Napravite sami

Njeno veličanstvo crna čokolada: Jedina poslastica sa kojom mršavite! (RECEPT)

Crna čokolada je saveznik dobre linije, izuzetno je zdrava i preporučuje se dnevna konzumacija od po dve do tri kockice
Nutricija 31.07.2015. - 15:25h Autor: alternativa-za-vas.com
Foto: Shutterstock

Crna čokolada je jedina poslastica koja je dozvoljena i tokom dijete. Zbog njene dobrobiti preporučuje se i svakodnevno konzumiranje.

 

Drevne Maje su je smatrale hranom bogova i nisu pogrešili: čokolada je zaista dobra za zdravlje! Naravno da se to odnosi na tamnu čokoladu.

 

Zapravo, čim je tamnija čokolada, tim je bolja za vaše zdravlje.

 

Uživajte svim čulima: Zasadite čokoladni kosmos u vašoj bašti! (FOTO)

 

Donosimo vam pet dobrih razloga zbog kojih se isplati jesti tamnu čokoladu:

 

Zdravlje srca - Tamna čokolada štiti zdravlje srca i kardiovaskularnog sistema. Klinička istraživanja potvrđuju da nekoliko kockica čokolade dnevno smanjuje krvni pritisak, poboljšava protok krvi, sprečava stvaranje ugrušaka i smanjuje nivo LDL (štetnog) holesterola.

 

Antidepresiv - Čokolada sadrži serotonin, koji deluje protiv depresije, i endorfin, koji daje osećaj zadovoljstva. Čokolada je odavno poznata kao afrodizijak, što ju čini popularnim poklonom na dan zaljubljenih.

 

Riznica antioksidanata - Tamna čokolada i kakao bogati su antioksidantima - prirodnim spojevima, koje možemo pronaći u voću, povrću, žitaricama i orašastom voću. Antioksidanti štite naš organizam od prevremenog starenja i mnogih bolesti, uključujući rak.

 

Minjoni sa belom čokoladom

 

Regulacija šećera - Bez obzira na svoj slatki okus, tamna čokolada ima nizak glikemijski indeks. To znači da konzumiranje tamne čokolade ne podiže nivo šećera u krvi, što je dobra vest za dijabetičare. I ne samo to - flavonidi, koje sadrži čokolada, upravo leče dijabetes, jer poboljšavaju osetljivost stanica na inzulin i glukozu.

 

Važni minerali

- Poput drugih predstavnika biljnog sveta, čokolada sadrži celi niz vitamina i minerala. Bogata je bakrom, magnezijumom, kalcijumom, kalijumom i gvožđem.

 

Zašto tamna čokolada, a ne mlečna?

 

- Tamna čokolada sadrži više antioksidanata, nego mlečna, jer ima veći nivo kakaa.

 

- Tamna čokolada ima manje kalorija, zasiti brzo i bogata je vlaknima - što je bolje za osobe koje žele da smršaju.

 

Tamna čokolada za bolju koncentraciju

 

Mitovi i činjenice o čokoladi:

 

1. Čokolada sadrži puno kofeina

 

Nije istina. Čokolada sadrži male količine kofeina. Jedna tamna čokolada (100 gr) sadrži od prilike istu količinu kofeina, što i jedna šolljica kafe.

 

2. Čokolada uzrokuje akne

 

Nije tačno. Istraživanja nisu pokazala nikakvu povezanost između akni i konzumiranja čokolade, čak i u velikim količinama.

 

3. Čokolada uzrokuje karijes

 

Nije istina. U zadnje vreme naučnici se sve više slažu sa time, da nije samo šećer uzrok karijesa, nego bilo koja hrana koja se dugo zadržava u ustima. Na primer, grickalice i suvo voće mogu se lako zaglaviti između zuba i postati uzrok karijesa.

 

Najslađi način da smršate i podmladite lice: Sedmodnevna dijeta sa čokoladom!

 

4. Mnogo je ljudi alergično na čokoladu

 

Zabluda. Alergija na kakao je retka pojava. Većina ljudi je alergična na mleko, jaja, soju, pšenicu i orašasto voće, koje može sadržati čokolada. Ako ste alergični, pažljivo čitajte etikete i kupujte tamnu čokoladu, koja ne sadrži ove alergene.

 

Nemojte preterati sa čokoladom

 

Kao i u svemu, u ishrani je potreban balans. Jesti čokoladu je dobro, ali nije dobro ako je jedete previše. Nekoliko kockica čokolade dnevno je dovoljno da dobijete dobrobit od antioksidanata i minerala, koje sadrži.
Najzdravija je čokolada iz biološkog uzgoja, koja ne sadrži beli šećer.

 

Spas za suvu kožu: Napravite masku od čokolade koja hidrira i zateže lice!

 

Recept za domaću tamnu čokoladu:

 

Sastojci:
Pola šoljice kakaa u prahu

 

Četvrtina šoljice otopljenog kokosovog ulja

 

1-2 male kašičice meda

 

Pola kašičice pravog ekstrakta vanilije

 

prstohvat soli

 

Priprema:

 

U maloj posudi pomešajte sve sastojke i mešajte dok ne dobijete jednoliku, finu smesu – domaću čokoladu. Sastav izlijte u kalup ili na foliju. Stavite u zamrzivač dok se ne stegne, na otprilike 30 minuta. Držite je u frižideru.

 

Čokoladna torta sa cimetom

 


 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...