Bobice zdravlja

Lekovita moć crvene ribizle: Voće koje će vas poštedeti 10 vrsta lekova!

Sadrži kalijum, koji je važan za zdravlje srca i kvalitetan rad celog organizma, pa deluje preventivno na hipertenziju, snižava krvni pritisak i pomaže pri smanjenju rizika od moždanog udara
Nutricija 09.08.2016. - 20:09h Autor: kucnilekar.com
Foto: Profimedia

Danas su ribizle poznate po svojim prehrambenim i lekovitim svojstvima koje ne bi trebalo zanemariti. Budući da njihova svakodnevna konzumacija sprečava više od 10 zdravstvenih problema, samim tim će sprečiti i potrebu za isto toliko vrsta lekova.

 

Crvena ribizla sadrži proteine, jabukovu, citričnu i tartaričnu kiselinu i gama-linolnu kiselinu. Bogata je kalcijumom i fosforom. Obiluje vitaminima B grupe (B1, B2, B3 i B6), C, A i K. Crvena ribizla je odličan izvor antioksidanasa i minerala koji poboljšavaju kvalitet kože i kose.

 

Prirodni lekovi od aronije: Kako napraviti sok, džem i slatko od ovog voća! (RECEPT)

 

Pomaže u detoksikaciji tela i tako povećava otpornost organizma na bolesti. Sadrži vitamin C, kao i gvožđe koje pomaže kod anemije. Vitamin C ima i antihistaminska svojstva koja smanjuju delovanje alergena, štiti od bakterija i virusa i olakšava tegobe astme.

 

Ribizla sadrži kalijum, koji je važan za zdravlje srca i kvalitetan rad celog organizma. Deluje preventivno na hipertenziju, snižava krvni pritisak i pomaže pri smanjenju rizika od moždanog udara. Ima znatnu količinu vitamina K, koji pomaže kod zdravog zgrušavanja krvi. Taj vitamin zadužen je i za održavanje zdravih kostiju jer reguliše kalcijum u kostima pa je preporučljiv i kod osteoporoze.

 

Melem za ženske kosti, sprečava bolesti srca: Povrće koje treba stalno da jedete!

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

 

Bilo da se jedu sveže bobice ili u obliku soka i želea, ribizla ima odlično laksativno delovanje. Ako se konzumira samo nekoliko dana zaredom, problem zatvora nestaje. Obzirom na sadržaj vlakana, redovna konzumacija podstiče rad creva i želudca i na prirodan način ubrzava probavu.

 

Blago delovanje čini ribizle pogodnim i za osobe koje boluju od sindroma iritabilnih creva. Koristi se kao tonik za apetit i ako se pojede pre obroka, pomaže boljoj probavi.

 

Crvena ribizla poznati je diuretik jer podstiče eliminaciju mokraćne kiseline, što je važno za obolele od gihta ili reumatskih bolesti.

 

Semenke unutar plodova ribizle sadrže gama-linolnu kiselinu, koja snižava povišeni krvni pritisak, bolove i upale, ublažava alergijske reakcije i probleme s kožom. Semenke je dobro koristiti za ublažavanje PMS-a, alergija, napetosti i stresa, kao i psorijaze i ekcema. Izgnječene bobice u spoljašnjoj primeni koriste se za obloge kod povreda, posekotina i opekotina.

 

Velika moć jednostavnog leka iz apoteke: Sprečava razvoj teških bolesti!

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs