Najjači prirodni antibiotik

Imate ga u kući, a ne znate šta sve leči: Ovaj začin je nešto najzdravije što možete da unesete u organizam!

Njegova lekovita svojstva bila su poznata još u doba starih Grka, poznato je da ga je Hipokrat koristio kao antiseptik

Nutricija
Autor:
Foto: Profimedia

Iako je farmacija napredovala u tolikoj meri, ljudi su sve više pobornici prirodnih lekova, da bi svoj organizam zaštitili od štetnog uticaja hemije.

Ulje divljeg origana vekovima je prirodni lek za različite zdravstvene tegobe. Njegova lekovita svojstva bila su poznata još u doba starih Grka, poznato je da ga je Hipokrat koristio kao antiseptik.

 

Ovo ulje jedan je od najjačih prirodnih antibiotika, ali zbog njegove jačine, potrebno je voditi računa o količini i mora se uvek mešati sa drugim jestivim uljima.

 

U nastavku pročitajte više o lekovitim svojstvima ovog prirodnog leka:

 

1. Uspešno se bori protiv bakterijskih i gljivičnih infekcija

 

Mnoga istraživanja pokazala su da origanovo ulje ima jaka antibakterijska svojstva i uspešno se bori protiv čak 30 bakterija među kojima je i E.coli, koja mnogima stvara velike zdravstvene probleme. Podjednako uspešno sanira i gljivična oboljenja. Često se koristi u borbi protiv gljivica na noktima i atletskog stopala. Pri spoljnoj upotrebi potrebno ga je mešati sa drugim jestivim uljima.

 

Naučnici potvrdili: Dodajte jelu ovaj začin i lakše ćete gubiti kilograme bez gladovanja!

foto: Profimedia

2. Ublažava menstrualne tegobe

 

Tradicionalno se koristi protiv bolnih i neredovnih menstruacija. Stimulliše protok krvi i kontrakcije materice, zbog čega se ne preporučuje trudnicama.

 

3. Pomaže kod problema sa probavom

 

Bez dobre probave nema dobrog zdravlja, a origanovo ulje poboljšava protok žuči i samim tim pospešuje probavu. Smanjuje gasove i reguliše želudačne kiseline.

 

4. Ublažava posledice kožnih bolesti

 

Mnoge osobe su u ovom ulju pronašle spas od psorijaze i ekcema. Kada su u pitanju kožna oboljenja, ovo ulje se meša sa uljem jojobe ili maslinovim uljem, takva kombinacija maže se na promene nastale na površini kože.

 

Prirodni antibiotik: Ovaj začin možete stavljati kao oblogu za zglobove, ali i uvrstiti u ishranu!

foto: Profimedia

5. Sadrži mnogo vitamina i minerala

 

Magnezijum, cink, vitamine C i E, gvožđe, mangan- sve su ovo nutritijenti sadržani u origanovom ulju.

 

6. Ublažava respiratorne probleme

 

Učinkovit protiv bronhitisa, astme i disajnih problema izazvanih prehladom. Ima blagi sedativni učinak kod respiratornih problema izazvanih alergijom i ublažava reakciju tela na alergene.

 

7. Štiti od kardiovaskularnih bolesti

 

Zahvaljujući snažnim antioksidantivnim svojstvima štiti srce i vene od štete koju im nanose slobodni radikali. Smanjuje loš holesterol i sprečava taloženje masti u organizmu.

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs