Izlečite se najpopularnijim slatkišom na svetu

5 neverovatnih razloga da jedete više čokolade: Poboljšava vid i štiti srce

Snizite krvni pritisak, zaštitite kožu i zaustavite jak kašalj uz ovu kraljicu slatkiša
Fitnes & Nutricija
14:56h
5 neverovatnih razloga da jedete više čokolade: Poboljšava vid i štiti srce
Foto: Shutterstock

Afrodizijak koji vam garantuje bolji seksualni užitak, odlična injekcija energije i slatko crno uživanje koje vam daje snagu. Sve ove zasluge pripisujemo njenom veličanstvu - čokoladi. Ali, moramo napraviti razliku među ovim poslasticama i naglasiti da se uglavnom preporučuju one koje sadrže 70% kakaa. Ovo je nekoliko iznenađujućih razloga zbog kojih treba jesti više čokolade, jer lekovito deluje na vaše zdravlje.

Čokolada poboljšava vidBritanska studija iz 2010. godine pokazala je da konzumiranje tamne čokolade poboljšava vid. Istraživači su ustanovili da ona, u odnosu na belu čokoladu, poboljšava i memoriju. Trideset grama dnevno je sasvim dovoljno da postignete odlične rezultate.

Pomaže kod “upornog” kašljaIstraživanja pokazuju da topli kakao najbolje utiče na uporni kašalj. Teobromin, derivat čokolade, bolje deluje na kašalj od kodeina, najverovatnije zbog svog dejstva na pneumogastrični živac, koji “povezuje” mozak sa želucem, srcem i drugim važnim organima. Na osnovu ovih istraživanja, nekoliko britanskih farmaceutskih firmi pokušava da pronađe sirup protiv kašlja, koji neće biti baziran na kodeinu (koji može imati i neugodne nuspojave), već na čokoladi.

Štiti kožu

Flavonoli, koji se nalaze u tamnoj čokoladi, mogu zaštititi kožu od štetnog dejstva UV zračenja. Zato, birajte one čokolade u kojima šećer nije na prvom mestu, odnosno kojima šećer nije glavni sastojak. Upravo šećer uništava zdravstvene prednosti moćnih antioksidanasa, koji se nalaze u čokoladi. Preporučuje se da birate čokolade sa maksimalnim sadržajem kakaa.Zaustavlja prolivJoš odavno je poznato da čokolada može pomoći da se zaustavi proliv, a sada za to postoje i naučni dokazi. Nemačka studija iz 2005. godine pokazuje da flavonoidi, koji se nalaze u čokoladi, mogu sprečiti rad proteina CFTR, koji je odgovoran za pojavljivanje dodatne tečnosti u crevima što se na kraju manifestuje prolivom.Dobra je za srceBritanska studija, koja je provedena prošle godine, pokazuje da čokolada smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja i to za trećinu. Osim toga, druge studije pokazuju da ona može sniziti visok krvni pritisak, poboljšati zdravlje krvnih sudova i regulisati nivo šećera u krvi.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs