Korisno znati

Domaće kiselo mleko, zaštitnik organizma od bolesti: Kako se pravi i koristi!

Za šta je sve dobra ova namirnica, koje su njene zdravstvene beneficije
Fitnes & Nutricija
20:50h Autor:
Domaće kiselo mleko, zaštitnik organizma od bolesti: Kako se pravi i koristi!
Foto: Shutterstock

Iako se za njega verovalo da je u pitanju „pokvareno mleko“, zapravo je reč o proizvodu koji je veoma ukusan, dugotrajan i zdrav. Za ljubitelje ove osvežavajuće namirnice posebnu radost predstavlja činjenica što može da se kombinuje sa raznim ukusima i jelima, a posebno sa voćem i slatkišima.

Tako u nekim zemljama ono predstavlja svojevrsnu zamenu za sladoled, iako kiselo mleko kalorije sadrži u znatno manjim količinama.

Lekovita svojstva kiselog mleka su izvanredna

Uopšteno gledajući kakva lekovita svojstva poseduje kiselo mleko, možemo reći da je u pitanju pravi prirodni zaštitnik organizma od raznih bolesti. Pre svega, ono se lako probavlja u našim crevima, stimuliše proces pražnjenja i, što je najvažnije, reguliše prirodan balans bakterija i crevne mikroflore. Upravo se zbog svega navedenog preporučuje protiv zatvora kao najefikasniji lek protiv ovog problema.

Proteini, kojih u ovom mlečnom proizvodu ima u izobilju, veoma lako se apsorbuju u naš organizam. Stoga je ovo jedna od glavnih namirnica koja se nalaze u ishrani sportista i rekreativaca. Sa druge strane, ugljenih hidrata ima oko 3 do 4 odsto, što je mala količina.

Ljudi sa ovom krvnom grupom su veoma posebni: Da li ste među njima?

Kao što smo već napomenuli, kiselo mleko sadrži kalorije u zanemarljivim količinama, tako da ga bezbedno mogu koristiti i osobe obolele od dijabetesa, a posebno je preporučljivo za one koji žele da regulišu telesnu težinu.

Naučna istraživanja dokazala su da redovna konzumacija ovog mlečnog proizvoda sprečava bolesti kardio-vaskularnog sistema. Kiselo mleko kao lek za srce od davnina se koristi u zemljama istočne Evrope, jer je poznato da štiti krvne sudove od nagomilavanja lošeg holesterola i pomaže njegovo uklanjanje iz organizma.

Nega i lečenje posledica opekotina kože predstavlja veliki problem koji je bolan, a neretko i skup. Bez obzira da li su u pitanju one nastale u kući ili van nje, naročito zbog dugog boravka na suncu, za sve njih postoji jedinstveno i prirodno rešenje. Kiselo mleko protiv opekotina je pravi i jedini izbor ukoliko želite brzo i efikasno da uklonite ove probleme, a da ujedno osetite i momentalno olakšanje. Sve što je potrebno jeste da ovaj proizvod nanesete na delove kože koji su iritirani ostavite da se osuši.

Prokuvajte ječam i pijte svaki dan po šolju: Dogodiće se čudo!

Po potrebi možete da ponovite ovaj proces, sve dok ne dobijete željeni rezultat. Stoga je kiselo mleko protiv opekotina često glavni saveznik svih turista koji provode dosta vremena na suncu na plažama.

U celini, kada posmatramo kiselo mleko za zdravlje i njegova lekovita svojstva, možemo dodati i činjenicu da je ova namirnica prirodni antibiotik koji jača naš imunitet i čuva nas od raznih bolesti, posebno prehlade i gripa. Pored toga, pospešuje eliminaciju toksina iz tela, pa nas čuva i od težih oboljenja.

Osobe koje imaju problema sa paradentozom svakako treba da konzumiraju veće količine kiselog mleka. Zbog visoke koncentracije kalcijuma, magnezijuma i kalijuma, ova namirnica predstavlja prirodan lek koji će da štiti, jača zube i spreči njihovo ispadanje.

Osim toga, kiselo mleko kao lek može da se koristi za zaceljivanje preloma kostiju, pošto pospešuje i ubrzava oporavak.

Kako napraviti kiselo mleko na starinski način

Verovatno ste se zapitali kako se pravi kiselo mleko kod kuće, pošto su ga naše bake i majke često pripremale. Ukoliko ne želite da kupujete gotov proizvod, daćemo vam jednostavan recept za pravljenje ove ukusne mlečne namirnice.

Od sastojaka vam je potrebno: 2 litra domaćeg punomasnog mleka (kravljeg),1 čaša kisele pavlake.

Priprema recepta: navedenu količinu mleka skuvajte i sklonite ga sa vatre da se malo ohladi, pri tom odmah odvojite 1 decilitar mleka koje ćete pomešati sa kiselom pavlakom u zasebnoj posudi. Ostavite da se sve ohladi, a potom postepeno sipajte prohlađeno mleko u kiselu pavlaku.

Veoma je važno da svo vreme mešate smesu kako bi se što bolje sjedinila i da ne bi imala grudvice. Nakon toga, poklopite posudu poklopcem i uvijte je u veću kuhinjsku krpu. Bitno je da šerpa odstoji barem 6 sati na toplom mestu, nakon čega ga možete otkriti, odložiti u frižider i služiti po želji.

Dragulj nemačke medicine: Jedna čaša čisti arterije i sprečava najteže bolesti! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs