Vodite računa šta jedete

Prečica do smrti: Hrana koja nas bukvalno ubija!

Istraživanje dugo čak 30 godina pokazalo je da popularan način ishrane nikako nije dobar za naše zdravlje
Nutricija 25.05.2016. - 16:12h Autor: aura.ba
Foto: Thinkstock

Pola sata užitka u takozvanoj zapadnoj hrani ubrzava put ka starosti i različitim kardiovaskularnim bolestima, zaključak je jednog istraživanja!

 

Novo britansko istraživanje pokazuje da takozvani "zapadni" način ishrane nije dobar za dugoročno zdravlje.

 

Naime, osobe koje se hrane na ovaj način - jedu prženu i slatku hranu, crveno meso i mesne prerađevine, kao i masne mlečne proizvode, imaju povećan rizik od prevremen smrti.

 

Pritom, velika je verovatnoća da osobe koje dožive duboku starost neće biti dobrog zdravlja.

 

Istraživanje je trajalo od 1985. do 2015. i obuhvatilo je 3.800 muškaraca i 1.600 žena u Velikoj Britaniji, prosečne starosti od 51 godine.

 

Budite jaki i vitki: Svako jutro doručkujte ovo i kilogrami će nestati! (VIDEO)

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Na kraju istraživanja 73 odsto učesnika je doživelo normalno starenje, a četiri odsto je doživelo idealno starenje: bez hroničnih bolesti i s dobrim rezultatima testova fizičkih i mentalnih mogućnosti.

 

Za vreme trajanja istraživanja, 13 odsto učesnika je doživelo neku vrstu kardiovaskularnog problema; tri odsto ih je preminulo zbog srčanih bolesti, a 7 odsto zbog drugih uzroka. Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu The American Journal of Medicine.

 

Učesnici koji su imali zapadnjački način ishrane ujedno su imali i najmanju verovatnoću za idealno starenje, izjavio je Taznim Akbarali, voditelj istraživanja na institutu INSERM u Monpeljeu u Francuskoj.

 

"Pokazali smo da prihvatanje određenih navika u ishrani može da bude od velike koristi u smanjivanju rizika od nezdravog starenja. Takođe, izbegavanje zapadnog stila ishrane može da pomogne da u starosti nemate hronične bolesti i očuvate potpunu mentalnu i fizičku funkcionalnost", izjavio je Akbarali za medije.

 

Britanski kardiolog uzburkao javnost: Masti čuvaju zdravlje, goji nas samo ovo!

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs