Najbolji kvas se proizvodi u pravoslanim manastirima, ali se može napraviti i kod kuće i to je odličan način da se iskoristi stari hleb.

RECEPT ZA JEČMENI KVAS

 

Kilogram ječma dobro propeći, zaliti ga sa pet litara vode i kuvati na tihoj vatri sat i po. Procediti, dodati šećer (može i kim) i sačekati da se ohladi, pa dodati pivski kvasac, poklopiti i ostaviti na toplom 48 sati. Kvas sipati u staklene flaše i ostaviti na hladno mesto tri dana.

 

PIVSKI KVASAC ZA KOSU I NOKTE

 

Pivski kvasac je blagotvoran za kožu, kosu i nokte, jer sadrži vitamine B1 i B2. Ublažava svrab, psorijazu, ali i mitesere, jer uklanja uzrok - poremećaj metabolizma. Kosi vraća sjaj, sprečava opadanje vlasi i pojavi ćelavosti.

 

MASKA ZA LICE

 

U jogurt treba dodati kašiku suvog pivskog kvasca i naneti na lice (dalje od očiju), pa posle 15 minuta isprati.

 

MASKA ZA KOSU

 

Pet kašika pivskog kvasca treba pomešati sa pola kašike maslinovog ulja i dodati mineralnu vodu dok se ne dobija gustina majoneza. Mešavina se maše po gustoj kosi, glava zamota u kesu i ostavi da deluje najmanje sat vremena. Posle pranja, najbolje je pustiti kosu da se sama osuši.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...

Facebook Registracija

Popunite ostala polja kako bi zavrsili registraciju

Prijavi se

ili

Registracija

Promeni lozinku

Upišite email i mi ćemo vam poslati poruku sa linkom za promenu lozinke.

Unesite novo korisničko ime i lozinku

Aktivacioni mail

Upišite email adresu na koju želite da vam se pošalje aktivacioni email.

Promena lozinke

Uspešno ste promenili lozinku.


Promena lozinke

Poslali smo poruku na Vašu email adresu sa linkom za promenu lozinke. Proverite Vaš inboks i kliknite na link u mailu. Ako se poruka na nalazu u inboxu proverite nepoželjne poruke (spam).


Aktivacija profila

Poslali smo poruku na Vašu email adresu sa linkom za aktivaciju Vašeg profila. Proverite Vaš inboks i kliknite na link u mailu. Ako se poruka ne nalazu u inboksu, proverite "nepoželjne poruke" (spam).


Aktivacija profila

Vaš profil je uspesno aktiviran. Hvala što ste se registrovali.