Lek iz prirode

Ublažava PMS i stres, leči neplodnost: Svaka žena treba da nabavi ovu biljku!

Njen koren ublažava osećaj napetosti i nesanicu i poboljšava kvalitet sna. Valerijana ublažava i simptome depresije, epilepsije, ADHD-a i hroničnog umora i stanja izazvana stresom

Fitnes & Nutricija
Autor:
Ublažava PMS i stres, leči neplodnost: Svaka žena treba da nabavi ovu biljku!
Foto: Shutterstock

Imali ste loš dan, napeti ste i osećate da bi nakon svega mogla da usledi i neprospavana noć? Ne morate da posežete za tabletama za smirenje ili za spavanje.

Radije birajte valerijanu - biljku čiji koren ublažava osećaj napetosti i nesanicu i poboljšava kvalitet sna. Valerijana ublažava i simptome depresije, epilepsije, ADHD-a i hroničnog umora i stanja izazvana stresom, uključujući glavobolje, želudačne tegobe, strah i hipohondriju.

Savetuje se da je valerijanu najbolje macerirati - jednu kašičicu korena valerijane prelijte hladnom vodom i ostavite da odstoji od 8 do 12 sati.

Nakon toga procedite i napitak sasvim malo ugrejte i pijte ga gutljaj po gutljaj, od dva do tri puta na dan, s tim da zadnju šolju popijete pola sata pre spavanja.

Svi je bacamo, a spas je za upalu bešike i otekle zglobove: Ovaj čaj nabavite što pre!

foto: Shutterstock

Kako koristiti valerijanu?

U biljnim apotekama možete da nabavite i tinkturu valerijane - uzimajte je tri puta dnevno po 20 kapi na kocki šećera.

Nakon 2-3 nedelje upotrebe valerijane treba napraviti pauzu od dve nedelje, a potom je, ako je potrebno, možete ponovo početi da je uzimate. Ali iako ne izaziva mamurluk, valerijanu nije preporučljivo konzumirati pre vožnje automobilom ili rada na mašinama koji traže veću koncentraciju, jer zbog uspavljujućeg delovanja smanjuje pažnju.

Veliki plus je i to što, za razliku od tableta za smirenje i antidepresiva, valerijana ne izaziva nikakvu zavisnost, a kad je uzimate kratkoročno, nema nikakvih štetnih nuspojava. Preparate od valerijane možete da kupite u obliku čaja, tinktura, ulja, kapi, kapsula i ekstrakta.

Ima je svuda, a vrtlari je ne vole jer je korov i guši drugo bilje. Njene lekovite sposobnosti se ogledaju u tome da reguliše menstrualni ciklus, smanjuje i zaustavlja menstrualno krvarenje, jača mišiće i tkiva materice i obnavlja ih, pomaže u lečenju mioma i tumora materice i jajnika.

Zbog nedostatka cinka zdravlje je opasno ugroženo: Ovo su simptomi!

foto: Shutterstock

Takođe, ublažava tegobe klimaksa i menopauze, reguliše krvni pritisak. Indijanci i Kinezi je jedu zbog velike hranjive vrednosti. Ovo je biljka koja je bila izuzetno cenjena u ratovima zbog veoma brzog zaustavljanja krvarenja. Kod hemoroida koji krvare koristi se kao sedeća kupka.

U klimaksu bi svaka žena trebalo da pije jednu do dve šolje čaja četiri nedelje, s pauzom od tri, pa onda opet.

Valerijana je poznata i kao "očajnica", što govori o tome da su joj se žene okretale u trenucima potpune nemoći. Znamo koliko je nekad bilo važno da žena osigura porodici potomstvo i da je u davnim vremenima ona bila kriva ako nema potomstva.

Žene koje su očajavale što ne mogu da postanu majke, često su koristile upravo pomoć iz prirodne, valerijanu.

Bolesti daju simptome 10 godina ranije: Obratite pažnju na ove znakove!

foto: Shutterstock

Čaj od ove biljke normalizuje lučenje polnih hormona, pomaže kod menstrualnih tegoba i ranica na materici. Brzo se bori s infekcijama koje su čest uzrok neplodnosti ili onemogućavaju začeće. Deluje i kod astme, kašlja, bronhitisa, upale pluća i infekcija grla. Valerijana može da se pije kao čaj ili se koristiti za ispiranje.

Moćan čaj od valerijane

Supenu kašiku valerijane prelijte s 2,5 dl vrele vode. Poklopite, ostavite da odstoji oko deset do petnaest minuta, a zatim procedite i pijte. Preporučena dnevna doza ovog čaja je 2-3 šolje. Pijte uvek sveže pripremljen čaj. Ako pijete čaj zbog neplodnosti, morate da znate da se primenjuje tri meseca.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs