Čaša zdravlja i lepote

Prokuvajte ječam i pijte svaki dan po šolju: Dogodiće se čudo!

S obzirom na to da sadrži dosta nerastvorivih vlakana, ječmena voda reguliše nivo lošeg holesterola u krvi i tako pozitivno utiče na kardiovaskularno zdravlje, a pomaže i u mršavljenju
Lepi & Zdravi
16:04h Autor:
Prokuvajte ječam i pijte svaki dan po šolju: Dogodiće se čudo!
Foto: Shutterstock

Ječam je žitarica koja obiluje vitaminima B kompleksa, magnezijumom, manganom, selenom, cinkom, proteinima, dijetalnim vlaknima.

Sva ove blagodeti lekovite žitarice možete iskoristiti ako napravite ječmenu vodu. Možete je piti samostalno ili dodati je salatama, varivima, barenom povrću.

Ječmena voda je odličan diuretik i pomaže funkcionisanje urinarnog trakta. Pored toga, pozitivno utiče na rad bubrega i ima antiupalno dejstvo, a odlična je i za sprečavanje infekcija. Takođe, dobar je izbor za osobe koje žele da smršaju. Sadrži dosta vlakana i održava vas sitima duže vreme. Pored toga, ovaj napitak ubrzava metabolizam masnoća. Da biste ubrzali mršavljenje, pijte 3 čaše ječmene vode na dan.

Ovaj lekoviti napitak ima moć i da sniži holesterol. S obzirom na to da sadrži dosta nerastvorivih vlakana, ječmena voda reguliše nivo lošeg holesterola u krvi i tako pozitivno utiče na kardiovaskularno zdravlje. Pored toga što reguliše nivo holesterola, ječmena voda čuva srce i time što preventivno deluje na nastanak arteroskleroze.

Kašičicu soli sipajte u mlaku vodu i pijte 7 dana! Rezultat: Zapanjujuć!

Budući da je alkalne prirode i da je bogata vlaknima, ječmena voda je odlična za zdravlje sistema za varenje i pomaže kod zatvora, hemoroida i gastritisa. Ovaj napitak se preporučuje i u slučajevima dijareje, kako bi se nadoknadila izgubljena tečnost i povratila ravnoteža elektrolita.

Ječmena voda se preporučuje osobama koje pate od dijabetesa jer pomaže u stabilizovanju nivoa glukoze u krvi. Pored toga, ječam smanjuje rizik od gojaznosti i tako deluje preventivno na pojavu dijabetesa tipa 2.

Takođe, ova tečnost pomaže u izbacivanju toksina iz tela i time kožu održava zdravom i blistavom. Pored toga, ječam sadrži sastojak azelaik koji efikasno deluje protiv akni i smanjuje upale. Antioksidansi u ječmu sprečavaju slobodne radikale da oštete ćelije, a tako i odlažu pojavu znakova starenja na koži. Ječmenu vodu možete koristiti i kao masku. Nanesite je na lice, ostavite da deluje 10 minuta, pa isperite.

Ječmena voda je prava imunitetska bomba i sadrži dosta lekovitih sastojaka, poput B vitamina, gvožđa, cinka, magnezijuma, selena... Pored toga, beta-glukani u ječmu imaju važnu ulogu u jačanju imuniteta.

Stavila je jaje u vazelin i nanela na kožu: Kad vidite zašto, radićete isto svakog dana!

Napomena: S obzirom na to da je diuretik, nemojte piti više od 6 čaša ječmene vode na dan. Ovo piće sadrži gluten, pa se ne preporučuje osobama koje su intolerantne na ovaj protein.

Recept za ječmenu vodu:

Isperite ječam pod mlazom vode, a zatim ga potopite i ostavite da stoji u vodi najmanje 4 sata.

Procedite ječam i pomešajte šolju ječma i 3 do 4 šolje vode. Stavite da na ringlu i kuvajte dok ne počne da ključa, zatim smanjite temperaturu i ostavite poklopljeno da struji 45 minuta do sat vremena, dok zrna ne omekšaju.

Ostavite da se ohladi, pa procedite. Pijte 1 do 2 šolje proceđene ječmene vode na dan. Ukoliko želite da poboljšate ukus, dodajte malo limunovog soka ili meda.

Namažite med i cimet na hleb i jedite svaki dan: Evo zašto!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs